Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

De pracht van rommelige wintertuinen

In deze blogpost wil ik je graag laten zien hoe prachtig een ‘rommelige’, ‘onopgeruimde’, niet-gesnoeide tuin in de winter is! Een zomerse bloementuin is mooi, maar verstilde silhouetten in wit, grijs en bruin hebben een hele eigen schoonheid. + veel foto’s.

Laatst ging ik wanden om op zoek te gaan naar voorbeelden voor een blogpost over de charme van planten in de winter. Ik dacht nog, de tuin winterklaar maken is ouderwets – de meeste mensen zullen vast niet alles netjes hebben gemaakt. Nou, ik kwam bedrogen uit. Er waren weinig planten te fotograferen en er was weinig te zien, want vrijwel alle tuinen waarlangs ik kwam waren de planten met de grond gelijk gemaakt en de grond kaal en aangeharkt. Mijn idee voor deze blogpost veranderde van planten naar rommelige tuinen. Voor versterking besloot ik een bezoekje aan de Haarlemmer Kweektuin te brengen.

Ingetogen winterbeeld in de Haarlemmer Kweektuin

Een lieveheersbeestje verschuilt zich in de duizendblad in mijn tuin op de foto bovenaan deze blogpost. Het was zo’n perfect voorbeeld, alsof hij daar speciaal voor mij poseerde. Een rommelige wintertuin biedt in de eerste plaats voedsel en habitat aan een veelvoud aan dieren. Insecten, zoals lieveheersbeestjes, verstoppen zich bijvoorbeeld.


Hemelsleutel

Wilde marjolein


De voorbeeldtuintjes van Steenbreek 023 in de Kweektuin. De kale takken en dode plantenstengels vormen een intrigerende wintertuin en de grond is bedekt met bodembedekkers en bladeren; een geweldige verstopplek voor insecten (en amfibiën) en een bron van voedsel voor vogels, die van die insecten en zaden komen eten. Zo helpt een rommelige tuin dieren en verhoogt het de stedelijke biodiversiteit.

Vanaf een andere hoek vormen de zaadhoofden van dropplant een mooi doorkijkje op het bankje. En als je er nu gaat zitten dan voelt het beschut, niet alsof je op een kaal presenteerblaadje zit.


Brandkruid

Guldenroede


Dit is momenteel mijn eigen voortuin. Wat ik er zo heerlijk aan vind is dat er nog steeds van alles te zien is, ondanks de winter. En zoals je ziet heb ik niet heel veel groenblijvende struiken erin staan. Dat vind ik niet nodig; ik geniet van het bruin – zo’n groenblijvende struik is wel aardig, maar ziet er toch jaarrond grotendeels hetzelfde uit. Daarom maak ik graag combinaties met een paar groenblijvende planten in verschillende plantlagen (zoals hier bodembedekkers, struiken, klimplanten).

Dit is het uitzicht vanuit mijn voortuin – een stuk boeiender dan een kale tuin direct naar de straat, toch? Bovendien zijn vogels gek op de zaaddozen van de teunisbloem, die op de foto fier overeind steken.


 

IJzerhard

Hortensia


Doorkijkje in de Kweektuin.


Sint-Janskruid

Vaste judaspenning


Je kunt een hoop zeggen over mijn achtertuin, maar saai is ‘ie nooit.

Afgestorven stengels zorgen hier voor een interessant doorzichtig beeld.


Aster

Duizendblad


Als je zo’n kleed van bladeren maar een rommeltje vindt, dan kun je het ook bedekken met compost zoals op deze foto. Het voordeel van organisch materiaal op de bodem is dat de bodem warmer blijft, onkruid onderdrukt wordt, dieren zich erin kunnen verschuilen, het een gezond bodemleven (en dus gezonde planten) stimuleert en voedingsstoffen afgeeft waarop de planten kunnen groeien. Dus blad laten liggen en/of compost strooien heeft nogal wat voordelen ten opzichte van een geschoffelde en omgespitte grond.

En mocht je zo’n bruine tuin toch maar saai vinden, zorg dan voor een vrolijke eyecatcher, zoals dit bankje in de Kweektuin.

8 reacties op “De pracht van rommelige wintertuinen

 1. groengenot
  22 januari 2018

  Super vind ik zo’n rommelige tuinen! Daar zit tenminste wat reliëf in. De winter is al saai genoeg. Onze tuin staat ook vol wintersilhouetten. Als ik dan binnenkort in het voorjaar begin op te ruimen, komen allerlei beestjes me tegemoet gekropen. Nog slaapdronken van een lange winterslaap komen ze dan naar de ontluikende zon kijken. Zaaalig vind ik dat! 💚

 2. Heidi
  22 januari 2018

  Absoluut prachtig. Ik herkende de meeste dingen op je foto’s, omdat ze hier ook staan 🙂

 3. De Fruitberg
  23 januari 2018

  Ik ben ook fan van alles zo te laten. Laat de beestjes een plekje om te overwinteren 😉

  • Iris Veltman
   24 januari 2018

   Ja, ik vindt het zelf ook wel prettig als mijn huis in de winter mag blijven staan 😀

 4. Jenneke de Zuidt
  26 maart 2018

  Leuk om eens een andere kijk te werpen op een tuin – eigenlijk heeft ieder seizoen zijn eigen schoonheid toch?! Voor de fotografie liefhebber is het een genot om naar buiten te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: