Heb je een kleine tuin? Dan wil je toch zo veel mogelijk ruimte nuttig besteden? Ik zocht steeds naar een nuttige (lees: duurzame en geldbesparende) besteding van mijn vensterbank – nu heb ik die gevonden.
Voor een paar weken per jaar is mijn vensterbank een kweekruimte van jonge plantjes. Maar zodra die in mei (of iets eerder vanwege mijn koude kas) naar buiten verhuizen, heb ik weinig aan die ruimte. Natuurlijk heb ik er een paar planten voor de sier, maar ik zocht toch naar een manier om die zonnige plek, die veel aandacht krijgt omdat we er regelmatig zijn, zo nuttig mogelijk te gebruiken. Kiemgroenten kweken – daar heb je geen volle zon voor nodig en paddenstoelen – ditto.
Een paar jaar terug kocht ik daarom eens een klein Aloë vera plantje. Ongeacht mijn verwaarlozing is dat kleine schattige dingetje inmiddels uitgegroeid tot een flink stekelig gevaarte dat schreeuwt om verpot te worden. Ik kocht hem met het idee van huidbehandeling, maar had eigenlijk geen idee hoe. Met weinig tijd en energie zit ik gewoonweg niet te wachten op allerlei lange, ingewikkelde recepten en ik dacht dat dit hetzelfde zou zijn.
Tot mijn nachtcrème op raakte. Mijn gezichtshuid is gecombineerd (afwisselend droog en geïrriteerd en vet), waardoor ik veel last heb van trekkerigheid, vlekjes, irritaties en pukkeltjes – die crème helpt, dus ik werd wat zenuwachtig. Maar met 24 euro is ‘ie prijzig. Bovendien zoek ik naar duurzame alternatieven – dus ging ik toch eens kijken naar het gebruik van Aloë vera. Dat is zo goed bevallen dat ik geen nachtcrème meer hoef te kopen & een nut voor mijn vensterbank heb.
Voor mij gaat het om verduurzaming, onafhankelijkheid en kostenbesparing. Langzaam probeer ik steeds meer onderdelen van mijn huishouden aan te pakken. Kostenbesparing op zich is al een goede reden. Maar dat gecombineerd met de mogelijkheid om zelf te produceren wat je nodig hebt, geeft je de mogelijkheid wat onafhankelijker te worden van economische en politieke grillen. Bovendien: met wat ik zelf kweek en maak kan ik mijn ecologische voetafdruk te verminderen. Denk maar aan eliminatie van transport en het voorkomen van afval en schadelijke stoffen.
Aloë vera produceert een gel-achtig sap. Dit is eetbaar, maar ik focus me voor deze blogpost even alleen op gebruik voor huid en haar. De gel is hydraterend, waarmee het vooral voor een beschadigde huid nuttig is [1,2] en bevat allerlei polysacchariden, vitamines en antioxidanten [2]. Het is antibacterieel, vermindert pijn en bevat enzymen die regeneratie zouden stimuleren [2]. Daarnaast dringt het diep door in de huid [1,2]. Aloë vera staat verder bekend als hulp bij brandwonden en hoewel dit niet helemaal bewezen is, zijn er wel aanwijzingen voor [2,3].
Voor meer uitgebreide informatie en de herkomst van deze informatie, bekijk de volgende bronnen:
Veel DIY-recepten kennen wat mij betreft een irritant probleem (zowel verzorgingsrecepten als recepten met wilde eetbare planten): de boodschappenlijst is groot (en vaak duur!) en het gebruik van dat ene ingrediënt uit de tuin… verwaarloosbaar. Dat geldt ook voor veel zelfmaak-Aloë vera-recepten.
Maar dat is helemaal niet nodig – het is juist heel simpel. Aloë vera kun je op zichzelf, zonder toevoegingen, op je huid gebruiken. Je snijdt een steel af, schilt hem aan één kant en lepelt de gel er gewoon uit. Dan meng je het en slaat het op in een (schoon!) afgesloten potje. In het YouTube-filmje van StarNaturalBeauties (in Engels) kun je goed zien hoe. Ik moet toegeven dat het oplossen van de klonten me niet zo makkelijk afgaat als de mevrouw uit het filmpje. Voor mij werkt het beter in een shaker met een bal erin (ik heb de flavour shaker van Jamie Oliver – eindelijk een nut ervoor gevonden) maar misschien werken een (stenen) vijzel en stamper ook. Volgens StarNaturalBeauties is de gel overigens 3 weken houdbaar in de koelkast, maar dat moet ik nog ondervinden.
Ik sneed een steel af (wat een gel in één zo’n ding!), werkte zo goed mogelijk de klonten eruit (mij lukt dat niet met een vork!) en deed er alleen een mini-beetje zoete sinaasappelolie bij. Ik waste mijn handen… wat waren ze zacht! Daarna testte ik het op de rug van mijn hand op een droge, pijnlijke plek – het voelde gelijk beter en na een paar keer smeren is het een stuk minder droog.
Na de test op de rug van mijn hand ben ik het op mijn gezicht gaan smeren. De eerste keer – zenuwachtig! – deed ik dat voor het slapengaan. Het trok erg snel in en gelijk voelde de huid al zacht. De volgende dag waren de geïrriteerde plekken verminderd, de huid had een glans en zelfs voorhoofd en neus – normaal net spiegeltjes – glansden in plaats van te glimmen. Ik gebruik het nu steeds ’s nachts en soms ook overdag – ik ben er een beetje verslaafd aan geraakt. De geïrriteerde plekjes verminderen snel en de droge huid en pukkeltjes verdwijnen, maar als ik eraan krab (dat doe ik soms) dan wordt het vaak weer rood. Dan breng ik opnieuw wat Aloë gel aan en komt de huid weer tot rust. Mijn huid is zo zacht ervan geworden dat mijn man bij het weggaan mijn wangen bleef aaien
Mijn man heb ik natuurlijk ook als testpersoon gebruikt. Zijn gezichtshuid is al helemaal zeurpieterig – hij is gevoelig voor vrijwel ieder contact, heeft al gauw last van roos, verbrand snel in de zon en wordt rood als een tomaatje als hij een crème smeert. En klein beetje op zijn kaak en op zijn hoofdhuid gaven geen enkel probleem, dus ook voor hem vormt de gel misschien een oplossing?
Ik heb in ieder geval geen dure nachtcrème meer nodig. Misschien experimenteer ik nog wel (ja, ik durf!) met een drupje olijfolie in de gel voor mezelf, maar met dat ik deze gel lekker op mijn eigen vensterbank kan kweken ben ik erg gelukkig. Gebruik voor insectenbeten, schaafwondjes en dergelijke kan ik me goed voorstellen met een gel die zo verzachtend werkt. Ik ga de toepassingen verder uitproberen. Duurzame verzorgingsproducten van eigen maak zijn een goede ‘oogst’ van mijn permacultuurtuin/huis!
Inmasseren op de hoofdhuid tegen roos is een bekend gebruik, maar mij lukt het niet (mijn haar haar is te dik). Ik testte de gel als conditioner voor mijn haar. Als ik geen conditioner gebruik, dan is mijn haar stug en niet om doorheen te komen. Eerder heb ik wel eens zo’n zelfmaak-kruidenspoeling gebruikt, maar dat maakte het alleen vele malen erger (en doe ik dus nooit meer!). De Aloë vera-gel deed dat niet. Mijn haar was zacht na gebruik, hoewel minder glanzend dan ik van gekochte conditioners gewend ben. Misschien was het beter geweest als ik het niet had uitgespoeld… Inmiddels onderzoek ik of ik een combinatie met andere planten kan maken waardoor ik ook Aloë vera kan kweken als conditioner. Word vervolgd.
Mijn tips voor het kweken:
Zonet verbandde ik me aan de kachel en vond het een beetje triest dat ik mijn piepklein aloë stekje al moest gaan molesteren en toen viel me het hieronder vermelde artikel te binnen. Leuk dat we ook onze inheemse versie hebben, toch !
http://monicawilde.com/how-do-dock-leaves-work/
Ja, ook een geweldig plantje inderdaad 🙂