Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Hoe een foliekas toch wel heel handig bleek

Jaarlijks kweek ik nogal wat planten op. Het zijn voornamelijk meerjarigen – omdat ik in mijn eigen tuin altijd meer plek voor planten bedenk en omdat ik kweek voor projecten – maar ook een deel eenjarigen, zoals tomaten, Oost-Indische kers, wilde afrikaantjes en zonnebloemen, cosmea of andere eenjarige bloemen voor net dat beetje extra vrolijkheid. Ik krijg ook vaak zaden van anderen die ik vervolgens opkweek. Zo heb ik dit keer witte salie. Maar ik kweek het allemaal op in de vensterbank in de woonkamer. Dus zoals je begrijpt heb ik niet zo veel ruimte. Ik heb inmiddels wel een plantenschommel voor het raam hangen ter grootte van een volledige plank die net zo breed is als het raam zelf, maar nog steeds kom ik ruimte te kort. Zodra de planten verspeend moeten worden en een paar (lees: tomaten) uit de kluiten gaan groeien wordt het toch wel erg krap.

Dit jaar heb ik dan toch maar eens een foliekas gekocht. Dat is een demonteerbaar rek met een doorzichtig folie dat je eroverheen kan doen, zodat je op die manier een simpele kas hebt die de lucht erbinnen warmer houdt en enigszins beschermt tegen kou en vorst. Nu staat die vol met alle planten die te groot worden voor mijn vensterbank, zodat ze kunnen afharden. Zodoende hield ik de afgelopen weken de temperaturen in de gaten, zodat de tomaten naar binnen konden mocht dat nog nodig zijn (dat was het dusver gelukkig niet). Het was een goede investering: ik heb nog nooit zo veel ruimte op mijn vensterbank gehad in deze tijd van het jaar.

En nu komt de volgende fase. De tomaten beginnen wel erg groot te worden – dat mag inmiddels ook wel, het zijn immers pomodori. Maar dat gaat precies volgens plan. Vanaf vandaag tot en met zondag is het ijsheiligen, waarna de niet-winterharde planten en het vers opgekweekte materiaal ‘officieel’ naar buiten mogen. Een soort koeiendans, maar dan voor planten wink Na ijsheiligen is de kans namelijk erg klein dat het nog gaat vriezen, maar dat is geen garantie: ik weet niet of het afgelopen jaar was of die daarvoor, maar een van de voorgaande jaren kwam er toch nog even flink vorst na ijsheiligen. Maar goed, zoals het er nu uitziet is het voorlopig met de vorst gedaan. Hier is het al weken flink boven nul gebleven en vanaf het weekend wordt een minimumtemperatuur van 10º C voorspeld. De planten in de kas kunnen dus lekker de volle grond in. Maar de kas blijft nog even handig. De tomaten mogen er namelijk in blijven staan. Zo kan ik ze makkelijker opbinden naarmate ze groter worden, blijven hun bladeren droog, warm en uit de wind, zodat ze minder kans hebben op Phytophthora. Dat is de gevreesde aardappelziekte die ook mijn mooie tomaten vorig jaar helaas ten dele kwam. En in de kas zijn ze veilig van voetballen die af en toe over de garagedaken vliegen en al menig tomaat van mij hebben geknakt.

Dus in het voorjaar is mijn kas een opkweekkas en daarna een tomatenhuisje. En nu kan ik me eigenlijk niet herinneren waarom ik zo’n ding nog niet eerder gebruikte mrgreen

5 reacties op “Hoe een foliekas toch wel heel handig bleek

 1. Mathilde
  11 mei 2017

  ja handig he? Ik heb ook zo’n ding, ook voor tomaten. Je kunt heel gemakkelijk touwtjes vastknopen aan de bovenkant, perfecte tomatenkas!!

 2. Estella
  11 mei 2017

  Dat lijkt mij ook wel iets, zo’n foliekas!
  Maar… waait hij niet weg als het wat harder waait?
  Het geheel zal niet veel gewicht hebben, maar wel veel volume.

  • Iris Veltman
   12 mei 2017

   Hoi Estella, daar ben ik niet zo bang voor hoor 🙂 De potten met vochtige aarde erin zijn wel zwaar, zonder kan ik hem makkelijk optillen, met niet. Bovendien heb ik hem op een luwe, superzonnige plek neergezet, niet vol in de harde wind want dan zou hij ook veel sneller afkoelen.

  • Iris Veltman
   12 mei 2017

   Oh, trouwens. Ik berg hem als de tomaten afsterven weer op voor het volgende jaar, zodat het folie langer meegaat. Dat voorkomt ook dat de kas omwaait.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 mei 2017 door in Algemeen, Eetbare planten kweken en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: