Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

DIY: Kerstkrans van kruiden en tuingereedschap

Een vlugge knutsel om het tijdens de kerst nog wat gezelliger – en geuriger! – te maken in huis. Gewoon van spullen die je als tuinier vast en zeker al hebt liggen.

Met mijn gezondheid gaat het de laatste weken even wat minder. Toch wilde ik iets kleins doen ter versiering. Zo kwam ik erop om kransen te maken van wat ik voorhanden heb. Binnen een halfuurtje waren ze klaar. Ik beschrijf hier hoe ik dat deed. Helaas zijn de foto’s van het proces bij nader inzien niet zo helder als ik zou willen. Ik frutselde ze op mijn schoot, dus de foto’s hebben een feestelijk kleed als achtergrond 😉


Dit is de basis van de krans. Ik heb twee soorten gemaakt: deze simpele met twee vilten dennenboompjes in het midden en eentje met meerdere kruiden en planten en een ornamentje in het midden.

Benodigdheden voor de basis

 • Groen geplastificeerd metaaldraad (dikker is beter).
 • Lange, buigzame, groenblijvende takken (liefst zonder al te veel vertakkingen), ik koos voor rozemarijn.*
 • Een vorm om het metaaldraad rond te buigen.
 • Een tang om ijzerdraad te knippen.
 • Ronde vorm om het ijzerdraad omheen te buigen.
 • Touw om de krans mee op te hangen (ik gebruikte raffia voor de krans met het glazen rendiertje en henneptouw voor de andere).
 • Naar wens takjes van andere groenblijvende planten of met bessen; ik gebruikte takjes lavendel, de topjes van salie en een rank van de passiebloem. **
 • Naar wens ornamentjes en draad om ze mee in de krans te hangen.
 • Eventueel andere versieringen, zoals draad om verder rond de takken te wikkelen of een strik van te maken.

* Mijn rozemarijn is een kruipende versie (Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’) die mooie buigzame takken heeft. De gewone rozemarijn is waarschijnlijk ook goed, mits je minder sterk verhoutte takken gebruikt. Groenblijvende klimplanten zijn bijvoorbeeld ook mooi.

** Zachte blaadjes (zoals in mijn geval de passiebloem en salie) blijven niet heel lang mooi, dus het handigste is de krans een dag van tevoren te maken of die blaadjes te vervangen. Planten met vlezige bladeren (zoals bijvoorbeeld hulst, groenblijvende kamperfoelie en klimop) hebben hier veel minder last van.

De stappen:

1.

Knip een stuk ijzerdraad af, haal hier zoveel mogelijk de kronkels uit en buig dit om de ronde vorm heen. Wikkel de uiteinden om elkaar heen; in de foto hieronder waren de uiteinden eigenlijk wat te kort, want als ze langer zijn dan kun je ze makkelijk om de rozemarijntakken heen wikkelen (zie stap 2).

Het is niet erg als de cirkel van ijzerdraad niet helemaal gaaf is, want dat kun je voorzichtig bijbuigen wanneer de takken er omheen zitten.

2.

Wikkel de dikste, meest verhoute tak als eerste rond het ijzerdraad. Ik begon bij waar de uiteinden van het ijzerdraad samenkomen, trok het dikste gedeelte van de tak iets voorbij de ‘knoop’ en wikkelde daarna de uitstekende uiteinden van het ijzerdraad er aan weerszijden van de knoop omheen. Met de hele tak rond de cirkel gewikkeld zit de top nog erg los, maar dat is niet erg. De volgende tak stak ik tussen de vorige tak en het ijzerdraad en wikkelde deze andersom rond het ijzerdraad (als de eerste met de klok mee rond het ijzerdraad ging, dan de tweede tegen de klok in, enzovoorts).

Zo vulde ik de hele krans (de laatste top stak ik tussen de eerste tak) en ging zo de hele cirkel twee keer rond. Waar de blaadjes dun waren wikkelde ik nog extra (jonge) topjes omheen tot ik het mooi vond.

Klaar is de basis van de krans!

Nu kun je andere takken tussen de rozemarijn steken of lange, rankende takken er omheen wikkelen.

3.

Knoop het touw vast waarmee je de krans kunt ophangen op de manier zoals op de foto, zodat de krans recht blijft hangen.

4.

Als je iets lichts met garen erin wilt vastzetten, dan kun je met een naald de draad tussen de takken en het ijzerdraad doorhalen en vastknopen.

De dennenboompjes maakte ik van vilt en borduurde er met wit garen sterretjes op. Omdat ze zo licht waren, spande ik ze tussen vier draden in het midden van de krans. Op de foto hieronder zie je de boompjes en de patroontjes die ik gebruikte om ze uit te knippen (handig, want ik heb meerdere van deze kransen gemaakt).

Het resultaat

 


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

2 reacties op “DIY: Kerstkrans van kruiden en tuingereedschap

 1. groengenot
  19 december 2018

  Mooi gedaan!💚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 december 2018 door in DIY's en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: