Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Bijzondere eetbare planten: zeemelde

Zeemelde 1Een eetbaar struikje met zoutige blaadjes voor kale, arme grond. En nog makkelijk ook.

Vorig jaar in Mallorca zag ik ze groeien in de zanderige oevers vlakbij het zoute zeewater: zeemelde. Om het zeker te weten heb ik een takje afgeknipt en meegenomen naar de botanische tuinen aldaar met de vraag of ze konden helpen het te determineren. Jawel, ik had gelijk, dit was Atriplex halimus, zeemelde, ook wel struikmelde genoemd. Ik herkende hem zo goed omdat ik zelf een nog klein plantje had staan. Inmiddels wordt het al meer een struikje in een pot, waar hij wacht op zijn permanente plaatsje in de tuin.

ZeemeldeZeemelde, Atriplex halimus, is een meerjarige struik uit de melde-familie. De blaadjes en jonge topjes geven echt een bijzondere bite aan gerechten. Ze zijn namelijk licht ziltig van smaak, zelfs als ze niet op een zoute plek staan. Dat hoeft ook niet. Ze doen het goed op een zanderige, voedselarme tot redelijk voedselarme bodem in de volle zon, waar ze een omvang van 2 meter hoog en breed kunnen bereiken – maar ze zijn goed te snoeien hoor, zeker door regelmatig ervan te eten 😉 Het blad is prachtig grijsgroen en oogt een beetje viltig, maar ze voelen glad als je ze aanraakt. Alleen zijn ze niet helemaal winterhard bij koude winters, zeker als jonge plant, dus een beetje beschutting is wel fijn. In de nazomer bloeien ze met trosjes bruingele bloemetjes, die door de wind worden bestoven. De zaden die daarna geproduceerd worden, kunnen na koken gegeten worden. Een mooi struikje dus voor een arme, eetbare tuin, een duinzand-tuin of een kusttuin, zolang hij dus maar niet volop in de harde winterwind staat. Maar ook in pot (met een goed zanderige, goed doorlatende en niet te rijke potgrond) doet deze het prima. Je hebt ook nog zoutmelde, ook een eetbaar struikje uit deze familie. Ze lijken veel op elkaar, maar die heeft meet lepelvormige bladeren, wordt 1-1,5 m hoog en groeit juist graag in vochtige tot nattere, voedselrijke grond. Ook die heeft een zilte smaak. Ik ben sowieso fan van dit soort zilte groentes, dus er volgen waarschijnlijk de komende tijd nog wel een paar 😉

Mijn kweektips:

  • Kies een beschut plekje in de zon op goed doorlatende grond, dan kan het bijna niet fout gaan.
  • Regelmatig de topjes oogsten zorgt voor meer vertakkingen en stimuleert nieuwe scheuten.
  • Het eerste jaar na aanplant kan de plant het beste wat met rust worden gelaten, zodat deze goed kan aanslaan en energie kan opbouwen. Dan herstelt zeemelde de jaren erna veel sneller van het oogsten.
  • Als de plant in een pot groeit, zorg dan voor een extra beschut plekje of bescherm de pot als het echt winterweer wordt. In pot is de plant echt kwetsbaarder dan in de volle grond.
  • De bodem bedekken met mulch, zoals een hoop bladeren, zorgt ervoor dat de plant beter koude winters overleeft en het zorgt meteen voor genoeg voeding.
  • Als de plant eenmaal gesetteld is dan is bewateren meestal niet nodig.
  • Gebruik de blaadjes en topjes rauw in salades, als spinazie of in hartige/kruidengerechten, daarin doen ze het goed.
  • Rauw kunnen de blaadjes, vooral als ze wat ouder zijn, een beetje stug zijn, maar in reepjes gesneden zijn ze alsnog lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: