Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Beter bio bloembollen!

muscari-blauw-druifje-bloembollen-bijenNu is de tijd om bloembollen te planten. Bijen en hommels zullen er blij mee zijn in het voorjaar, wanneer voedsel schaars is. Maarre, dan wel biologische natuurlijk. Een paar nuttige adressen.

Een paar jaar geleden was ik op een of andere groenbeurs – geen idee welke – en ik wilde graag bloembollen kopen. Maar alleen als ze biologisch waren geteeld, want juist bij die branche worden nogal wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. En dat is natuurlijk een * beetje * jammer als je ze juist wilt neerzetten voor bijen. Dus ik zocht de hele beurs af, maar nergens kwam ik ook maar iets over biologisch geteelde bollen tegen. Dat was steeds zo. Dus ik trok maar eens de stoute schoenen aan en vroeg het gewoon. “Heeft u ook biologisch geteelde bollen?” – “Eh, biologisch…?” Tja, laat maar. Ik heb uiteindelijk speciaal het bollenpakket aangeboden door de imkervereniging opgesnord.

Skal keurmerk. [Bron afbeelding: Skal]

Skal keurmerk. [Bron afbeelding: Skal]

Gelukkig is het nu een ander verhaal. Steeds meer bedrijven zijn met biologische & duurzaam geteelde bollen bezig en bovendien zijn ze steeds makkelijker vindbaar én verkrijgbaar. Dus keuze zat. Ook ik moet snel nog een berg bestellen – zodat ik me in het voorjaar weer kan verbazen over de nieuwe aanwinsten én alles wat ik alweer vergeten was. Een cadeautje voor mezelf en voor dieren, vind ik het altijd. Maar ik moet wel opschieten – voordat alles op is. Dus, mocht je nog bloembollen zoeken, het beste is te letten op bollen met het SKAL-certificaat (voor ecologische landbouw). Een goed adresje is Natural Bulb, helemaal makkelijk omdat je er zelfs kunt zoeken op ‘bollen voor bijen’. En het bijen-bloembollenpakket (in samenwerking met de NBV – de Nederlandse Bijenhoudersvereniging – samengesteld) is o.a. hier te bestellen, maar sommige tuincentra bieden hem ook aan. Oh, en bij Pluktuin Bakkum hebben ze bio narcissen – maar dan moet je wel snel zijn, ze gaan 23 oktober dicht voor de winter 😉

6 reacties op “Beter bio bloembollen!

 1. margreet hirs
  17 oktober 2016

  Goeie tip, Iris!

 2. Tom
  17 oktober 2016

  Hi Iris, Vorig jaar ook heel veel bio-bloembollen geplant (waaronder enkele soorten inderdaar besteld via naturalbulbs 🙂 ) De bijen en hommels waren bijzonder ingenomen met de bio blauwe druifjes afgelopen lente. Ook ik moet voor dit jaar nog een bestelling plaatsen. Nadat ik had gelezen over de sterk vervuilende bollensector en zéker het gebruik van neonicotinoïden in de bollenteelt komt er bij mij geen niet-bio-bol meer in. Hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod van biobollen jaar na jaar zal worden.

 3. Pingback: Beterbio Inloggen - Nl-Inloggen.Com

 4. Pingback: Beterbio Inloggen - 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 oktober 2016 door in Algemeen, Ecologisch tuinieren en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: