Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Even voorstellen: de vuilboom

Minder opvallende planten kunnen ook een aanwinst zijn voor de tuin, zeker als je van dierenleven houdt. Een goed voorbeeld daarvan is de vuilboom – het overwegen waard in een grotere, diervriendelijke tuin.

Introvert en onopvallend, maar als je hem leert kennen vol karakter: de vuilboom (Rhamnus frangula). Kleine groene bloempjes, glanzend groene blaadjes, niet wintergroen en een redelijk rommelige vorm; het is niet een plant bovenaan de lijst van tuinplanten. Het kan nog een fikse struik worden, van 1,5 tot 5 meter, hoewel snoei gelukkig goed wordt verdragen. Zelfs de naam in niet erg innemend en ook zijn andere namen, zoals sporkehout (een verwijzing naar sprokkelhout misschien), duvels keers (mogelijk vanwege de giftige bessen) en honzehout klinken wellicht niet erg aantrekkelijk.

Maar schijn bedriegt. Want een plant heeft meer te bieden dan bloe­men, vorm of mooie bladeren (ja, echt waar!) Wat deze struik siert zijn namelijk de vele dieren die erop afkomen. Wie deze plant in zijn tuin heeft, kan vanaf het vroege voorjaar tot het einde van de zomer geni­eten van de citroenvlinder, een opvallend gele verschijning die als één van de eerste vlinders tevoorschijn komt. De rups van deze schoon­heid is volledig afhankelijk van de vuilboom en eventueel nog diens familielid, wegedoorn (Rhamnus cathartica). Dan is er nog zo’n kleurig vlindertje, namelijk het boomblauwtje, die in de zomer op de bloemp­jes van vuilboom te vinden is. Want dat is één van de meest aantrek­kelijke eigenschappen van de vuilboom: hij bloeit van mei tot en met september. En die bloempjes zijn dan misschien onopvallend voor ons, maar ze zitten vol met nectar en stuifmeel. Daarmee is het een mag­neet voor wilde bijen en honingbijen. Nachtvlinders komen er ook op af, waaronder de sporkehout spanner die net als de citroenvlinder de struik nodig heeft om te overleven. Mocht dat alles nog niet genoeg zijn; de insecten en de bessen die van groen naar rood naar zwart verk­leuren, worden gretig gegeten door vogels.

Een vuilboom is dus zelf wel niet erg spectaculair, maar zijn gasten wel degelijk. En wie er een plekje voor maakt, krijgt er meer dan alleen wat mooie bloemen voor terug, namelijk een tuin vol karakter(s).


Ik wil wel eens wat vaker een bepaalde interessante plant in de spotlight zetten. Dit stuk over de vuilboom, voor de aftrap, schreef ik voor Groenspoor Noord-Holland via Groei & Bloei Midden-Kennemerland.

13 reacties op “Even voorstellen: de vuilboom

 1. Tom
  14 april 2017

  Hi Iris,

  In november 4 exemplaren van deze struik geplant in een vergeten hoekje achteraan in de tuin. Zijn nu mooi aan het uitlopen. Inderdaad omwille van de ecologische meerwaarde voor bijen, vlinders en vogels moest deze in de tuin komen.

  Groetjes,

  Tom

  • Iris Veltman
   18 april 2017

   Tom, Ik begin mij zo onderhand af te vragen wat er nog niet in jouw tuin staat 🙂

   • Tom
    18 april 2017

    Goh Iris mijn verlanglijstje is nog zooooo lang! 🙂

 2. margreet hirs
  14 april 2017

  Ik heb er ook een. Een echte woesteling. Maar wel te snoeien.

 3. De Fruitberg
  14 april 2017

  Ik prefereer de naam ‘Sporkehout’. Ik vind het blad van de boom eigenlijk erg mooi

  • Iris Veltman
   18 april 2017

   Het is inderdaad misschien wel een meer vleiende naam. En het blad IS prachtig!

 4. groengenot
  14 april 2017

  Tof, interessant stukje! Wij hebben er ook ene in ons ‘vogelboske’. Wist wel dat hij waardevol is maar met deze weetjes, ga ik hem nog meer waarderen. Dankjewel!

 5. Martha
  27 februari 2018

  Wat een ontdekking is deze site, leuke tips. Ik wil aan een zuidmuur wat eetbare klimplanten zetten, waar kan ik die het beste kopen?

 6. Henry
  12 januari 2019

  Kom net bij de kweker vandaan om dit onbekende pareltje toe te voegen aan mijn tuin …..kan niet wachten op de eerste gasten

 7. lydia
  20 mei 2020

  Overweeg als u een afgesloten tuin hebt een egel snelweg aan te leggen. Dat betekent dat u een gat maakt in de schutting of hek of heg waar alleen egels doorheen kunnen. Zodat egels niet over de stoep hoeven maar van tuin naar tuin voor voedsel. 13x 13 is groot genoeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: