Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Zoals het groen plaatsmaakt voor bruin

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: ik heb m’n uitgebreide blog over stadslandbouw nog niet af, dus schrijf ik over iets anders wat me momenteel bezighoud: de laatste vallende bladeren.

Enkele weken geleden fietste ik nog onder een felblauwe hemel en kroonluchters van bladeren die in de warme herfstzon wel goud leken. Een kleine storm later bedekken ze de grond en rijken alleen nog hun kale takken naar de lucht. Fascinerend hoe snel de natuur ineens compleet van gedaante verandert. En op welke manier. In het voorjaar ontspruit het groen van onder naar boven, let maar eens op: eerst ontluiken de planten op de grond en dat verplaatst zich omhoog tot als laatste de bomen erboven. In de herfst is het andersom. De bomen die als laatste blad kregen verliezen ze als eerste weer.

Maar er zijn heel wat planten die er niet zomaar de brui aan geven. Mijn siersalie ‘Hot lips’ bloeit nog alsof het helemaal niet gevroren heeft en ook mijn knoopkruid gaat gewoon verder. Zelfs mijn rozemarijn en bieslook hebben er lak aan, die zijn gewoon aan een tweede bloei begonnen. En niet alleen in mijn eigen tuin is er stiekem nog wat kleur te zien – ondanks dat de insecten zich allang zullen hebben teruggetrokken in deze afwisseling tussen druilerig en guur weer. Het boerenwormkruid in de foto hierboven trof ik tijdens het wandelen; het vormde hele plukken vrolijk geel naast bloeiende duizendblad en guldenroede (de botanische naam is Solidago, zo’n prachtig woord vind ik). Dat duizendblad kan trouwens nog wel even doorgaan, want ik spot hem vaak de hele winter lang. Maar voor de meeste bloemen en planten is toch wel het einde van het jaar in zicht. Gelukkig ontluiken al de eerste gele bloemen van mijn winterjasmijn.

4 reacties op “Tuindagboek: Zoals het groen plaatsmaakt voor bruin

 1. De Fruitberg
  29 november 2018

  hier staat de winterjasmijn ook al volop in bloei. Maar door de wind is er niet zo veel plezier aan de geur te beleven…

 2. Niek
  2 december 2018

  Onze opnieuw bloeiende hotlips was mij ook al opgevallen. Alleen geen bijtjes meer in de buurt om er van te snoepen. Niek

  • Iris Veltman
   2 december 2018

   Nee, de bijtjes zijn nu wel klaar…maar wij kunnen er wel lekker van eten! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 november 2018 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: