Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Lente! Archimedes is gespot!

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: all hail the toad queen!

Na de dikke laag ijs van een maand geleden maakte ik me zorgen of mijn favoriete huis/tuindier Archimedes de pad nog wel leefde. Zo vonden we een bevroren kikker in het ijs. En enkele dagen later, nadat de vorst verdween, dreef de jonge pad Hypatia zielloos in het water. Twee jaar geleden was ik nog zo blij een nieuwe generatie mini-padjes in mijn tuin te ontdekken en voor zover ik weet, is Hypatia de enige van die groep die bleef.

De afgelopen weken hoorde ik van kikkerdril, van actieve padden in andere tuinen, maar ik had Archimedes nog steeds niet gespot. De zenuwen liepen op. Kon ik haar – want inmiddels weet ik dat zo’n grote pad een vrouwtje is – kon ik haar samen met de nieuwe generatie verloren zijn? Ik vroeg me af hoeveel er van de amfibieënpopulatie in mijn tuin is overgebleven. Zon overgoot de tuin. Nog steeds geen Archimedes. Zonder haar geen lente.

Zaterdagochtend voert mijn man de composthoop – voeren noemen we dat, want we noemen de hoop het compostmonster, het eet immers ons groenafval op – en na afloop tuurt hij in de vijver, zoals we de voorgaande dagen steeds hebben gedaan. De pui staat open en ik zit achter mijn computer, maar kan het niet helpen op zijn reactie te wachten. Maar zijn ogen lichten op. “Schat!” roept hij. “Kom snel kijken!” Ik schiet achter de computer vandaan, grijp mijn zoontje (die snapte niet wat er gebeurde) en ren met hem op mijn sokken naar de vijver. Mijn man wijst en ja hoor, daar zit ze: Archimedes. In een hoekje van het water. Maar ze is niet alleen. Een kleine donkere pad zit op haar rug geklemd. Wij juichen. Zelf lijkt Archimedes minder blij met dat extra gewicht. Ze kijkt me aan met een kop van ‘heb ik dat?’

De rest van het weekend zien we haar eigenwijs door de tuin ploeteren, alsof ze zich niet wil laten kisten door die lastige minnaar op d’r rug. Ze moet haar inspectieronde toch houden? Heel langzaam verplaatst ze steeds een stukje. Om de haverklap pak ik mijn camera bij; het mannetje lijkt niet blij met die aandacht (op de bovenstaande foto kijkt hij zelfs boos), maar ja, dat hoort erbij als je op Archimedes’ rug gaat zitten.

Archimedes zit een tijdje onder de mispel te genieten van de zon. ’t is ook net een kat.

Dus niet alleen is Archimedes er weer, ik kan ook hopen op meer wrattige kleinkinderen – eh, padjes. En wat zie ik later, als ik bezig ben met snoeien:

Hoppa, nóg een pad! Deze met streepjes is al net zo’n avonturier als Archimedes. Gisteren beklom ze – zo onhandig maar koppig als alleen een pad dat kan – een grote houtknoest. Was ze er eindelijk voorbij, bedacht ze zich en ging dezelfde onhandige weg terug. 😆 Classic

Mijn tuin vol padden. Dat maakt me helemaal gelukkig. Eindelijk écht lente. Kikkers zijn er ook wel, maar die zien we meestal alleen ’s avonds wegspringen. Hopelijk wordt het lekker druk in de tuin. Ik moet eens nieuwe namen voor ze gaan verzinnen. Hebben jullie suggesties? Ik geniet van al die grappige beesten. Maar Archimedes blijft wel de leukste, meest eigenwijze no nonsense-pad in mijn tuin. De paddenkoningin.

4 reacties op “Tuindagboek: Lente! Archimedes is gespot!

 1. groengenot
  9 april 2018

  O die Archimedes! Elke keer ik in onze tuin een pad zie, moet ik aan haar denken. Hier kwam de dochter en het buurmeisje af met een vrouwtjespad met vier! mannetjes op haar rug! Het beestje was helemaal niet gelukkig. Drie mannetjes hebben we voorzichtig van haar afgehaald en eentje erop gelaten. Haar voorzichtig aan de poel gezet en na een tijdje begon ze daar wat rond te scharrelen. Soms mag je de natuur toch een handje helpen hé?

  • Iris Veltman
   9 april 2018

   Vier? Zo, wat hebben dames het soms toch zwaar…En beetje helpen mag dan wel ja, hihi.

 2. De Fruitberg
  9 april 2018

  Hier nog geen padden gespot, wel kikkerdril in de vijver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 april 2018 door in Tuindagboek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: