Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Inspiratie: muurplanten kijken in een kasteelruïne

Je kunt inspiratie halen uit de meest onverwachte plekken. Zo ontdekte ik allerlei prachtige (en lekkere!) planten in de oude kasteelmuren van de Ruïne van Brederode, die ik in mijn hoofd houd voor toekomstige rotstuin- en stapelmuur-projecten.

Een paar weken geleden bezocht ik met man en zoon de Ruïne van Brederode. Het was heerlijk weer en de ruïne was rustig. Na goed te hebben rondgekeken (ik ben er wel eerder geweest) kwamen we uit in de kapotgeschoten delen, waar nu nog vooral restanten van oude muren staan. Terwijl mijn man en zoontje op de achtergrond met elkaar op de vuist gingen (spelenderwijs, gelukkig) trokken de groene sprieten tussen de stenen mij. Ik ging op onderzoek uit met de camera van mijn mobiel – ik had er natuurlijk niet aan gedacht mijn goede camera mee te nemen, maar hoera voor moderne technologie! Dat was niet alleen leuk, maar ook smakelijk, want stiekem snoepten we enkele van de heerlijke, overrijpe witte bosaardbeien. Planten die ik niet wist of waaraan ik twijfelde probeerde ik verder te determineren met de app PlantNet.

Na een uur had ik heel wat voer voor nieuwe ideeën. Want ik gebruik graag oude materialen, zoals stenen, tegels, potscherven en oude dakpannen, om stapelmuurtjes en ‘rots’-tuintjes te maken. Dit is wat ik trof:

Hier groeien naast mos ook witte bosaardbei, (geel?) nagelkruid, hondsdraf, braam én, heel toepasselijk, muurpeper bovenop de muren waar zich in de loop der tijd vocht en voedingsstoffen hebben verzameld. Bosaardbei, geel nagelkruid en muurpeper houden van kalkhoudende grond en komen vaak voor in stenige plaatsen. Ze duiden op droge tot lichtvochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke en mogelijk verdichte omstandigheden.

Muurleeuwenbek kruipt over de wanden en grijpt zich vast in de kleinste kiertjes. Doet het in mijn tuin ook goed tussen de stenen!

Een wilde bosrank (Clematis vitalba), een forse, kalkminnende klimmer, groeit over de muur.

Stiekem groeit hier een plukje gewone agrimonie en daarnaast muurleeuwenbek.

Een afgebrokkeld stuk muur is een prachtige trap voor bosaardbei geworden – een leuke toepassing in een tuin als een schuinlopende, wild gestapelde stapelmuur of een trappetje in de muur speciaal voor het kweken van bosaardbeien, die houden van kalk en droge tot lichtvochtige omstandigheden.

Water (met voedingsstoffen uit bijvoorbeeld stof) druppelt omlaag in dit kijkgat en verzamelt zich hier, waardoor allerlei planten het er naar hun zin hebben. Er groeien o.a. klimop, brandnetel, muurleeuwenbek, braam, wilgenroosje (vermoed ik), bosaardbei én robertskruid. Niet in dit stuk, maar in veel andere vochtige hoeken van de ruïne groeit ook zevenblad.

Wilde margriet, wat duidt op matig voedselrijke grond.

In deze uitsparing groeien muurleeuwenbek, bosaardbei en een klein toefje barbarakruid. Rechts onderin vermoedelijk vlasbekje.

De dikke muur is hier grotendeels verdwenen, maar op de bovenkant hebben zich mos en planten gevestigd die op hun beurt weer aarde, vocht en voedingsstoffen vasthouden. Zo is er een groeizame laag ontstaan die zorgt voor een door de natuur gemaakt groendak, vol met blaassilene, pimpernel, smalle weegbree en duizendblad. Hommels vlogen af en aan terwijl ik hier foto’s nam. De gele bloemen zijn schermhavikskruid, denk ik, en de scheuten onderin lijken toe te behoren aan het walstro-genus.

Tot slot nog een afgebrokkeld stuk muur waar de bosaardbei prachtig schuin naar beneden groeit. Richting rechtsonder groeien er verder o.a. bijvoet en muurleeuwenbek. Het kluitje links bovenin lijkt sterk op kruipend zenegroen, wat erop zou wijzen dat het een vochtige, humusrijke plaats is. Erboven groeien mogelijk Canadese fijnstraal en een plant die, naar ik vermoed, behoort tot het basterdwederik/wilgenroosjes-genus. Verder groeit uit verschillende kieren smalle weegbree.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

8 reacties op “Inspiratie: muurplanten kijken in een kasteelruïne

 1. groengenot
  22 juli 2019

  Amai, jij hebt je daar heel duidelijk geamuseerd! Echte schatten ontdekken tussen oude ruïnes, dat zou ik ook heel spannend vinden! 🥰

 2. Niek
  23 juli 2019

  Lieve Iris. Is het een idee om de URL van deze blog door te geven aan info@ruinevanbrederode.nl? Het is weer eens een beleving van de ruïne vanuit een andere hoek. Groet Niek

 3. De Fruitberg
  27 juli 2019

  De rechtse plant aan het kijkgat is volgens mij Eupatorium cannabinum (koninginnekruid), en geen wilgenroosje 😉

  • groengenot
   29 juli 2019

   Met jou zou ik graag eens gaan wandelen hoor. Wat een plantenkennis!😍

   • De Fruitberg
    29 juli 2019

    Ik wil gerust een met je gaan wandelen, maar die plantenkennis, dat is allemaal relatief. Wanneer jij dan deze plant niet kent, betekent dat dat je hem nog niet in je tuin hebt. Dat is echt wel een hiaat, het is een mooie, langbloeiende inheemse plant die véél vlinders, zweefvliegen en bijen lokt. Hij zaait zich wel een ‘beetje’ enthousiast uit, als je wil hou ik enkele zaailingen voor je bij…

    • Iris Veltman
     30 juli 2019

     Haha, mijn man zegt dat als wij met z’n allen zouden gaan wandellen dat we niet verder zouden komen dan de eerst borders, we zouden het te druk hebben met de plantjes en beestjes 😀

  • Iris Veltman
   30 juli 2019

   Ik heb ook vreselijk zitten twijfelen, k heb daar mijn determinatie app er op los gelaten en heb thuis meerdere boeken geraadpleegt…en nog ben ik niet zeker, hahaha 😀
   Dank je wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: