Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Stapel stenen eruit, meer (eetbare) planten erin

stapel-stenen-eruit-gehaald

Een deel van de stenen die eruit gegaan zijn.

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: ik ben zo blij, eindelijk plaats voor een vlier!

De stapel stenen bewijst het: ik heb weer een stuk onttegeld in mijn tuin! Nu heb ik al niet zo veel tegels en mijn paden zijn over het algemeen stapstenen, maar het kan (bijna) altijd nog een stukje beter en aangestoken door Operatie Steenbreek had ik zelf ook weer nieuwe inspiratie.

Op deze plek had ik een pad van 90 cm breed, gemaakt met de oude steentjes die uit de voortuin kwamen. Het was het meest betegelde, ‘lelijke’ stukje (vanwege groenbak, zwarte bak en composttoren, waarvoor dan ook het pad gebruikt werd) in mijn tuin. Het enige mooie ervan was dat er een grote, hoge taxus van de buren overheen groeide, maar bij hen stond die in de weg dus die is sinds kort niet meer. We wilden graag kippen, maar daar hebben we uiteindelijk toch vanaf gezien. Toch kon dat stuk alsnog nuttiger, vond ik. En doordat die taxus weg is, komt er nu veel meer zon. Het mag duidelijk zijn: weer wat meer groen, dus. De vraag ‘wat dan?’ is niet heel lang onbeantwoord gebleven. Ik heb ‘iets’ met meidoorn en vlier – en gezien ik de (eenstijlige) meidoorn inmiddels in mijn tuin heb staan bleef die vlier maar in mijn hoofd rondspoken. Hé, je moet een vlier. Je moet een vlier. JE MOET EEN VLIER! Zo ongeveer gaat dat in mijn hoofd, als een soort mantra. Ik hou van de geur, van de bloemschermen waar veel insecten op af komen, sap/jam van de bessen en de vogels die ervan eten… Alleen die bloesem in thee of gerechten, dat vind ik zelf niet lekker. In een wild park bij ons in de buurt groeien ze overal en het is heerlijk om er met het hele gezin naartoe te gaan en wat van de bloesem of de bessen te plukken, om thuis te gebruiken. Dat heeft me toch wat hebberig gemaakt om zelf ook zo’n pracht in mijn tuin te hebben. En wat ik dan nóg een enorm pluspunt vind, net als bij de eenstijlige meidoorn, is dat beide struiken in het wild in de duinen en de groengebieden hier in de buurt voorkomen, waardoor mijn tuin het leefgebied voor de dieren die ervan eten kan uitbreiden. Kortom: WAAROM HEB IK NOU NOG GEEN VLIER? Oké, oké, aan de slag dus.

Ten eerste die groene en die zwarte bakken. De zwarte bak is verhuisd naar de voortuin, daar hebben we een afdakje waaronder toch niets kan groeien. Handiger ook, veel dichterbij en dan hoeven we ‘m niet door de garage te rijden. De groenbak gebruikten we al erg weinig, maar alles wat daar toch in ging vond ik zonde – zeker met dat kleine aapje van ons dat graag zijn eten op de grond smijt bij wijze van ‘Klaar!’ ongeacht wat wij, kinderopvang en opa’s en oma’s doen rolleyes Dat gooide ik dan met lede ogen weg, want de composthoop accepteert immers geen vlees/zuivel/vis/gekookte etensresten en dergelijke (tenzij je van ratten en stank houdt). De broodkorstjes die we verzamelen onder zijn stoel vandaan! Dus sinds kort hebben we daarom een tweetal Bokashi bakken (ook voor onder het afdakje) en ik moet zeggen, dat bevalt prima. Helemaal geen groenbak meer nodig en ook het eten wat meneer verspilt kan erin. Dan is het toch nog nuttig en hebben we weer een lekkage gestopt. Heerlijk.

In het voorjaar plantte ik het eerste deel aan (naast de verhoogde bak) en deze zomer was dan de hoek waar de afvalbakken gestaan hebben aan de beurt. Het zware werk (de grindtegels en bielzen eruit) heeft mijn man gedaan en van de bielzen en de stenen hebben we de randen gemaakt, zodat het deel wat hoger is dan het pad en aansluit bij de rest van de tuin (die ligt iets hoger). De aarde eronder was kaal, dus heb ik het verrijkt met mijn eigen compost, met oude potgrond waarin ik allerlei aangewaaide kruiden had laten groeien om het te verbeteren en nog wat gekochte biologische potgrond met cocopeat erin. Ik koos in plaats van de botanische soort toch voor een rood/zwartbladige vlier, de Sambucus nigra ‘Black Beauty’. Die donkerrode kleur vond ik zo mooi. Ik heb overlegd met de kweker (Arborealis) of deze nog steeds goed eetbare bessen gaf, want dat wil nog wel eens tegenvallen bij cultivars. Zij vertelde mij dat dat inderdaad wel het geval is bij de ‘Black Lace’, die hele fijne, kantachtige bladeren heeft, maar dat bij de soorten met normaal gevormde bladeren, zoals ‘Black Beauty’, ze wel hele goede ervaringen hebben. ‘Black Beauty’ is het dus geworden. Het wordt een brede, hoge struik en dat mag hij hier ook zijn, ik mis de hoogte van de taxus en de buren hebben er gelukkig geen probleem mee als ik hem wat hoger laat worden.

vlier-nieuwe-border-hergebruik-eetbaar-2

Naast de vlier zocht ik een klimmer die zowel mooi als eetbaar was, om langs een klimrek en over de pergola te leiden. Ik koos de roos ‘Himmelsstürmer’, een enkelbloemige soort (want dan hebben insecten er ook wat aan) met mooie dieproze bloemen die niet echt ruiken maar wel een geweldige smaak hebben. Voor de onderbegroeiing koos ik adderwortel (Persicaria bistorta – de bladeren zijn als spinazie te eten), struisvaren (Matteuccia struthiopteris – de nog niet ontluikte ‘krullen’ kun je stoven) en Houttuynia cordata, een woekeraar met koriandersmaak, om te testen hoe die woekert. Het zijn allemaal sterke planten, die kunnen woekeren – daar ga ik vanuit met de hoop dat het dichtgroeit en ik straks flink kan oogsten. Tijdelijk ligt er nu nog een stapsteen in, zodat ik goed bij het stuk achterin kan zonder iets te vermorzelen. En straks valt de rand ook niet meer zo op. Nu zoek ik alleen nog een goede diepwortelende soort, ik denk dat ik ga voor roomse kervel.

vlier-nieuwe-border-hergebruik-eetbaar

Voor nu geniet ik er in ieder geval al van – ik kan niet wachten tot de vlier en de roos groter zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 september 2016 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: