In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: ik heb m’n uitgebreide blog over stadslandbouw nog niet af, dus schrijf ik over iets anders wat me momenteel bezighoud: de laatste vallende bladeren.
Enkele weken geleden fietste ik nog onder een felblauwe hemel en kroonluchters van bladeren die in de warme herfstzon wel goud leken. Een kleine storm later bedekken ze de grond en rijken alleen nog hun kale takken naar de lucht. Fascinerend hoe snel de natuur ineens compleet van gedaante verandert. En op welke manier. In het voorjaar ontspruit het groen van onder naar boven, let maar eens op: eerst ontluiken de planten op de grond en dat verplaatst zich omhoog tot als laatste de bomen erboven. In de herfst is het andersom. De bomen die als laatste blad kregen verliezen ze als eerste weer.
Maar er zijn heel wat planten die er niet zomaar de brui aan geven. Mijn siersalie ‘Hot lips’ bloeit nog alsof het helemaal niet gevroren heeft en ook mijn knoopkruid gaat gewoon verder. Zelfs mijn rozemarijn en bieslook hebben er lak aan, die zijn gewoon aan een tweede bloei begonnen. En niet alleen in mijn eigen tuin is er stiekem nog wat kleur te zien – ondanks dat de insecten zich allang zullen hebben teruggetrokken in deze afwisseling tussen druilerig en guur weer. Het boerenwormkruid in de foto hierboven trof ik tijdens het wandelen; het vormde hele plukken vrolijk geel naast bloeiende duizendblad en guldenroede (de botanische naam is Solidago, zo’n prachtig woord vind ik). Dat duizendblad kan trouwens nog wel even doorgaan, want ik spot hem vaak de hele winter lang. Maar voor de meeste bloemen en planten is toch wel het einde van het jaar in zicht. Gelukkig ontluiken al de eerste gele bloemen van mijn winterjasmijn.
hier staat de winterjasmijn ook al volop in bloei. Maar door de wind is er niet zo veel plezier aan de geur te beleven…
Owh, dat is jammer. Winterjasmijn ruikt zo ontzettend lekker 🙂
Onze opnieuw bloeiende hotlips was mij ook al opgevallen. Alleen geen bijtjes meer in de buurt om er van te snoepen. Niek
Nee, de bijtjes zijn nu wel klaar…maar wij kunnen er wel lekker van eten! 🙂