Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Appeldieven

Ik heb jullie hulp nodig!

In mijn voortuin heb ik een zuilappel waar rond september heerlijke kleine handappeltjes vanaf komen (het gaat om de cultivar ‘Gala’, dacht ik). Vorig jaar hing er bijna niets aan, dit jaar hing hij vól! Mijn zoontje blij; die wil graag appeltaart ermee bakken. Hij wil ook graag eens met een kraampje op de stoep staan. Mijn idee was: we hebben in de achtertuin ook nog een grote met wat zuurdere appels, dus als we er genoeg over hebben, kan hij die tegen die tijd misschien voor een klein zakcentje wel verkopen!

Helaas, dat gaat niet door. Ik hoorde kinderen op straat en ving het woord ‘appels’ op… Nu weet ik dat mijn buurvrouw op de hoek een appelboom heeft die vaak wordt geplunderd. Mijn appelboompje wordt normaal gesproken overgeslagen, omdat ze later rijpen dan die van haar en omdat deze pal naast mijn voordeur staat (die van haar op de hoek van twee straten). Nou, mooi niet dus. Hele boom leeg, op één appeltje na. Ook de boom van de buurvrouw was zo goed als kaal. Natuurlijk is het een risico als je zo’n plant in je voortuin hebt (dé reden dat mijn frambozen van het gele soort zijn) en ik vind het echt niet erg om te delen, maar om nou de hele boom in één keer kaal te plukken en ook nog zonder te vragen…

Ik zag de kinderen nog staan op de hoek. Ik was niet boos en had die ochtend nog een paar een glas water gegeven, dus gelukkig gingen ze er niet allemaal meteen vandoor: twee bleven staan. Ik sprak met ze. Vertelde ze dat ik het niet erg vond als ze wat appels plukten, maar dat ik mijn boom vertroetel en aandacht geef en of ze de volgende keer wat wilden laten hangen. Ééntje had zijn armen vol. Hij zei iets in de richting van “Mijn moeder zegt dat ik appels moet plukken. We hebben weinig geld.” Mijn antwoord was: “Wij ook. Volgende keer gewoon graag niet álles.” Ze boden aan wat appels terug te geven, maar ik zei dat ze ze nu maar moesten meenemen en liet het daar verder bij. Die kinderen eten nu tenminste fruit. Overigens zag ik op de terugweg ook wat appels in de straat liggen én kwam ik twee gescheurde takken van mijn boompje tegen… Dat vind ik dan weer moeilijker te verkroppen.

Een paar uur later: ik hoor planten in mijn voortuin kraken (want mijn voorruit is vrij gehorig) en kijk uit het raam. Ja hoor, de laatste appel is weg en één van de jongens die ik eerder sprak is hem aan het opeten. Dus ik weer naar buiten, spreek hem aan. “Het was toch goed als we af en toe een appel plukten?” – “Dat zei ik niet, ik vroeg of jullie wat wilden laten hangen. Jij had er eerder al een paar en er hing nog één voor ons aan de boom, nu is die ook weg.” Ik vertelde ze dat ik dat heel jammer vond en ook dat ze niet rijp waren en dat mijn boom zo stuk gaat. Ééntje had te horen gekregen dat die groene giftig waren en vroeg me of hij nu dood ging 😆 Ik heb hem maar gerustgesteld. Boefjes zijn het.

Dus nu zit ik in dubio. Wat doe je eraan? Mijn boom moet niet kapot gaan en als ik er niks aan overhoud, heb ik er ook niet veel aan. Ik overweeg verschillende opties. De buurvrouw spant blijkbaar vaak een net, maar voor hetzelfde geld maken ze die los. Ik zou de appel kunnen uitgraven en in een grote pot kunnen doen, maar dan vergt die veel aandacht om goed te blijven groeien. Ik heb helaas geen ander plekje in de volle grond. De plek is heel voedselrijk, zonnig en kruimelig, dus goed voor productie, maar niet breed. Ik wil er in het geval van iets ander graag een plant neerzetten die veel produceert, niet zo herkenbaar is voor anderen en waar mijn zoontje wat aan heeft, dus bijvoorbeeld fruit dat hij mee naar school kan nemen. Hij lust aalbessen. Een aalbes met witte bessen, zoals ‘white pearl’ is dus een optie. In de achtertuin heb ik nog een appelbes die het daar niet te super doet, dus die zou ik kunnen verplaatsten, maar appelbessen zijn vooral geschikt voor jam of sap. Of zal ik er een linde of beuk neerzetten en die tot zuil snoeien? De bladeren zijn lekker in de sla. Wat denk jij? Geef je mening in de poll hieronder.

Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

10 reacties op “Appeldieven

 1. De Fruitberg
  23 juli 2020

  Fruit dat je zoontje mee naar school kan nemen, dan moet het dus laat rijpen. Ik ken de oriëntatie van je gevel niet, ik geef enkele opties:
  1. Vijgen. Een mooie boom, je kan die omhoog leiden tegen je gevel, daar geraken de boefjes dan echt wel niet bij (en dan neem je zelf de ladder). Dan moet je zoon natuurlijk wel vijgen lusten. Je hebt van een goede vijg weken lang een constante oogst
  2. Bramen. Een lekkere doornloze braam. Geeft veel oogst, en wordt een smurrie indien je dat snel snel wilt oogsten.

  Overwogen maar niet weerhouden: druif en kiwi, te veel snoeiwerk, vooral kiwi wordt in een kleine tuin een probleem met zijn groeikracht

  Nog twee andere mogelijkheden (rijpen wel af in de vakantieperiode):
  3. Saskatoon – amelanchier alnifolia, maar kies wel een ‘eetras’. Nauw verwant aan de krentenboom, maar grotere bessen, erg lekker. Heel mooie bloesem ook. Blijven kleine struikjes van 2-3 m hoog. De boefjes weten waarschijnlijk geen eens dat dat eetbaar is (tot ze jou zien plukken natuurlijk). Je kan er iig geen compote mee maken
  4. Roze aalbes. Deze kent zo goed als niemand. Je vindt ze zelfs niet zo makkelijk in de handel. De bessen lijken onrijpe rode aalbessen te zijn, maar zijn dan wel al lang rijp. Ze zijn ook veel zoeter van smaak dan rode aalbessen. Als je deze wilt, kan ik je stekgoed per post verzenden

  • Iris Veltman
   23 juli 2020

   Die Saskatoon klinkt me heel goed in de oren, ik denk dat mijn zoontje die wel kan waarderen. Roze aalbes ken ik toevallig wel, alleen vraag ik me af of ze die nog steeds niet zouden herkennen als eetbaar (vallen wellicht meer op). Vijg en braam zijn ook goede suggesties, maar staan al in de tuin 😉 Dank je wel, die Saskatoon ga ik eens verder uitpluizen.

 2. desdevoogd
  23 juli 2020

  Een duidelijk zichtbaar bordje in de boom hangen. De boefjes (erg vriendelijke term, ze hadden van mij de wind van voren gekregen!) vertellen dat ze NIET meer mogen plukken. En ik zag pas op instagram een zwarte bes voorbij komen die dus niet zwart wordt maar groen blijft. Daar blijven boefjes en vogels vast vanaf.

 3. groengenot
  23 juli 2020

  Goed idee, die Saskatoon. Ik ken het ook niet maar heb mr Fruitberg er al horen over ‘stoefen’. Een linde of beuk is eigenlijk maar gewoontjes he. Amai die boefjes, zo brutaal!

 4. Niek
  24 juli 2020

  Plaats er een afbeelding van de heks uit sneeuwwitje bij met spreekballon: Eet mijn appels niet!

 5. doranne
  25 juli 2020

  ik weet niet hoe groot jouw boom is, maar aangezien de boefjes de appels makkelijk kunnen plukken lijkt het me een kleintje. hang als de appels nog niet rijp zijn er een groot groen net om de boom, geen zwart daar blijven de merels in vastzitten, doe dat lekker ruim en bind de onderkant rond de stam vast.

 6. zem
  27 juli 2020

  Deze kleine boefjes moeten eigenlijk wel goed weten, dat het niet zo maar toegestaan is uit een andere tuin appels weg te halen.
  Ik denk dat het erg moeilijk zal zijn ze te weren in de toekomst.
  Appels jatten is al van ouds een favoriet kinder-kattenkwaad.
  In een variatie op de reacties van Desdevoogd en Niek zou ik een iets hardere oplossing kiezen: planten met lelijke stekels om de boom heenzetten. Krijgen ze meteen straf voor hun zonde en jij weet vast wel een oplossing om heelhuids over die stekels heen te komen.

  • De Fruitberg
   2 augustus 2020

   Dat is nog een idee. Een stekelige stekelbes (Ribes cynosbati) aanplanten. Er zijn weinig planten met venijnigere stengels. En er komt ook nog fruit op, je moet wel zelf je appels nog kunnen plukken dan

 7. Sander
  18 augustus 2020

  Bij ons op de volkstuin had één tuinder een bordje bij de fruitbomen hangen met de tekst ‘Pas op! Bespoten met gif’. En hij was de enige die wist of hij wel of niet gespoten had… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 juli 2020 door in Algemeen en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: