Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Hmmmm…. Ideeën voor kruidenwater

Kruidenwater rozen

Heerlijk in de zomer, kruidenwater en o, zo makkelijk gemaakt. Kruidenwater is een zomerfavoriet hier! En er zijn zo veel meer mogelijkheden dan alleen de standaard munt en/of citroen!

Het is zo gemaakt, helemaal als je een tuin hebt met wat kruiden. Het ziet er ook nog eens leuk uit en doet het eigenlijk altijd goed, zeker op een feestje of een barbecue. Je neemt wat takjes van kruiden, bloemen en/of vruchten, wast ze af, doet ze in een grote kan of een fles die je vult met water en na 24 – 48 uur kan er geschonken en geproefd worden (voor meer informatie, zie mijn vorige post over kruidenwater). Deze week heb ik weer een nieuw ‘brouwsel’ gemaakt: rozenblaadjes (van drie bloemen), citroenmelisse (twee takjes) en roomse kervel (twee bladeren) voor een beetje zoetigheid. En ik dacht, laat ik eens nog wat planten noemen die ook heel lekker zijn!

Munt blijft er eentje die ik toch wel heerlijk vind in zomerse drankjes, vanwege de frisse noot en de kleine kick die het eraan geeft. Maar dat hoeft natuurlijk niet alleen pepermunt of Marokkaanse munt te zijn. Bananenmunt bijvoorbeeld en die smaakt, verrassend genoeg, naar bananen 😉 Maar ook appelmunt, ananasmunt of citroenmunt zijn heel geschikt. Aardbeienmunt heb je ook nog, maar daarvan vind ik de smaak tegenvallen. De bloemen – die nu aan de bloemen prijken – maken zo’n watertje nog mooier.

Een schijfje citroen in het water, ja dat is een bekende. Maar binnen de citroen-smaken hebben we natuurlijk nog wel meer, die soms net even wat zachter of subtieler zijn. Citroenmelisse en vooral citroenverbena zijn altijd goed, maar citroenkruid is iets bitterder en kan natuurlijk ook. Een cultivar van die laatste is trouwens het cola-kruid, wat daadwerkelijk een soort cola-smaak heeft. Die is een tikkeltje onverwacht in kruidenwater.

Voor zoetekauwen (kinderen bijvoorbeeld) is het lekker om er een (niet-suiker) zoetje in te doen, in de vorm van zoetkruiden. Roomse kervel zoals ik gebruikte bijvoorbeeld, die een licht anijsachtige smaak heeft. Dropplant heeft ook een zoetige, anijsachtige smaak maar heeft ook iets weg van drop en is daarmee misschien een aantrekkelijke voor dropliefhebbers. Voor zoethoutliefhebbers hebben we dan nog zoethoutgras. Maar voor wie echt zoet wilt, is er stevia (de plant hè, niet uit een potje 😉 ).

Dan zijn er nog wat, misschien onverwachte, kruiden. Blaadjes lavendel bijvoorbeeld, wat je het beste in hele kleine hoeveelheden gebruikt want het is lekker totdat het te uitgesproken wordt. Absoluut heerlijk vind ik mijn honingmeloen-salie en de mandarijnsalie. Maar ook dennennaalden (ja, ze zijn eetbaar!) is een mogelijkheid, waarmee je echt die smaak van naaldbomen krijgt. Of bergamot of basilicum, maar die vind ik zelf minder lekker. Tijm, rozemarijn, keukensalie en oregano zouden ook wel kunnen, maar zelf vind ik die meer verwarmend en dus geschikt voor de zomer en koude dranken. Aan de andere kant, ik heb eens een thee geproefd van rozenblaadjes en tijm waarvoor je me altijd wakker mag maken, ook nu…

Vergeet ook de eetbare bloemen niet. Rozenblaadjes, vooral die van geurende/donkere soorten (ik heb eens gehoord: hoe donkerder hoe sterker de smaak, dusver lijkt dat te kloppen) geven die heerlijke rozengeur-smaak. Of de bloemen van munt, dropplant, bergamot of lavendel. Komkommerkruid-bloemetjes geven de smaak van – jawel – komkommer. Dan zijn er nog de dagbloemen: lichtelijk friszoet. Maar de meeste bloemen zijn vooral gewoon mooi: citroenmelisse, kamperfoelie, salie, klokjes, rode zonnehoed, wilgenroosje, bergsteentijm, goudsbloem…

Tot slot: bessen en vruchten. Het ziet er niet alleen mooi uit, een aantal roze frambozen in zo’n fles, het smaakt ook lekker. De truc is ze te plukken net voordat ze zo rijp zijn dat ze uit elkaar vallen, dus nog een beetje stevig zijn. Je kiest ook het beste gave vruchten, want beschadigde (of erg rijpe) vruchten kunnen snel lelijk worden. Ook lekker zijn bosaardbeitjes, bramen, aalbessen… Aardbeien kunnen ook, maar dan moet je het water niet te lang laten staan want anders vallen ze uit elkaar.

Kortom: er is nog een hele zomer en het najaar om recepten te bedenken en te proberen! Je kunt bijna niet fout gaan vind ik, maar toch zou ik een recept wel eerst testen voordat je het aan gasten inschenkt 😉

Kruidenwater rozen 1

4 reacties op “Hmmmm…. Ideeën voor kruidenwater

  1. Tom
    5 augustus 2016

    Hi Iris, weer wat bijgeleerd. Kruidenwater was mij nog volslagen onbekend. Izet er mooi uit en klinkt heel lekker. Ga zeker eens wat brouwsels maken! 🙂 Bedankt voor weer een leuke tip.

  2. Antoine
    6 augustus 2016

    Hi Iris, lees met veel plezier sinds kort je blogs. Nooit gedacht dat je de stap van afvalwaterzuivering bij de zware industrie naar Garden Ecology zou zetten.!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 augustus 2016 door in Recepten en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: