Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Bijenhotels en gekleurde bijennesten

Wist je dat planten de kleur van (solitaire) bijennesten beïnvloeden? Zo kleuren de holen in mijn insectenhotel jaarlijks zonnebloemgeel! Hieronder kun je zien hoe druk het is rond de stammetjes en bamboestokjes.

De bijen die je in de gif hieronder ziet zijn tronkenbijen, waaronder mijn insectenhotel het meest geliefd is van alle bijen in mijn tuin. Ze vliegen af en aan om hun kraamkamers in te richten. In één zo’n holle stengel of gang maken ze een sliert van kamertjes. Ieder eitje heeft een kamertje voor zichzelf, waar de moederbij een voedselpakketje van stuifmeel (gemengd met bijenspeeksel) in achterlaat. De nestingang metselt ze dicht. Ze wil natuurlijk niet dat haar harde werk voor niets is als er een roofdier voorbij komt!

Als de bijen bezig zijn zie je de gele kleur van de nesten goed. Rond de openingen kan ook stuifmeel achterblijven. Ik heb zelfs hoopjes geel stuifmeel op de randen van het insectenhotel gevonden waarvan ik denk dat een vogel of een ander roofdier ze gemaakt heeft bij het uitgraven.

De gele kleur in mijn insectenhotel komt van het stuifmeel. De grap is dat ‘mijn’ tronkenbijen verzot zijn op mijn geel duizendblad, dat ze vlak ervoor kunnen vinden. Nu is stuifmeel niet altijd geel, je hebt bijvoorbeeld ook blauw en grijs stuifmeel. De rosse metselbij, ook een gast van het bijen- of insectenhotel, kiest bijvoorbeeld graag het grijsgroene stuifmeel van de aalbes of het lichtblauwe (bijna witte) stuifmeel van longkruid. Heb je rozen, klokjes en/of lathyrus, dan kan je insectenhotel tijdelijk groen kleuren. Zo herken je namelijk de grote bladsnijder: een bij die stukjes uit hun bladeren zaagt en daarmee haar nest behangt.

Je plantenkeuze beïnvloedt dus hoe je bijen-of insectenhotel eruit gaat zien – en of die bezocht wordt. Hoe meer van dit soort planten je vlakbij hebt staan, hoe groter de kans op bewoners. Zelf wil je toch ook geen kilometers weg om boodschappen te doen?

2 reacties op “Bijenhotels en gekleurde bijennesten

 1. Jolanda van Dieren
  20 juli 2021

  Wat geweldig leuk! Ik wist niet dat n insecten hotel ook gebruikt werd als ” leef of. Kraam” hotel;))
  Ik dacht alleen om te overwinteren. Dit maakt het extra leuk. Dat wil ik ook!!*-:-)

  • Iris Veltman
   20 juli 2021

   Hoi Jolanda, dat klopt, ze overwinteren er ook in. Veel hotelbijen blijven na of in het larvestadium in hun kamertje en overwinteren daar tot het voorjaar. Ze multitasken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 juli 2021 door in Algemeen.
%d bloggers liken dit: