Tuinieren kan zo veel leuks geven! Dus wat zijn voor mij persoonlijk tuinmomenten om naar uit te kijken dit jaar?
Ik kan al niet meer wachten tot het voorjaar weer aanbreekt. En om alvast wat voor te genieten heb ik een lijstje gemaakt met de dingen waarnaar ik het meeste uitkijk – wat betreft mijn eigen tuin dan hè, anders wordt het helemaal zo lang 😉 Ze staan overigens niet in chronologische volgorde, het zou veel te moeilijk zijn om het leukste eruit te halen. Lees en hopelijk geniet u alvast met me mee!
Afgelopen jaar heb ik de voortuin wat aangepast en onder andere veel zelf gekweekte bosaardbei, kluwenklokjes, cichorei, teunisbloem, betonie en Sint-Janskruid erbij gezet. Dit jaar ben ik ook nog aardaker aan het zaaien voor de voortuin, die het eerste jaar bloeit. Dan is mijn passiebloem nog eens aangeslagen, mijn roos is uitgelopen vanuit de wilde stam waarop hij geënt is (het was een cadeau en ik ben nu heel benieuwd wat die wilde roos voor soort is)… Oftewel, dat belooft een zee van bloemen (op eetbare planten) te worden en ik ben zo benieuwd hoe dat gaat uitpakken! Je kunt iets wel tekenen en uitdenken, maar niets is hetzelfde als het echt in de tuin zien!
Daslook komt alweer bijna boven de grond en dat vind ik zo’n lekkere groente! Ik hoop dat ze zich flink door de tuin uitgespreid hebben vorig jaar (ik heb er nooit genoeg van!).
Mijn zoontje is nu groot genoeg om beter te begrijpen wat hij ziet. Afgelopen zomer namen we hem ook al mee naar buiten en hij vond alle planten maar wat prachtig (vooral de rozemarijn, die natuurlijk ook lekker ruikt als je daar je handjes doorheen haalt). Hij observeert graag en kijkt vaak een tijd door het raam naar buiten, de tuin in. Er valt zo veel te ontdekken voor hem, van paadjes tot de tipi tot planten en dieren, ik ben héél benieuwd hoe hij dat gaat vinden.
Mijn tuinen zitten vol verwilderingsbollen. Overal steken ze al uit de grond, waar ik niet eens meer wist dat ze stonden. Het is altijd heerlijk om te wachten tot ze weer massaal gaan bloeien, iets waar ik heel blij van kan worden
Allerlei kwekers, tuincentra, heemtuinen en beurzen afzoeken naar interessante zaden en planten vind ik heerlijk. Zoals een tripje naar Dordrecht voor mijn verjaardag, puur vanwege de plantjes… Ik hou niet van shoppen maar hiervoor maak ik echt een uitzondering!
Om even op het vorige punt verder te gaan is dit altijd leuk! Ik hou wel van het meer kleinschalige en niet te commerciële soort. Zo is het voorjaarsevenement van de NME in Haarlem altijd iets waar ik zonder uitzondering jaarlijks weer naar uitkijk. Planten en zaden zoeken, dingen voor tuin, tuindieren en wandelen bekijken én een heerlijk rondje maken door de tuinen daar. Super!
Vanaf het voorjaar tot ver in het najaar gonzen mijn voor- en achtertuin letterlijk dankzij hommels. Als je dan beter kijkt ontdek je ook bijen en vlinders overal en als je dan nóg beter kijkt kom je weer veel meer tegen. Het is dankbaar, ecologisch tuinieren, op het moment dat je ziet hóe veel dieren ervan profiteren en veilig van jouw tuin genieten.
Heerlijk planten planten (een van mijn favoriete tuinbezigheden) en klimmers langs de tipi omhoog leiden.
Ieder jaar verzin ik in de wintermaanden wéér een plan om nóg meer eetbare planten in de tuin kwijt te kunnen en weer meer uit de tuin te kunnen halen. Dit jaar heb ik er een paar: overgroeiing van het terras achter het huis, het bospad afmaken en een combinatie van kippen en meer kweekruimte.
Kippen en meer kweekruimte? Jawel. Ik heb een kippenhok ontworpen met een dak waarop ik courgettes ga telen en met een plantrand ervoor en een meidoorn ernaast, waarvan ze door het gaas kunnen eten. Nu staan er afvalbakken en de compost. We gebruiken de groene bak niet meer, dus hebben alleen nog de zwarte bak nodig en die staat nu ergens anders. De compost combineer ik met het kippenhok (daar ga ik nog over bloggen). En dus: meer ruimte voor eetbare planten. Één van de redenen dat ik dat bedacht heb en dat ik de rest van de tuin nog meer wil laten opleveren (en dat ik nu het bospad heb aangepakt), is omdat ik de kippen parttime vrij wil laten rondlopen. Oftewel: zij moeten ook veel lekkers te vinden hebben, zodat ze wat te doen houden én we samen kunnen delen. Een voedselbos zoals die van mij is daar perfect voor.
Ik had een zelfbestuivende hazelaar in de voortuin staan, maar hij leek het niet erg naar zijn zijn te hebben. Te warm, vermoedde ik. Dus nu staat hij achter, samen met nog een tweede hazelaar in plaats van de oude hortensia. En ineens begon hij te groeien en nu zit hij vól met mannelijke en vrouwelijke bloemen. Zijn soortgenoot ook, dus hopelijk kan ik eindelijk van verse geroosterde hazelnoten genieten, die schijnen heerlijk te zijn.
Een deel van het terras overgroeid met eetbare en nuttige klimmers. Het lijkt me prachtig! Ik dacht eerder dat het niet kon, vanwege de luifel die er zit, maar ik heb een plan bedacht waardoor de klimmers boven de luifel langs gaan en ze elkaar dus niet in de weg zitten. Jeej, meer groen!
Ontbijten, lunchen, dineren, met vrienden… Dat is toch echt het lekkerste in een groene tuin, zodat je écht buiten bent en er van alles te zien is om je heen!
Voor dit jaar schijn ik hele goede tomaten te hebben: Bartelly F1, een biologisch veredelde tomatensoort van De Bolster. Ik ben héél benieuwd.
Voor de lezers die het niet (meer) weten: Archimedes is onze huis- en tuinpad. Kwaken padden ook? Ja, blijkbaar wel, iets waar mijn man en ik afgelopen jaar achter kwamen. Het heeft echt iets, zo aan het einde van de dag en ’s avonds.
Een greep uit de meest voorkomende dieren: libellen, waterjuffers, eendagsvliegen, schaatsenrijders, bijen die komen drinken en vogels die komen badderen.
De eerste batch is een feit! En de eerste zaailingen laten zich al zien! Maar ik ben nog lang niet klaar.
Een klein stukje met een zandbakje, een vrolijk hekje, eetbare en niet-giftige plantjes en bloemen, een windmolen, vrolijk vogelvoeder-ding, een kralenketting die schittert in de zon, kunnen kijken naar het groen in de rest van de tuin en lekker de ruimte om veilig op zijn karretje heen en weer te sjezen langs de open gevel.
Het moment dat ik bedoel is die ene warme dag in het voorjaar dat de lieveheersbeestjes massaal tevoorschijn komen. Mijn tuinen kleuren bijna rood: daar zit er eentje, oh en daar, daar twee en dáár… Zo gaat het dan. Als je er eenmaal ééntje spot, dan zie je er steeds meer.
Overal is inspiratie! Om nieuwe ideeën op te doen, om meer planten te ontdekken en om te leren voor de tuin.
Een hele hoop om naar uit te kijken, dus. Ik ga het druk krijgen! Wat zijn voor jullie momenten om naar uit te kijken?
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.