Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Strip: hoe zaai je planten?

GoudsbloemVoor degene die weinig tijd of gewoon een hekel aan lezen hebben: een hoe-zaai-je-planten-binnen-strip.

De eerste planten kunnen alweer gezaaid worden! En hoe doe je dat (binnen)? Er zijn verschillende manieren om het te doen, maar hieronder laat ik zien welke manier ik graag gebruik. Hou mijn blog ook in de gaten voor deel twee: verspenen.

1 Benodigdheden

Wat heb je nodig?

2 vullen en zaaien

1. Vul een container met aarde (hier heb ik een container gemaakt van een lege toiletrol met onderin een propje krantenpapier, die het vochtig houd en makkelijk eruit te halen is). Een lekbakje eronder is altijd handig.  2. Geef de aarde water vóór het zaaien zodat zaden niet alle kanten op spoelen. 3. Zaai zo dun als je durft.

3 afdekken sproeien

4. Dek de zaden af met een dun laagje aarde, zodat ze net aan bedekt zijn. 5. Besproei de aarde van bovenaf om het vochtig te maken.

6 plant

Enkele dagen – weken later (afhankelijk van plant): tada!

Waarom doe ik het zo? Nou, na een hoop gesteggel blijkt dit het makkelijkste. Als ik de aarde begiet na het zaaien spoelen de zaden weg of komen ze weer bloot te liggen. Als ik alleen water spray wordt de aarde niet vochtig genoeg (daar heb ik in ieder geval het geduld niet voor 😉 ). En water van onderaf in laten trekken duurt me te lang, dus vandaar op deze manier!

Hoe onderhoud je dit soort zaaisel? Zorg dat de aarde niet uitdroogt, door wat water te sprayen als het niet meer vochtig aanvoelt. Dat controleer je het beste dagelijks, door een vinger op de aarde te leggen en te kijken of er aarde aan blijft plakken. Niets = te droog. Een mini-kas zorgt ervoor dat het zaaisel warmer blijft en vaak minder snel uitdroogt, maar is binnen niet per se nodig. Nog een tip: gebruik liever zaai/stekgrond die een tijdje op kamertemperatuur heeft gestaan, dan kiemen de zaden beter en sneller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 januari 2016 door in Eetbare planten kweken, Praktische tuintips en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: