Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuinsafari: bij met een blaadje

behangersbij grote bladsnijder

In juni stonden man en ik in de voortuin – “Hè, die bij heeft een blaadje!” zegt man verbaasd. Ik kijk en ja hoor, duidelijk. En niet ééntje, maar overal om ons heen landen ze, op de bank, op de paal.

Ik was blij dat ik deze foto wist te maken, ook al is nou juist de bij zelf niet helemaal scherp – ik moest razendsnel zijn, want zodra ik ook maar enigszins dichtbij kwam vlogen ze al snel weer weg – en helemaal omdat het contrast met het oude, verweerde hout van een paaltje eigenlijk een beetje onverwacht was. Ik probeerde gewoon die bij op de foto te krijgen smile emoticon Het leuke is dat ik dit nooit zo massaal tegelijk gezien heb, want een bij met een blad, ja dat wel, maar zo veel ineens. Blijkbaar was het moment precies goed, want de dag erna zag ik er geen meer.

Dus wat doen deze bijen met die blaadjes? Nou, de bij op de foto is een grote bladsnijder. Die maakt zijn nest in gangen in dood hout, de holle stengels van riet en ook bamboe en is dus één van de typische potentiële gasten van een insectenhotel. Voor dat nest snijdt de bij dan dit soort stukken blad af (ik denk dat dit dier een stukje van de roos gepikt heeft), waarmee die de wand bekleed en de gang dichtmaakt samen met spuug en houtmolm. Ik pakte denederlandsebijen.nl erbij om te zien op welke planten ze afkomen. Ze bleken niet heel kieskeurig en planten zoals lavendel, kroonkruid, rolklaver, beemdooievaarsbek, klokjes, aardaker en wilgenroosje heb ik zeker voor ze in de aanbieding. Rond juni lijkt de piek in hun vliegperiode te zitten (hoewel de bijen ook nu nog te zien moeten zijn), dus dat massale bezoek kan hem daarin liggen. Al met al heel leuk om te zien en zowel mijn man als de buurman – die zag ons kijken en vroeg wat er te zien was – hebben weer iets nieuws geleerd: ook bijen doen aan origami. En ik ben vooral blij dat mijn tuin zo populair bleek smile emoticon

2 reacties op “Tuinsafari: bij met een blaadje

  1. zomaareentuin
    3 augustus 2016

    Voor een razendsnelle foto is ie toch erg mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 juli 2016 door in Algemeen en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: