Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mooie groene plekjes – een serie foto’s

Schrijven lukt me vandaag niet echt. Maar ik ben de laatste tijd wel wat mooie plekjes tegengekomen, die ik in plaats daarvan graag met jullie deel. Gewoon, voor wat inspiratie 😉

Na het werk in Heiloo van de afgelopen weken reisde ik met de trein terug naar huis. Aangekomen op het station van Castricum zag ik dat mijn bus voorlopig nog niet langskwam. Geen zin om te wachten, moe en warm, kreeg ik een goed idee: eens neuzen in de Tuin Van Kapitein Rommel, bijna recht aan de overkant verscholen tussen de huizen in. Veel over gehoord, nooit eerder geweest, maar ik was niet teleurgesteld. Heerlijk op het terrasje gezeten met het bovenstaande uitzicht en vervolgens liep ik het lieflijke, verstopte plekje hieronder tegen het lijf.

In de voorgrond bloeit een wilde akelei.

Een prachtig gevormde kleine boom – de soort ben ik even vergeten. Kijk eens hoe hier gesnoeid wordt. Door de boom te kandelaberen, zoals dat heet, ontstaat deze sierlijke vorm en blijft de boom een stuk kleiner.

Tussendoor even kort bij de Haarlemse Kweektuinen langs geweest. Het was leuk om te zien hoe het voorbeeld-voortuintje van Steenbreek 023 – wat ik ontworpen heb en we vorig jaar realiseerden – steeds meer vorm aanneemt. Het vingerhoedskruid, links, staat erin om de gaten te vullen tussen de tijdelijk nog kleine struiken, die straks daar volume moeten geven (appelbes en kleinblijvende laurierkers ‘Otto Luyken’). De wilde Geranium pyrenaicum, in het begin even aangezien voor onkruid door sommige mensen, weeft zich tussen de planten door en geeft de border op de voorgrond wat doorzichtigheid en fijntjes, dankzij de vele mini bloemen.

De verhoogde borders worden ook steeds mooier (achterin: eetbaar groen; links: arme zandborder – ja, ook daar kun je mooie bloemen op kweken; en rechts: kindertuintje). In de eetbaar groen-border bloeit o.a. rabarber, die stiekem toch wel spectaculair is zo. In de arme zandborder trekt het kruipende rotszeepkruid op dit moment alle aandacht, samen met de rode spoorbloem. Het kindertuintje is nog wat bescheiden, die heeft nog wat tijd nodig. Maar het enigszins eigenwijze prikneus, met grijsachtig viltig blad staat op het punt om te gaan bloeien. Tussen de tegels wordt het ook steeds groener – en dat is hier de bedoeling. Lievevrouwebedstro en Sedum spurium groeien onder andere langzaam tussen de tegels tot een steeds voller tapijt, maar het heeft even geduld nodig, gezien het beperkte budget – deze planten zijn stekjes uit onze eigen tuinen. En de toorts, voorin? Die kwam aanwaaien, maar dusver vond iedereen hem te mooi om weg te halen. Soms zijn spontane dingen gewoon waardevol.

Ik heb ook nog genoten van een kort rondje door de Hortus Alkmaar. De verhoogde borders, zoals je in de foto hierboven kunt zien, zijn altijd een favoriet onderdeel van mij. Zo simpel kan mooi zijn, zoals hier het gebruik van stoeptegels.

Een verrassend mooi hoekje hier, met bloeiende dagkoekoeksbloem – een wilde maar meestal vaste plant, die wat mij betreft niet onderdoet in uitbundigheid voor menige tuinplant – en opnieuw vingerhoedskruid.

De vijver, met de bloeiende gele lissen, is ook mooi om te zien, ondanks de alg – dat hoeft dus echt niet storend te zijn en deze mate kan niet zo veel kwaad, zolang het maar niet het hele wateroppervlak gaat bedekken (dan krijgen de onderwaterplanten te weinig licht, sterven ze af en neemt de alg het volledig over).

Ook opvallend: deze bloeiende (keuken)salie rond de zonnige voet van een boom.

Ook nog Hortus Alkmaar: even een heel ander stukje met vochtige beplanting langs de oever van het water. In de bosjes zit het vol met vogels en overal vlogen libellen op het moment dat ik er langsliep – ik kan me goed voorstellen waarom.

Heerlijk dit soort plekjes, helemaal als het warm is. Ik hoop dat ik je een paar leuke ideeën heb gegeven, of anders dat je gewoon genoten hebt van enkele tuinfoto’s.

8 reacties op “Mooie groene plekjes – een serie foto’s

 1. margreet hirs
  31 mei 2017

  Heerlijke plekjes en mooie initiatieven.
  En lekkere foto’s ook!
  Ik ga daar ook wat van bekijken.

 2. Tom
  31 mei 2017

  Prachtige foto’s van inderdaad prachtige plekjes.

 3. De Fruitberg
  31 mei 2017

  Mooie beelden, absoluut

 4. Irene
  5 juni 2017

  Prachtige ideetjes om eens te bezoeken, dank je wel……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: