Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Snurkende merels? [geluidsopname]

Ik heb een geluid opgenomen dat klinkt als merel-gesnurk…

Vanochtend stond ik in de badkamer en hoorde een ‘pieeeep’ met regelmatige tussenpozen. Ik bleef luisteren en ja hoor, daar kwam de volgende ‘pieeeep’. Het merelnest in onze voortuin zit pal naast het afdakje boven de voordeur, waar de badkamer boven zit. Ik opende zo stil als ik kon het raam en nam op wat ik hoorde:

[Update: hoor je het niet? Let op de piep op 0:04, 0:11, 0:15, 0:19 en 0:24.]

Kunnen vogels snurken? Een paar maanden geleden circuleerde er een filmpje van een snurkende kolibrie. Op het eerste gezicht schattig, maar volgens dit Engelstalige artikel het zou zo maar kunnen dat dit stressgedrag is (en in ieder geval geen gesnurk). Één site, het Engelstalige Animalsdata.com, roept ook de vraag op of een dier in kwestie gezond is. Veel meer kan ik niet over dat onheilspellende idee vinden. Nu klinkt deze merel niet als een snurkende volwassen man, waar beide berichten over gaan. Ik weet wel dat ik het vaker heb gehoord en nog steeds veel merels in de tuin heb. Op het internet komen er gelukkig ook veel meldingen voorbij van vogelhouders die dit regelmatig meemaken.

Wat denk jij? Heb jij het wel eens gehoord? Ik hou het erop dat mama-merel of papa-merel uitsliep. Voor je het weet komen de eieren uit en verlangen ze terug naar zo’n diepe slaap 😉

6 reacties op “Snurkende merels? [geluidsopname]

 1. zem
  11 juni 2021

  Ook op maximale geluidssterkte hoor ik slechts licht geruis.
  Helaas onhoorbaar dus.
  Hartelijke groet, Zem.

  • Iris Veltman
   11 juni 2021

   Echt niet? Het moet je opvallen, denk ik. Let op de piep op 0:03/0:04, 0:11/0:12, 0:15, 0:18/0:19 en 0:24. Ik hoop dat je hem daarmee wel kunt horen!

   • zem
    12 juni 2021

    Ik heb het nu gehoord.
    Het deed me merkwaardigerwijs het meest denken aan een zachte variant van de regelmatige hoge en doordringende pieptoon die een jonge, net uitgevlogen merel maakt om zijn ouders te laten horen waar hij zit.
    Tja… Maar je hebt een leuke waarneming gedaan, Iris.

    • Iris Veltman
     14 juni 2021

     Je hebt gelijk, die klinken ook zo 🙂 Grappig dat een broedende merel een soortgelijk geluid maakt. Ik neem toch aan dat hun partner de weg naar het nest nog wel weet te vinden toch?

 2. jetrijpstragmailcom
  11 juni 2021

  Hoi Iris, wat jammer, ik hoor het niet. Was wel heel benieuwd!!
  Geniet telkens van je tuinverhalen!
  Veel plezier! Groetjes Jet

  • Iris Veltman
   11 juni 2021

   Jammer! Ik heb teruggeluisterd, het gaat om een piepgeluid op 0:03/0:04, 0:11/0:12, 0:15, 0:18/0:19 en 0:24. Het kan misschien wat moeilijk te ontdekken zijn maar als je het eenmaal hoort…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 11 juni 2021 door in Algemeen.
%d bloggers liken dit: