Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: inspiratie opdoen in de Bauerngarten

Kruidentuin

Kruidentuin

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: inspiratie op vakantie in Duitsland.

Waar ik ook ben, ik kijk altijd graag naar de tuintjes en de wilde(re) stukjes om me heen. Want er valt een hoop inspiratie te halen uit je directe omgeving! En zo was ik afgelopen weken in Duitsland, op vakantie eigenlijk, maar ook dan kan ik het niet laten om leuke tuintjes te zoeken en een stapel tuinboeken en tijdschriften mee terug te nemen (heel onhandig want mijn koffer zat op de heenweg al flink vol van de hoeveelheid boeken die ik mee had 😉 ). Tuinstijlen zijn in Duitsland toch weer net even anders dan in Nederland. Vaak wat klassieker bijvoorbeeld en wat ruimer natuurlijk (ik ben jaloers!), maar gezien de andere stijl huizen passen er ook andere stijlen tuin dan bij de meeste van onze rijtjeshuizen. Ik vind ook dat de Duitsers in het algemeen wat creatiever zijn met hun tuinen; je ziet meer variatie in zowel planten als ontwerp in de tuinen. Aan de andere kant hebben ze vaak open en blote zitplaatsen, alsof je op een presenteerblaadje zit. Daar moeten wij in Nederland toch meestal niet aan denken.

Enfin, ik ben gek op de wat ‘lossere’ tuintjes. Mijn eigen tuin heb ik als een moderne versie van de cottage garden ontworpen (een ‘klassieke’ cottage garden past meestal niet bij de huizenstijl hier, vind ik). Ik hou ook erg van de combinatie van nuttige en sierplanten, hoewel in mijn tuin bíjna alle sierplanten ook eetbaar zijn. Dergelijke tuinen kom je in Duitsland ook regelmatig tegen. Zo liep ik per toeval een dorpje in waar een imkervereniging zat. Perfect! Óveral mooie tuintjes, meestal met een bordje van de imker erbij. Kruidentuinjes, vogelbosjes, groentebedden en een tipi van gevlochten wilgentenen. Precies waar ik van houd. Ook heb ik menig boekwinkel bezocht om te zoeken naar boeken over die lossere tuinstijlen, het liefste met eetbare planten. Zo kwam ik op een boek over Bauerngarten. Geen idee wat dat precies moest zijn (ik vermoedde boeren tuin omdat dat letterlijk is hoe je het vertaalt). Het boek had prachtige plaatjes en liet verschillende Bauerngarten zien; klassiek, meer natuurlijk, kruiden, rozen, gedeeld, etc. Die kon ik dus niet laten liggen. Eenmaal in de buurt van een bank ging ik het direct lezen, want wat was nou precies een Bauerngarten? Wat hadden deze tuinen met elkaar gemeen? Precies dat wat ik zocht bleek. Want een Bauerngarten is een combinatie van nuttige en sierplanten, de Duitse versie van de cottage garden. Ik weet dat in Europa dergelijke tuinen ontstaan zijn uit de noodzaak zelf eetbare en nuttige planten voor in huis te kweken, maar tegelijk sierplanten te willen om bestuivers te trekken en met bloemen te laten zien dat de eigenaars welvarend waren. Zo is de cottage garden ontstaan en heeft Frankrijk de potager, een wat strakkere, geordende variant (waar zijn de Nederlandse en Vlaamse versies?) en dus de Bauerngarten in Duitsland. Inmiddels lijken ze niet meer op hun oorspronkelijke vorm, door invloeden van elkaar, van kloostertuinen en modernere tuinstijlen. Niet voor niets dus, dat juist dit boek me aansprak en dat ik steeds bij deze schappen terecht kwam!

Ik genoot van de tuintjes (ondanks dat ze ’s winters natuurlijk niet op hun mooist zin). En omdat u nu misschien nieuwsgierig geworden bent, zal ik u niet mijn (wat betere) foto’s onthouden 😉 :

vogeltuintje

Een klein vogeltuintje te midden van hoge gebouwen.

wijngaard met gemengde rand

Ik zat in wijn-gebied, vandaar de wijnstokken. Deze had er een mooie (nog steeds bloeiende) plantrand langs met o.a. rozen, goudsbloemen, kruiden en wat fruitboompjes.

vanaf zijkant

Deze imkertuin was van zo veel hoeken mooi.

begroeide pergola

Doordat over deze pergola (nog steeds bloeiende) rozen groeien en daarachter een met klimop begroeide muur staat, lijkt het net of de pergola (ook nu in de winter) extra groen begroeid is en alsof de klimop met rozen bloeit.

vanaf voor

Voor de verhoogde moestuin (met rand van op hun kant gezette stenen) ligt een grasveldje met hier en daar een mooie, grote fruitboom. Op een bankje zijn allerlei spulletjes uitgestald, zodat deze dienst doet als blikvanger.

doorkijkje

Een pergola kijkt uit op moes-, kruiden- en sierbedden en in de achtergrond op een tweede pergola. Zo krijg je mooie dieptewerking.

kruidentuin vanaf overkant

Kruidentuin vanaf de straat met een verhoogde rand.

pad naar de tipi

Pad door een gevlochten tipi, leidend door een tuin vol kruiden, bloemen en groenten.

ingang kruidentuin

De ingang van de kruidentuin. De letters op het bordje zijn grappig genoeg gemaakt van touw, geplakt op het hout.

2 reacties op “Tuindagboek: inspiratie opdoen in de Bauerngarten

 1. Tom
  8 januari 2016

  Hi iris, Wij hadden laatst een Duits koppel op bezoek. Zij verbaasden zich erover hoe kaal en steriel de meeste tuinen in België zijn. En terecht! Mooie foto’s. 🙂

  • Iris Veltman
   8 januari 2016

   Dank je wel! Net een nieuwe camera, heb er flink mee geoefend in Duitsland 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 januari 2016 door in Tuindagboek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: