Een eetbaar struikje met zoutige blaadjes voor kale, arme grond. En nog makkelijk ook.
Vorig jaar in Mallorca zag ik ze groeien in de zanderige oevers vlakbij het zoute zeewater: zeemelde. Om het zeker te weten heb ik een takje afgeknipt en meegenomen naar de botanische tuinen aldaar met de vraag of ze konden helpen het te determineren. Jawel, ik had gelijk, dit was Atriplex halimus, zeemelde, ook wel struikmelde genoemd. Ik herkende hem zo goed omdat ik zelf een nog klein plantje had staan. Inmiddels wordt het al meer een struikje in een pot, waar hij wacht op zijn permanente plaatsje in de tuin.
Zeemelde, Atriplex halimus, is een meerjarige struik uit de melde-familie. De blaadjes en jonge topjes geven echt een bijzondere bite aan gerechten. Ze zijn namelijk licht ziltig van smaak, zelfs als ze niet op een zoute plek staan. Dat hoeft ook niet. Ze doen het goed op een zanderige, voedselarme tot redelijk voedselarme bodem in de volle zon, waar ze een omvang van 2 meter hoog en breed kunnen bereiken – maar ze zijn goed te snoeien hoor, zeker door regelmatig ervan te eten 😉 Het blad is prachtig grijsgroen en oogt een beetje viltig, maar ze voelen glad als je ze aanraakt. Alleen zijn ze niet helemaal winterhard bij koude winters, zeker als jonge plant, dus een beetje beschutting is wel fijn. In de nazomer bloeien ze met trosjes bruingele bloemetjes, die door de wind worden bestoven. De zaden die daarna geproduceerd worden, kunnen na koken gegeten worden. Een mooi struikje dus voor een arme, eetbare tuin, een duinzand-tuin of een kusttuin, zolang hij dus maar niet volop in de harde winterwind staat. Maar ook in pot (met een goed zanderige, goed doorlatende en niet te rijke potgrond) doet deze het prima. Je hebt ook nog zoutmelde, ook een eetbaar struikje uit deze familie. Ze lijken veel op elkaar, maar die heeft meet lepelvormige bladeren, wordt 1-1,5 m hoog en groeit juist graag in vochtige tot nattere, voedselrijke grond. Ook die heeft een zilte smaak. Ik ben sowieso fan van dit soort zilte groentes, dus er volgen waarschijnlijk de komende tijd nog wel een paar 😉
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.