Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: hoe permacultuur van kinderen kan leren

uitgebloeidIn de categorie ‘tuindagboek’ schrijf ik over wat mij in de tuin is overkomen. Deze keer: hoe een kind op een superidee kwam.

Deze weken ben ik als begeleiding betrokken bij een serie workshops voor de bovenbouw van een basisschool, waarbij de kinderen hun eigen schoolplein ontwerpen. Bíjna alles mag, het gaat vooral om de creativiteit, het ontwerpen en 3D-denken. Met thema’s in het achterhoofd als duurzaamheid en biodiversiteit gingen de kinderen aan het werk. Er komen al hele leuke ideeën uit, van boomhutten, doolhoven met appelbomen erin en een meer met speeleilanden tot tokkelbanen door de bosjes en trampoline-voetbalvelden (ja, echt waar).

Vooral het idee van één jongetje springt er voor mij uit. En daar kunnen wij permies (permacultuur-mensen) wel wat van leren, zo slim als dat het twee dingen samenvoegt. De jongen in kwestie had mij tijdens de eerste workshop verteld dat hij graag slangen zou willen op het schoolplein (even los van of dat wenselijk is of niet, hè). Maar hij wist dat niet zo goed vorm te geven. Nu ben ik geen slangenexpert, maar gelukkig weet ik wel raad met internet. Dus, in aanloop op de volgende workshop, heb ik zitten studeren op Nederlandse slangen, hun gewoontes en hun habitat. De les daarop had ik wat plaatjes voor hem meegenomen, van plekken waarin ze graag overwinteren tot broeihopen (bladerhopen bijvoorbeeld) waarin ze eieren leggen. Ik legde hem uit dat hij in dat soort plekken kon voorzien en dat het watertje, wat zijn groepsgenootjes graag wilden, en de bosjes die het schoolplein had daar al mooi bij aansloten. ‘Maar wat geven we ze dan te eten?’ vroeg hij mij. Ik legde hem uit dat als het schoolplein geschikt is voor de prooidieren, zoals kikkers en muizen, dat de slangen dan zelf konden jagen.

Even later kwam ik terug en toen liet hij me trots zijn slangen-hoekje zien, met broeihopen, takkenwalletjes en een moestuin. Een moestuin? ‘Ja,’ zei hij, ‘want als die moestuin ratten trekt, dan kunnen de slangen die opeten.’ Oké, ik stond paf: dat is een super staaltje denkwerk waar menig permie jaloers op mag zijn!

2 reacties op “Tuindagboek: hoe permacultuur van kinderen kan leren

 1. zomaareentuin
  2 februari 2016

  Een superidee inderdaad! Daarom is werken met kinderen zo leuk; onbeperkt positief en de leukste ideeën.

  • Iris Veltman
   2 februari 2016

   Jazeker, ik ben erg trots op hem! Hopelijk mag ik vaker zoiets gaan doen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30 januari 2016 door in Tuindagboek en getagd als , .
%d bloggers liken dit: