Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Wat is permacultuur nou echt? [video]

Naar aanleiding van een interview waarin ik weer eens een hele * interessante * uitleg van permacultuur hoorde… Maar weer eens een opfrisser. Wat is het nou écht?

Mijn toon is dit keer wellicht iets harder dan vaste lezers van me gewend zijn. Dat komt doordat ik regelmatig permacultuur lees/hoor uitleggen op een manier waarbij ik even met mijn ogen moet knipperen. Soms is het zo erg dat ik in een tirade erover uitbarst tegenover mijn arme man… die dan ja en hm zegt en knikt, want hij kent me langer dan vandaag en zou inmiddels zelf prima les over permacultuur kunnen geven, zo vaak heb ik hem al verveeld met een uitleg die hij alláng kent. Sorry (not sorry)!

Wat is permacultuur? Simpelweg een strategie/methode/aanpak waarmee je regeneratieve* en ethische (holistische) systemen ontwerpt, naar voorbeeld van natuurlijke patronen. Daarbij stel je een doel die gebaseerd is op (ten minste) drie ethische principes: zorg voor de aarde (hoe draagt mijn project bij aan gezonde natuur?), zorg voor de mens (hoe draagt mijn project bij aan gezonde mensen?) en eerlijk delen (we hebben maar 1 aarde; onze bronnen zijn niet oneindig). Het is een andere manier van kijken.

Het is dus geen ‘truc’, geen trukendoos, geen kruidenspiraal, geen polycultuur. Je kunt het zien als denken als een ecosysteem, waarin jij een onderdeel bent van het geheel. Daarom is observeren en leren hoe het ecosysteem om jou heen werkt ook zo belangrijk in permacultuur! En je kunt je afvragen: hoe lost de natuur dit op? Hoe kan ik dit versterken, nadoen of in mijn voordeel gebruiken? En als dan blijkt dat een kruidenspiraal de beste manier is om in jouw situatie jouw doel te bereiken, dan is dat een techniek die je zeker moet gebruiken – maar het is nooit de techniek op zich die het doel is!

Hieronder een klein inkijkje in de eerste les ‘Wat is permacultuur?’ van mijn online basiscursus permacultuur, waarin ik het idee van permacultuur kort uitleg (in een vrij kale tuin, want tja, toen nog begin maart!) Hopelijk maakt dit het voor jou in ieder geval duidelijker.


* Je zou ook kunnen zeggen dat je met permacultuur duurzame systemen ontwerpt, maar… Ik heb daar lang over gemijmerd (je bent als milieukundige met de term ‘duurzaamheid’ opgeleid of niet hè 😉 ) en ben tot de conclusie gekomen dat duurzame ontwikkeling en regeneratief + ethisch zoals in permacultuur niet precies hetzelfde voor ogen hoeven hebben… Maar als ik dat te veel ga uitleggen geef ik wel veel van mijn cursus weg, dus laat ik het even bij deze opmerking!


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

Eén reactie op “Wat is permacultuur nou echt? [video]

  1. lefabuleuxjardin
    2 augustus 2020

    Ik herken het helemaal, de ergernis wanneer permacultuur wordt gereduceerd tot een techniek. of wanneer het tweede ethische principe vooral geïnterpreteerd wordt als zorg voor de eigen portemonnee en het derde gemakshalve vergeten wordt. Je stukje is een goed reminder .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: