Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mijn tuindoelen voor 2017

voornemens-nieuwe-jaar-tuinZoals de meeste fervente tuiniers heb ik ’s winters steevast allerlei ideeën om het volgende jaar nog meer van mijn tuin te kunnen genieten. Dus laat ik alvast uitkijken naar 2017, een jaar van goede voornemens voor de tuin.

“Ik ga volgend jaar stoppen met roken,” zegt mijn man ieder jaar weer. Maar gezien hij geen roker is valt het te bezien hoe goed dat voornemen is. Zelf geloof ik niet zo in goede voornemens, want waarom niet meteen beginnen? En hoe lang hou je het in dat nieuwe jaar vol? Maar aan één soort goed voornemen doe ik wel en ieder jaar weer. Nee, niet stoppen met roken zoals mijn man, maar mijn tuin nóg mooier en groener maken dan de voorgaande jaren. Dus welke doelen heb ik voor 2017?

– Eindelijk die kabels over het terras trekken, zodat ik de klimplanten eroverheen kan laten groeien.

– Lekker en veel tomaten kweken – als er één ding is dat ik mis met een voedselbos, dan zijn het wel tomaten. Dus zaai ik ze ieder jaar, maar sinds de geboorte van mijn zoontje verwatert dat toch wel zo’n beetje na het verspenen. Dit jaar, ja écht, ga ik het weer actief doen! (hoop ik)

– Een plantenklimrek neerzetten langs de linkerkant van de tuin, zodat ik de planten daar de afscheiding kan laten overgroeien (zoals ze bedoeld waren en niet als bodembedekkers waar ze dit jaar voor speelden).

– Weer vaker wandelen in de duinen (voor inspiratie en om te leren). Ik hou van wandelen en helemaal in de duinen, maar dankzij de drukte en mijn zeer koppige zoontje is het nu vrijwel onmogelijk. Die ene keer dat ik een kans zie wil hij niet in de kar, niet fietsen, niet gedragen worden, maar zelf lopen doet hij ook niet… En dus kan ik de keren wandelen dit jaar op één hand tellen cry Daar moet écht verandering in komen.

– In 2017 wil ik weer eens in de leer gaan bij een mentor. Ik heb hem al gevonden: Andrew Millison. Ik sta ingeschreven voor zijn online PDC cursus, dus ik kan in ieder geval niet meer terug. Enorm spannend dus!

– Mijn man aan het werk zetten (en misschien zoontje ook?) – Hij zegt steeds dat hij ook meer in de tuin bezig wilt zijn, dat hij het graag wilt leren, maar toch komt het er steeds niet van. Dus dit jaar wordt het ploeteren! – voor zover een voedselbos dat toelaat, natuurlijk wink

– Mooie eenjarige bloemen zaaien en in de voortuin zetten. Ik wil voorbijgangers blij maken als ze erlangs lopen, dus die probeer ik altijd kleurrijk en verrassend te maken. Nu heb ik heb van allerlei mensen zaden gekregen die daar volgens mij perfect bij zullen helpen: o.a. cosmea, zonnebloem, stokroos (een tweejarige, maar vooruit), goudsbloem, Oost-Indische kers… Dat moet de tuin toch wel lekker vrolijk maken, lijkt me.

 – De almaar groeiende voedselvoorraad in mijn eigen tuin (en die van anderen) verder verhogen. Ik heb al stekjes in het raamkozijn groeien en er ligt een hoopvolle stapel van zakjes met zaden klaar.

– Een poging doen om witte salie op te kweken. Ik heb zaden van een kweker gekregen van deze bijzondere maar helaas weinig winterharde plant. Hij had zelf een hele verzameling prachtige oude planten met verschillende groeiwijzen, dus ik ben benieuwd of het mij ook lukt om een mooi exemplaar over te houden.

– Betere foto’s leren maken, o.a. van mijn eigen tuin mrgreen

– Beginnen aan mijn onkruidgazon – je moet soms gewoon lef hebben en doen, toch?

Ik heb dus aardig wat voornemens voor 2017. Hoe zit het met jullie? Ook tuindoelen voor het nieuwe jaar?

8 reacties op “Mijn tuindoelen voor 2017

 1. lefabuleuxjardin
  3 januari 2017

  Gelijkaardige voornemens hier, en wat je koppige zoontje betreft die al je plannen voortdurend dwarsboomt : geniet er van, voor je het weet is hij de deur uit. Succes !

  • Iris Veltman
   9 januari 2017

   Van die kleine tuinkabouter kan ik inderdaad zo heerlijk genieten, ben benieuwd wat hij het komende jaar zal gaan uitspoken.

 2. Tom
  3 januari 2017

  Hi Iris,

  Eerst en vooral mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, voor jezelf, je gezin en natuurlijk je tuin! 🙂

  Ook ik zit op deze winterse dagen veel plannen te maken in mijn hoofd voor de tuin. Een greep uit mijn tuinvoornemens:

  – Gazonoppervlakte verder verminderen door aanleg van een nieuwe smalle randborder met enkele zuilboompjes en veel bloeiende planten (nadruk op nectar voor bijen en vlinders en vooral veel mooie bloemen voor het baasje 🙂 )
  – Rooien van zo’n 22 meter coniferenhaag (ik haat coniferen!) achteraan en in de herfst vervangen door een gemengde inheemse haag (meidoorn-haagbeuk-beuk-veldesdoorn)
  – Een bescheiden stuk gazon (ongeveer 20 vierkante meter naast mijn terras) in het voorjaar half-kaal verticuteren, inzaaien met laagblijvend inheems bloemenzaad (madeliefjes, bijenkorfje, witte klaver, reigersbek,…) en beheren als extensief gazon en nooit meer bemesten.
  – Onderbeplanting (laagblijvende/bodembedekkende planten) beginnen plaatsen tussen hogere vaste planten in de reeds bestaande borders.
  – In de herfst (zoals elk jaar) minstens een 100à150-tal bio-bloembolletjes planten tussen de reeds bestaande beplanting voor kleur en nectar in het voorjaar.
  – Regenton plaatsen om het water van twee kleine bijgebouwtjes op te vangen

  Ik kan niet wachten op de lente!

  Groetjes,

  Tom

  • Iris Veltman
   9 januari 2017

   Ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Dat zijn goede voornemens voor in de tuin! En ik blijf erbij IK Wil FOTO’s ZIEN! Maar het klinkt sowieso alsof het steeds mooier wordt.

 3. De Fruitberg
  3 januari 2017

  Wel, ik ga nog wel één en ander veranderen in de tuin. De goede voornemens liggen hier in iets meer sporten vorig jaar dan vorig jaar

 4. diederik
  4 januari 2017

  ja ook hier heel wat voornemens we verhuizen dit jaar en de tuin wil ik volledig herschikken volgens een meer natuurlijke methode

  • Iris Veltman
   9 januari 2017

   Ik wordt er altijd zo blij van als ik dát zie gebeuren. Helaas zie ik hier vaker dat een huis verkocht is en dat de tuin dan geasfalteerd wordt. Heel veel succes met de verhuizing en de tuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 januari 2017 door in Algemeen en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: