Het resultaat van de PDC is er! Dit is het permacultuurontwerp voor een openbare pluktuin in Park Groene Voet in Alkmaar-Noord.
Update (4-4-2017): de bijlagen onderin (permacultuurprincipes, zones, water, fasen) zijn nu wel uit te vergroten zodat je ze kunt lezen, daar ging eerder iets fout.
Voor de PDC-cursus zocht ik een vrijwilligersproject dat een ontwerp kon gebruiken. Zo kwam ik bij vrijwilligers die Pluktuin Alkmaar op zich willen nemen. Op dit moment bestaat de tuin uit een flink grasveld met 9 jonge fruitbomen en meidoorn/haagbeuk-hagen er omheen, ten midden van een park. Tijdens de cursus heb ik me op die plek gericht en daar is een ontwerp uitgerold. Maar toen zat ik met een probleem. Hoe zal ik het delen? Er zit een hoop informatie omheen en het ontwerp moet openbaar komen voor de vrijwilligers die ermee aan de slag willen, maar ik vertrouw Facebook niet met auteursrechten van plaatjes die je via hun site direct deelt. Logischerwijs blijft mijn blog dan over, vandaar deze post. Zo kan ik het ontwerp delen met degenen die het gaan oppakken, alle vaste bloglezers laten zien waar ik de afgelopen weken zo druk mee bezig ben geweest én hopelijk meteen mensen enthousiast maken voor de Pluktuin, want die heeft natuurlijk meer vrijwilligers nodig 😉
Het idee van de tuin is:
Aanvullend: er zijn meer vrijwilligers nodig en om draagvlak voor de tuin te ontwikkelen en te houden zodat deze ook in de toekomst blijft bestaan is gemeenschapszin (community) belangrijk. Tot slot is de tuin bedoeld om de bewoners in de omgeving en voorbijgangers van voedsel en een mooie plek te voorzien. Daarom heb ik uiteindelijk sterker de nadruk gelegd op het samenbrengende aspect van de tuin dan in eerste instantie het idee was.
Het gaat om een flink stuk wat vrij luw ligt binnenin het park. Op dit moment staan er 9 hoogstam fruitbomen: appels, peren, kersen en pruimen. Ten zuiden van de tuin loopt een voet- en fietspad met aan de andere kant een aflopend talud naar een kanaal. Aan de zuidoost zijde loopt direct naast de tuin een greppel voor waterafvoer en daarachter een bosje met gevarieerde soorten. De zuidoostkant krijgt daardoor relatief weinig zon, vooral in de winter (zoals te zien is in de foto’s door een witte baan van vorst op het gras, ook is daar veel mosgroei). De zuidzijde krijgt wat slagschaduw van de bomen (voornamelijk wilgen) langs het water. De grond bleek uit 100% silt – waarschijnlijk in het verleden opgespoten. Daardoor is de infiltratiesnelheid relatief laag en blijft de grond na een regenbui lang sompig. Foto’s zijn genomen in januari.
richting zuidoosten
richting zuiden
richting noorden
R Bestaande Rosaceae fruitbomen (appel, peer, kers, pruim), op dit moment nog klein, maar in het ontwerp getekend in hun volwassen vorm.
Cm Bestaande vormsnoeiheg van meidoorn (Crataegus monogyna).
Cd Bestaande vormsnoeiheg van haagbeuk (Carpinus betulus).
EF Eetbaar bloemen-veld voor gemakkelijk plukken zonder veel kennis van de planten te hoeven hebben.
De tuin wervelt rond en leidt naar het centrale punt van de tuin, de centrale zitplek, zodat iedere beweging en uitzicht uiteindelijk naar dit punt getrokken wordt. Het doel van deze centrale plek is om community te creëren. Dit werkt op de volgende manieren:
Fietsenstalling
Hugelkultur kruidenbed met bankje
In de bloem hieronder staan de elementen verder uitgelegd langs de 12 ontwerpprincipes (in Nederlands). Verder staan hier de zones huidig vs. ontwerp (in Engels), waterflow huidig vs. ontwerp (in Engels) en de wijze van aanleg (in Engels(=). Sorry, het was veel werk om over te zetten dus dit heb ik in het Engels gelaten. Oké, ik heb ruzie met het klikken om uit te vergroten, maar nu heb ik een manier gevonden waarop het zou moeten lukken. Klik op één van de plaatjes om uit te vergroten en als je ze dan nóg groter wilt (wat het lezen wel handiger maakt) gebruik dan rechtermuisknop erop en open hem in een nieuw tabblad. Ze zijn dan stom genoeg niet superscherp (de plaatjes die ik heb geupload wel), maar gelukkig – eindelijk – wel prima leesbaar.
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.
Ziet er goed uit, Iris. Heel kleinschalig en gedetailleerd, zoals ik van je gewend ben. Daarmee biedt je veel structuur, wat voor dit project waarschijnlijk wel zo handig is. De op de fruitbomen doodlopende paadjes zijn misschien wat veel, maar wel slim dat ze doodlopen, zodat ze niet te veel gebruikt zullen worden! En bij elkaar levert het een leuk grafisch spel op. Heb je nog overwogen om de haagbeuk te vervangen voor de eetbare beuk? volgend voorjaar is de beuk bij stichting Haag en Landschap waarschijnlijk wel weer voor een kwartje per stuk te koop, en de haagbeuk zal de gemeente vast nog wel ergens anders kunnen gebruiken.
Hoi Jelle, bedankt voor je feedback! En goed idee die eetbare beuk! Ik zal het aan de anderen voorleggen.
Wauw, zo knap en professioneel! Zal wel zaaaaalig worden in die tuin!
Dank je wel 🙂
Heerlijk ontwerp, petje af. Alleen jammer dat ik het me niet lukt om de afbeeldingen open te klikken. Misschien dat het probleem hier zit.
Dank je wel 🙂 Klopt, het ligt niet aan jouw computer. Ik had gisteren gezien dat het niet werkte (voordat ik hem postte werkte het gek genoeg nog wel). Gisteravond heb ik ermee lopen puzzelen en ik heb nu een manier gevonden dat ze wel leesbaar zijn.