Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Een nieuw roofdier in mijn ecosysteem

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me deze keer is overkomen. Deze week: de buren hadden harig bezoek.

Diversiteit trekt een variatie aan dieren: het een hele simpele tip om met weinig kennis meer biodiversiteit in de tuin te krijgen. Maar het blijkt dat ook de mensen met een verharde tuin de gevolgen daarvan merken.

Mijn buren vertelden gisteren een verrassend verhaal, dat de blik van mijn man en mij op onze tuin veranderd heeft. Een aantal dagen geleden speelde het buurjongetje – hij is drie jaar – in de tuin, tot hij stopte om naar zijn pappa en mamma te lopen. Er zit een beestje onder de vlonders, zei hij. Eerst geloofden mijn buren het niet, tot ze zelf gingen kijken. Ja, daar staarde iets met glinsterende oogjes vanuit het donker naar ze. Maar geen idee wat het was.

Op een avond had het buurjongetje het weer over een beestje, terwijl ze in de woonkamer zaten. Na even turen zagen ze iets bewegen en besloten het te filmen. Wat bleek het te zijn? Een marter.

Nu weet ik niet of het een steen- of boommarter is – ik vermoed een steenmarter, hier in de bebouwde kom – zo helder is het filmpje niet, maar het diertje is duidelijk als een marter herkenbaar. En het leefde bij hen onder de vlonder. Ik zeg ‘leefde’, want van het weekend hebben ze een diervriendelijke val geplaatst, maar het beest niet meer gezien. Misschien is het verder getrokken – de adolescenten gaan vanaf de nazomer op zoek naar een eigen territorium. Waarschijnlijk heeft hij bij hen gelogeerd en bij ons gedineerd: marters eten vlees (insecten, muizen, kikkers, etc) en vruchten, wat mijn tuin natuurlijk in overvloed heeft. Ze komen nog wel eens op kippen en konijnen af, maar niemand in onze buurt houdt die in hun tuin.

Het grappige is dat marters vooral sinds enkele jaren oprukken in onze omgeving. Een paar jaar geleden zagen mijn man en ik een boommarter in de duinen van Heemskerk en toen ik het daar later met een boswachter over had zei hij dat ze lange tijd niet in de duinen boven het Noordzeekanaal voorkwamen. Nu zitten ze blijkbaar zelfs in mijn buurt.

Het is leuk, maar ook een beetje spannend, wetende dat het beest mogelijk nog steeds in de omgeving is. Veel mensen associëren marters waarschijnlijk met overlast, omdat ze vaak op zolders, in spouwmuren en aan auto’s schade aanrichten. De plek die deze marter had gekozen viel gelukkig mee en dusver heeft nog geen van de buren klachten. Hopelijk blijft dat zo. Ikzelf vind het bijzonder dat een nieuw roofdier zich aan het systeem in mijn tuin heeft geïntroduceerd. Je gaat je toch afvragen of het zich nog daarbuiten bevindt of niet, en zo ja, waar dan? In onze tuin zijn zo veel verstopplekjes dat we ook de egel nog steeds niet gespot hebben, op zijn uitwerpselen na. Misschien schuilt het beestje nu wel in de takkenhoop onder de spar of is hij achter de compost gekropen. Maar ik maak me ook zorgen om de dieren die zich al in mijn tuin bevinden. Om onze pad Archimedes, bijvoorbeeld. Of om het mereltje dat onze tuin tot zijn huis heeft gemaakt. Gelukkig zag ik haar vanochtend gelukkig nog van de vuurdoorn-bessen eten. Toch zie ik het overall als een compliment én een positieve eigenschap van twee naast elkaar gelegen, héél verschillende tuinen.

2 reacties op “Tuindagboek: Een nieuw roofdier in mijn ecosysteem

 1. Tom
  8 oktober 2018

  Hi Iris, Geef de natuur kansen en die worden met beide handen aangegrepen, zeker in onze verstedelijkte omgeving. En als je prooidieren (insecten, muizen, slakken,…) een geschikte leefomgeving biedt dan weten ook de roofdieren die op termijn te vinden. Prachtig toch!

  Bij ons op zolder ook al steenmarter gehoord (lawaaierig beestje trouwens 🙂 ) Ook buiten al regelmatig keutels gevonden die denk ik van een marter afkomstig zijn. Ik vermoed ook dat er regelmatig wel eens een egel in de tuin loopt (vind toch regelmatig enkele strontjes waarvan ik vermoed dat ze van een egel zijn) maar heb helaas de egel zelf nog niet gezien. Overweeg om een egelhuisje te plaatsen eerstdaags. En met de vele vliegende insecten op een zwoelere zomeravond krioelt het in de avondlucht ook van de vleermuizen rondom ons huis.

  Gezien de vele woelmuizen/ratten en slakken die ik toch nog steeds heb, zijn de rovers méér dan welkom. 🙂

  Fijne post weer bedankt!

  Tom

  • Iris Veltman
   23 oktober 2018

   De egel vinden kan inderdaad soms jaren duren :D.
   Maar wat ontzettend gaaf dat je zo snel al zoveel dieren trekt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 oktober 2018 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: