Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Nieuwjaarsbericht voor alle lezers

Een beetje kort dag misschien (ik ben niet helemaal lekker dus het ging wat moeizaam – nee, geen corona), maar op deze grauwe oudejaarsdag wilde ik toch graag een klein berichtje schrijven om het oude jaar goed af te sluiten en het nieuwe jaar te starten.

Over het afgelopen jaar is al veel gezegd – vreemd, onwerkelijk, rot, zwaar – ik heb allerlei beschrijvingen voorbij horen komen en weet niet wat ik daaraan zou kunnen toevoegen. Dat het een bijzonder jaar was dat de geschiedenis zal ingaan, daar twijfel ik niet aan, maar niet alleen vanwege de pandemie. Dit jaar liet ook klimaatverandering zich sterk gelden en kwamen er uiteenlopende berichten die menigeen met groen hart de moed in de schoenen liet zinken. Nee, ik ben wel klaar met 2020. Ik ga er geen verdere woorden aan vuilmaken.

Nu verandert er met de jaarwisseling misschien niet zo veel. We zitten nog steeds in lockdown met een pandemie en zorgmedewerkers én zorgbehoevenden op hun laatste benen. Er is nog geen kantelpunt in de góede richting voor klimaatverandering en verlies van soorten bereikt. Toch voelt het als een nieuwe kans. Hoop. Een weg uit de pandemie. Een kans om verder te leren en toe te passen. Vooral: een kans om wat we willen veranderen, ánders aan te pakken.

Voordat ik dit werk deed keek ik daar wel eens anders naar. Ik had het idee dat het allemaal voor niets was. Ik kan met mijn tuin wel allerlei beestjes steunen, maar als alle tuinen om me heen vergrijzen? En als ik verhuis, bestraat de volgende bewoner dan alsnog de hele tuin (weg beestenhuisjes)? Tot ik besefte dat het echt een steentje in de vijver is die kringen maakt. Mijn eigen directe invloed is niet zo groot en ja, die wordt makkelijk tenietgedaan. Maar mijn keuzes hebben ook invloed op mensen om mij heen, die zo weer op eigen ideeën komen. En zij inspireren weer anderen. En zo breidt zich de invloed van één persoon steeds verder uit.

Ik ben heel dankbaar dat ik met mijn werk direct aan een toekomst kan werken die ik wíl zien. Ik ben heel dankbaar dat ik dit met jullie mag delen. En ik ben vooral dankbaar voor al jullie input, voor wat júllie ermee doen. Laten we 2021 zo veel mogelijk positieve veranderingen inzetten en als samenleving gezond(er) worden.

5 reacties op “Nieuwjaarsbericht voor alle lezers

 1. margreet hirs
  31 december 2020

  ‘Maar mijn keuzes hebben ook invloed op mensen om mij heen, die zo weer op eigen ideeën komen. En zij inspireren weer anderen. En zo breidt zich de invloed van één persoon steeds verder uit.’
  Onderschat dat niet, Iris!
  En ik wens je hierbij ook alle goeds denkbaar.

 2. Mathilde
  31 december 2020

  Dank je wel Iris voor je mooie overdenking.
  En werken aan een beter milieu is ook altijd beter voor jezelf, door de keuzes die je maakt. Fietsen is beter voor je dan autorijden, in de tuin werken is beter voor je dan binnen op de bank tv kijken, etc. etc. Daar alleen al kun je blij van worden.

 3. De Fruitberg
  1 januari 2021

  Je kan je cynisch afvragen of onze inspanningen alleen een druppel op een hete plaat zijn, maar dan kan je je afvragen of dat niet voor alle andere dingen net zo is.

  Ik blijf erbij dat we anderen inspireren om het lichtend pad te volgen 😉

 4. Nina
  1 januari 2021

  Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
  Het water gaat er anders dan voorheen
  De stroom van een rivier hou je niet tegen
  Het water vindt er altijd een weg omheen

  Misschien eens gevuld van sneeuw en regen
  Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee
  Om hem dan glad en rond gesleten
  Te laten rusten in de luwte van de zee

  Bram Vermeulen I.M.

 5. spinnendnest
  1 januari 2021

  Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
  Het water gaat er anders dan voorheen
  De stroom van een rivier hou je niet tegen
  Het water vindt er altijd een weg omheen

  Misschien eens gevuld van sneeuw en regen
  Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee
  Om hem dan glad en rond gesleten
  Te laten rusten in de luwte van de zee

  Bram Vermeulen I.M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 31 december 2020 door in Algemeen.
%d bloggers liken dit: