Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Paddenstoelen kweken voor luie (of moeie) mensen

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: een nuttige toevoeging om mijn eetbare tuin nog wat eetbaarder te maken.

Ik hou van paddenstoelen. In deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk om ernaar op zoek te gaan. Twee weken geleden was ik een paar dagen in het bos waar ze overal te vinden waren. Van gewone maar altijd spectaculaire vliegenzwammen tot een soort die me aan spiegeleieren deed denken, ze weten me altijd te boeien. Ik geniet van de spontane paddenstoelen die in mijn tuin opkomen – ik zie het als complimentjes voor mijn poging een ecosysteem na te bootsen.

De betreffende ‘spiegeleieren’ in het bos

Ik heb paddenstoelen ook graag (de eetbare, tenminste) op mijn bord. Nu wil ik ze al een tijdje graag zelf kweken en inmiddels weet ik de theorie van verschillende kweekmethoden tot in details. Gezien ik ze graag eet en er vaak mee kook zou dat zeker geen overbodige luxe zijn en me euro’s kunnen besparen. Maar… Ik heb de energie niet om ermee te beginnen. Het regelen van substraat (boomstam, koffieprut (wij drinken geen koffie), stro, oude boeken – geen mogelijkheid want ik ben gek van boeken), het enten, het behandelen, het wachten… Alleen van het idee word ik al moe. Dus ik had dit jaar al afgeschreven als verloren wat het kweken van paddenstoelen betreft.

Nu zat ik in dat bos in een hutje, zonder wifi. Ik had een stapeltje tijdschriften mee, waarvan een aantal uitgegeven eerder op het jaar, maar waar ik eerder niet aan was toegekomen. Per toeval kwam ik in één ervan een artikeltje tegen over een kwekerij (Groene Takken) die entmateriaal én kant-en-klare behandelde stammetjes verkoopt. Dat laatste klonk mij als muziek in de oren.

De stammetjes zijn stammen van loofbomen, verkrijgbaar in verschillende groottes, die geënt zijn met shiitake of oesterzwam en tenminste één keer gebloeid (=paddenstoelen gedragen) hebben, zodat zeker is dat de schimmel die ze produceert zich goed door het hout verspreid heeft. Door ze 24-48 uur in koud water onder te dompelen ondervindt de schimmel stress en gaat die paddenstoelen produceren om als soort te overleven. Ik weet niet of er andere bedrijfjes zijn die deze kant-en-klare stammetjes leveren, maar ik vond dit een leuk initiatief en voor mij is het een uitkomst om toch alvast met paddenstoelen aan de slag te gaan (en nee, ik word niet gesponsord om dit te schrijven 😉 ). Bovendien is het op deze manier makkelijk om te beginnen. Bij thuiskomst bestelde ik twee kleine shiitake-stammen. Ze zouden 4-5 jaar moeten produceren, tot 3 keer per jaar van mei tot in oktober.

Ik was dus een beetje laat, maar bedacht me dat ik ze dan vast klaar had liggen voor volgend jaar. Ik heb een perfect plekje voor ze: beschut en in de schaduw, maar ook weer niet te donker, langs een (niet-geimpregneerd!) houten hekje waar ik er zelfs van binnen zicht op heb. Daar kunnen ze blijven staan en overwinteren – er kan zelfs een hele rij van die dingen staan als ik later wil uitbreiden. Bij aankomst hing aan beiden een kaartje met informatie én waarop stond vanaf welk moment je ze kon gaan dompelen. De ene vanaf mei 2018, maar op de andere stond week 42. En het was week 42. Dus heeft mijn man het stammetje 36 uur in de regenton gehangen (een perfect bestaand vat met koud, relatief schoon water zonder chloor of kalk) en daarna op een bedje van stekelige tamme-kastanjebolsters gezet, zoals de kwekerij aanraadt als preventie tegen slakkenvraat. En nu is het wachten of er wat komt. Ik droom inmiddels verder – zo heb ik het idee gekregen om een halve oesterzwammenkwekerij in onze (momenteel ongebruikte) garage op te starten… Ik houd jullie op de hoogte 😉

4 reacties op “Tuindagboek: Paddenstoelen kweken voor luie (of moeie) mensen

  1. lefabuleuxjardin
    25 oktober 2017

    Succes ! Ik koester gelijkaardige plannen 😉

  2. De Fruitberg
    26 oktober 2017

    Ik lust geen paddenstoelen, dus ik kan extra-superlui zijn als tuinier 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 oktober 2017 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: