Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: deze planten bloeien nog steeds in mijn tuin

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: dankzij het zachte novemberweer is nog veel actief.

Eindelijk begint het wat kouder te worden, maar het voelt nog niet als eind november. Hier hebben we nog niet eens een nachtvorst gehad, alleen wat rijp op de daken die niet tot aan de tuinen reikte. Als gevolg daarvan zijn nog veel planten groen of beginnen nu eindelijk hun blad te verliezen, zoals mijn vijg. Zo bloeit er nog steeds heel wat in mijn tuin, waaronder vooral veel wilde, maar zelfs de dahlia’s (boven) zijn nog niet in winterstand gegaan. En dat is maar goed ook, want met zo’n milde herfst zijn veel insecten ook nog steeds actief. Dit zijn de bloemen die nog steeds in mijn voor- en achtertuin te zien zijn:

Deze roze ooievaarsbek is, zoals veel soorten binnen dit geslacht, nog steeds bezig met bloeien – en is aantrekkelijk voor insecten.

Opnieuw een insectenplant: mijn wilde cichorei bloeit ook nog, hoewel de bloemen zich meestal gesloten houden vanwege het vochtige weer.

Bernagie of komkommerkruid, bloeit tot de winter echt invalt.

Rode spoorbloem en een klein bloemetje van robertskruid, een ‘onkruid’ die ik in mijn tuin vaak bewust laat staan vanwege de insecten die ervan profiteren.

Een gecultiveerde versie van duizendblad (Achillea filipendulina).

Een Campanula-soort (Campanula portenschlagiana); niet inheems maar wel degelijk veel bezocht door insecten. Deze heeft zich hier zelf gevestigd, in de rand tussen mijn huis en het terras net naast de deur. Ik vind hem zo mooi dat ik hem steeds heb laten staan en gezien zijn lange bloei (vanaf het late voorjaar) een prachtige plant.

Hier en daar bloeit er nog wat lavendel.

Mijn roos ‘New Dawn’ is nog steeds knoppen aan het maken, ik ben benieuwd of ze nog uitkomen of dat de kou sneller zal zijn.

Salvia ‘Hot Lips’ is een echte doorbloeier waarvan je kunt genieten vanaf de zomer tot aan de vorst.

Kruipende rozemarijn die bloeit – een beetje in de war, denk ik.

Knoopkruid, één van mijn favoriete planten (want wild en een zeer populaire plant onder allerlei soorten insecten), die al bloeide in juni en nog steeds knoppen blíjft maken.

De winterjasmijn – oké, een winterbloeier – maar is al begonnen met zijn gele bloemen met het vooruitzicht dat ik er de hele winter nog van mag genieten, ongeacht hoe koud het wordt.

6 reacties op “Tuindagboek: deze planten bloeien nog steeds in mijn tuin

  1. groengenot
    27 november 2017

    Wauw! Best wel heel veel hé! Ik zou hier ook eens met de camera op stap moeten gaan want hier bloeit ook nog vanalles…

  2. lefabuleuxjardin
    27 november 2017

    Een beetje verrast dat je de campanula enkel om haar schoonheid roemt, alle campanula soortjes zijn eetbaar. Oke je zal er geen volwaaridge maaltijd uit halen, maar toch.

    • Iris Veltman
      27 november 2017

      Klopt. De lavendel, rozemarijn, salvia en de bloemblaadjes van het knoopkruid, bernagie en de cichorei ook. Ik zat nog te twijfelen of ik het erbij zou vermelden maar dit keer wilde ik het eens kort houden. Zal ik volgende keer niet doen 😉

  3. De Fruitberg
    30 november 2017

    Hier ook tot vorige week nog heel wat in (bescheiden) bloei. Ik denk wel dat er na de voorbije dagen en nachten wel niet veel soeps meer zal zijn(op de winterbloeiers na).

    • Iris Veltman
      2 december 2017

      Hier hebben we ook eindelijk iets dat lijkt op vorst. T ziet er hier vanmorgen prachtig uit 🙂

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 november 2017 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , , , .