Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Op naar 2019!

Slangenkruid

Nog een laatste blogpost voor dit jaar. Daarin horen natuurlijk een terugblik op 2018 en een tipje van de sluier voor 2019 (voor zover ik dat zelf kan inschatten, tenminste 😉 )

Wat is mijn blog gegroeid het afgelopen jaar, of eigenlijk de afgelopen jaren! Ik verbaas me telkens weer als ik naar mijn statistieken kijk. Inmiddels volgen wel meer dan 900 van jullie mijn nieuwste posts. Dank jullie wel! Ik hoop dat mijn blog jullie van leuke ideeën, inspiratie en informatie zal blijven voorzien.

2018

De droogte speelde een grote rol, ik denk bij wel ieder tuinblog en tuinbezitter. Dat zie je terug in de top 5 van meest gelezen berichten, want hekkensluiter is ‘Droogte en mijn tuin’. Mijn tuin lijkt er inmiddels aardig bovenop, trouwens. Naar mijn idee was de insectenpopulatie in het najaar zelfs groter dan de jaren ervoor vanwege het fruit dat ik speciaal voor hen en de vogels heb laten liggen. Maar landelijk kampen we nog steeds met een regentekort. Ik ben benieuwd wat 2019 zal brengen.

Een grappig onderwerp eindigde op 4: ‘Crème gekweekt in de vensterbank’, een onderdeel van de kleine permacultuurtuin-serie. Zelfs zonder tuin kun je aloë vera kweken en je eigen crème maken, een meer verrassende toepassing van permacultuur. Bovendien heb je dan geen last van slakken, de frustratie van veel tuiniers zoals ‘Slakkenval (per ongeluk)’ op de 3e plek laat zien.

De eerste én tweede plaats zijn stukken naar mijn hart, naar waar ik het liefste over schrijf en waar ik dit werk voor doe en ik vind het geweldig dat zo velen van jullie dezelfde waarden naar het hart staan. Ik heb het ten eerste over ‘Biodiversiteit en voedsel – dat gaat prima samen’. Deze eindigde op de 2e plek. Ik schreef ‘m naar aanleiding van een opmerking die ik kreeg; vaak voer voor m’n blog. Ik verdiep me zo graag in dit onderwerp omdat ik denk dat we als mens duurzaam met onze omgeving kunnen samenleven, als onderdeel van het ecosysteem in plaats van ogenschijnlijk erbuiten. Ik hoop dat 2019 me weer nieuwe ingevingen leent om deze ideeën uit te breiden en beschikbaar te maken voor iedereen.

En dan natuurlijk de nummer 1… tromgeroffel… Dat werd ’16 Ideeën voor hergebruik van tuintegels en stenen’. Een mooie samenvatting van mijn blog, eigenlijk: minder grijs, meer groen en minder afval en we komen al een heel eind.

2019

Wat kan ik vast verklappen over 2019? Nou, dat is moeilijk, want qua schrijven pak ik steeds een onderwerp wat me op dat moment aanspreekt of bezighoud. Ik hoop nog een aantal ‘bloeiende insectenplanten van de maand’-posts te maken, ook al kosten die veel tijd. Ze zijn leuk en ook weer een herinnering voor mij. Ook plan ik nog het begrip ‘eutrofiëring’ nader uit te leggen, inclusief hoe we dat oplossen, voorkomen en hoe we daar met tuinieren invloed op hebben. Verder kan ik weinig voorspellen, maar er is één ding dat ik zeker weet. Vanaf maart ga ik een basiscursus permacultuur verzorgen bij PermacultuurCentrum Haarlem. Sorry, even een klein beetje ongegeneerde reclame: als je geïnteresseerd bent, houd dan de informatiekolom rechts van mijn blog in de gaten óf stuur het PermacultuurCentrum een mailtje om je op de hoogte te houden. Het leuke is, zoiets geeft me altijd weer inspiratie en brengt me op nieuwe ideeën. Daarom weet ik vrijwel zeker dat er blogposts naar aanleiding van de cursus zullen verschijnen. Meer permacultuur!

Nu op naar 2019. Ik wens je een prachtig nieuw jaar en sluit graag af met deze:

“Hoop lacht van de drempel van het komende jaar, fluistert ‘Het wordt gelukkiger’; en oude gezichten dringen om ons heen, en warme handen sluiten rond warme handen […] en jullie, hef een lied, mijn vrienden, en ga dan naar bed.” – Alfred Tennyson

13 reacties op “Op naar 2019!

 1. groengenot
  31 december 2018

  ‘Eutrofiëring’, dat klinkt weer boeiend! Vooral voor Vlaanderen waar het grondwaterpeil nog steeds heel laag staat. Daardoor staan nog steeds veel poelen en sloten droog of heel laag. Daar nog wat extra meststoffen bij en ocharme onze waterdieren…
  Ik denk weer veel te zullen kunnen bijleren van jou!
  Ook voor jou veel geluk en creativiteit in 2019!💚🍀

 2. margreet hirs
  31 december 2018

  Lekker doorgaan tot je geatrofieerd bent, Iris!

  • Iris Veltman
   2 januari 2019

   k Was inderdaad niet van plan om te stoppen tot groen weer de overhand heeft :D!

 3. Jeannette
  31 december 2018

  Prachtige poëzie! Ik heb de basis permaculture al gedaan maar zou nog wel een vervolg cursus willen special voor in de moestuin, Is dat een idee?, mogelijkheid? Een goed 2019 !💚🍀

  • Iris Veltman
   2 januari 2019

   Oei, ik zit helaas niet zo in de moestuinen. Tenminste, daar richt ik mij niet zo op 🙂 Rob Van Deursen geeft wél weer cursussen in die richting, Wie weet kun je daar dan een goede passende bij vinden 🙂
   Jij ook een heel groen 2019!

 4. Tom
  31 december 2018

  Hi Iris,

  Bedank voor alweer een jaar vol boeiende en nuttige blogs. Heb er vaak iets van opgestoken terwijl ik nog midden in de ‘vergroening’ van mijn tuin zit. ik wens je het allerbeste voor het nieuwe jaar en wens je veel inspiratie voor het schrijven van opnieuw erg interessante posts.

  Groetjes,

  Tom

  • Iris Veltman
   2 januari 2019

   FOTO’S!!…Ik wil nog altijd foto’s van je tuin.
   Dank je wel Tom 🙂
   Jij ook dit jaar weer een goed jaar voor de vergroening toegewenst!

 5. De Fruitberg
  31 december 2018

  Ik wens je een mooi 2019 toe.
  En ik ga hier ook in 2019 nog wel komen lezen 😉

 6. zem
  31 december 2018

  Dank je wel voor je uitgebreide en zeer informatieve blogs!
  Ik wens je een voorspoedig en vooral gezond 2019 toe, hartelijke groeten van Zem.

 7. Marijke
  12 januari 2019

  Hoi Iris, weet jij of en wanneer je een wintergroene struik zoals viburnum tinus kan verplanten ?

  • Iris Veltman
   25 januari 2019

   Hoi Marijke,
   Sorry voor de late reactie.
   Ze worden het liefst niet verplaatst, maar als het echt moet dan is in de winter wel de beste tijd, als de plant zo veel mogelijk in rust is. Maar verwacht wel dat de plant er even een tik van krijgt en misschien even niet zo blij zal zijn na de verhuizing. Dus goed vertroetelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 december 2018 door in Algemeen en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: