Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: op bezoek bij kwekerij De Vrolijke Noot

ponyIn de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: een verrassing tijdens een road trip langs kwekers.

Afgelopen vrijdag maakte ik samen met een collega een rondje door Nederland om allerlei bomen en struiken op te halen voor PermacultuurCentrum Haarlem, waar het eerste voedselbos van Haarlem wordt aangeplant. Het was echt een road trip: mooi, warm weer, in een oud volkswagenbusje (dat bij lichte heuvels op de snelweg wel erg langzaam ging rijden) en zo nu en dan een stop bij een kweker.

entree

De entree

Maar bij één kweker was ik zeer positief verrast. De Vrolijke Noot, heet deze kwekerij, in Wapserveen (een plaatsje waar ik nog niet eerder van had gehoord maar blijkbaar ligt dat in Drenthe). Die specialiseert zich in oude fruitrassen, blauwe bessen en fruitsoorten die het goed doen op de Nederlandse bodem. De kwekerij is biodynamisch. Wat was er nou zo bijzonder hier?

kwekerijenHet allereerste wat er in mij opkwam was dat het terrein heel goed en prettig aanvoelde, als een soort groene oase van rust. Ik sprak met de eigenaar, Harry van Noort en mocht een kijkje nemen op de rest van de tuin, tussen alle fruitbomen en -struiken en zelfs een pony, die op een weilandje met een grote poel stond. Harry vertelde me dat ze oorspronkelijk veel hoogwater hadden en daarom meerdere grote poelen gegraven hadden wat om te ontwateren. Ze hadden ook allerlei voorbeeldtuintjes en een boomgaard, zodat bezoekers konden zien hoe een plant groeit en wat de verschillen zijn tussen rassen, maar ook ideeën kunnen opdoen voor hun eigen tuin. Tijdens het rondlopen werd het me duidelijk waarom de plek zo goed aanvoelt: het is een paradijs voor dieren en dat merk je gelijk. Niet alleen de pony leek het goed naar zijn/haar zin te hebben, maar op verschillende plekken hoorde ik vogels zingen of zag ik ze gauw weg fladderen en ik was onder de indruk van de verschillende soorten die ik hoorde. Een blik op de website vertelt me dat ik dat goed had opgemerkt, want daar staat de volgende zin: “In de loop van de jaren zijn een rijke vegetatie en uitgebreid vogelbestand ontstaan.” hutjeDat blijkt wel, dus. Er waren verschillende houtwallen waarin van alles zich ongetwijfeld voor mij verstopt zal hebben, wellicht die ringslangen waarover ik op de website lees. Of misschien zitten die in de broeihopen die ik tegenkom. De grote poelen waren goed begroeid en ik kan me voorstellen hoe veel kikkers, padden, salamanders, libellen, gaasvliegen, slangen en nog veel meer soorten hierop af zullen komen. Ook mooi: onder de fruitbomen die werden opgekweekt zag ik een veelvoud aan bodembedekkers groeien, dus niet alleen gras maar bijvoorbeeld ook dovenetel, paardenbloemen en zuring, allemaal nuttige planten voor de bomen, dieren en bodem.

Het verbaasde me hoe rijk een kwekerij kan zijn met zo veel variatie in biotopen en dierenleven. Zo kan het dus ook en het is meteen inspiratie voor de tuin. Ik kan me voorstellen dat het een prachtige plek is om te werken en nu is het zo dat de kwekerij zoekt naar iemand die het wilt overnemen. Niet echt iets voor mij, maar ik hoop wel dat ze iemand vinden die in ieder geval het op deze manier samenleven en -werken met de dieren doorzet. Je kunt er trouwens ook in een tent in de kwekerij overnachten, dat is dan wel weer iets wat ik in mijn achterhoofd houd 😉

Poel met wilgen, een broeihoop voor slangen en een ooievaarspost ernaast.

Poel met wilgen, een broeihoop voor slangen en een ooievaarspost ernaast

We hebben meerdere jonge boompjes meegenomen en twijfelden nog over een grote nashi peer, maar uiteindelijk besloten we dat die te mooi was om te laten staan en ook die mocht mee in onze -reeds stampvolle- busje.

planten voor verkoop

De planten voor de verkoop

picknicken in de boomgaard

In de boomgaard kan worden gepicknickt en tegelijkertijd gekeken worden naar de verschillende rassen

onderbegroeiing

Een voorbeeld van onderbegroeiing

Houtwal

Een houtwalletje waarin heel wat vogels aan het zingen waren

Fruitstruiken voorbeelden

De fruitstruiken ter voorbeeld

poel vol begroeiing

Een poel met heel veel begroeiing; dit moet wel een hele levendige vijver zijn in de zomer

notenbos

Een laantje van notenbomen

2 reacties op “Tuindagboek: op bezoek bij kwekerij De Vrolijke Noot

  1. zomaareentuin
    13 april 2016

    Wat een mooie plek! Eentje om te onthouden voor als ik een keer in de buurt ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: