Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

DIY: Kerstboompje en landschapje met materiaal uit de tuin

kerstboompje-en-rendier-landschap-uit-tuin

Zoals gewoonlijk hier geen kerstboom, maar knutsels van spullen uit de tuin. Dit jaar ben ik voor een houten kerstboompje en een landschapje met rendieren in een vaas gegaan. Met de DIY.

Ik vind het zelf niet zo duurzaam om steeds een nieuwe boom te kopen (ik kan ze ook niet dood laten gaan maar ja, dan nemen ze weer zo veel plaats in als je ze in de tuin bewaart). Het is me ook te duur en eerlijk gezegd hou ik ook niet van de bende en het schuiven met meubels, dus doe ik het de laatste jaren een beetje anders. Geen echte kerstboom, maar ik probeer steeds iets te bedenken met materialen uit de tuin. Op die manier is het toch een beetje kerstelijk en alles kan zó terug de tuin in als ik ermee klaar ben. Dit jaar heb ik daarom een kerstboompje van kornoeljetakken gemaakt en een landschapje in een vaas. Het was super-simpel (met een uur was ik klaar) en het enige dat ik ervoor kocht waren twee houten rendieren, twee houten kerstboompjes en touw, wat in totaal nog geen 5 euro kostte.

kerstboompje-hout-kornoelje-tuin-lichtjes

Dit is hoe ik het boompje heb gemaakt:

boompje1

Ik heb 5 lange, waarvan twee wat dikkere, vrij rechte takken van de rode kornoelje gekozen en die ontdaan van de kleine zijtakje.

De takken legde ik kruislings neer

De takken legde ik kruislings neer.

Die bond ik dan vast, twee keer omheen en twee keer tussendoor met een stevig aangetrokken, dubbele knoop.

Die bond ik dan vast, twee keer omheen en twee keer tussendoor met een stevig aangetrokken, dubbele knoop.

Ik knoopte vervolgens een tak dwars op de andere twee onderin. Breder was mooier dan smal.

Ik knoopte vervolgens een tak dwars op de andere twee onderin. Breder was mooier dan smal.

boompje5

Daarna heb ik meerdere dunnere takken geknipt en dwars gebonden. Het geheel werd daardoor ook direct een stuk steviger.

Daarna heb ik de ‘kerstboom’ behangen met een lichtslinger en wat ornamenten, samen met twee houten kerstboompjes en 6 gedroogde lampionnen van de lampionplant – die had ik nog van een paar jaar geleden. Maar je zou hiervoor allerlei tuinschatten of vondsten kunnen gebruiken, zoals dennenappels, takjes met blaadjes en bessen van hulst bijvoorbeeld of gewoon mooie (gedroogde) blaadjes. Ik heb hem op mijn boeken gebalanceerd bij gebrek aan een spijker – gelukkig heb ik die de komende weken toch niet nodig en het ziet er meteen leuk uit. Dit was het resultaat:

kerstboompje

kerstboompje-donker

Met de rest van de lampionnen heb ik een landschapje gemaakt in een grote vaas. Die heb ik eerst gevuld met zandbak-zand (m’n zoontje krijgt het terug na de kerst), daarna heb ik er de twee rendieren in gestoken. Vervolgens heb ik diezelfde oranje sterretjes als bij de kerstboom samen met de overige lampionnen erin gelegd en daar overheen de witte pluisbolletjes van een uitgebloeide aster overheen gestrooid. Zelf ben ik erg blij met het resultaat:

landschap-rendieren

landschap-rendieren2

landschap-rendieren-tuinspul

2 reacties op “DIY: Kerstboompje en landschapje met materiaal uit de tuin

  1. De Fruitberg
    13 december 2016

    Best wel leuk, misschien een idee voor volgend jaar .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 december 2016 door in DIY's en getagd als , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: