Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Overzicht: wat doe ik jaarlijks aan mijn tuin?

ik

Mijn tuin kost me niet veel werk (meestal zelfs te weinig). Dus wat doe ik het hele jaar door? Hier geef ik een overzicht.Ik kwam erop om deze post te maken dankzij mijn man. Hij heeft het er steeds over dat hij graag meer wilt doen in de tuin, maar hij weet vaak niet zo goed wat er moet gebeuren. Het liefste zou hij voltijd boer worden van ons eigen (dan wel wat grotere) voedselbos. En dus gaf ik hem voor Sint een zelfgemaakt boekje, wat ik als grapje het Handboek voor luie boeren en dan vooral die met een fanatieke vrouw (en een voedselbos) heb genoemd. Daarin heb ik alle bezigheden en hoe je ze uitvoert in plaatjes uitgelegd (hij is géén lezer). Maar ik kwam tot de conclusie dat het geen dik boek werd, want zo veel valt er gewoonweg niet te doen. Het is een siertuin en een voedselbos, vol meerjarige eetbare planten. De bedoeling is dat het systeem vooral zichzelf onderhoudt en dat doet het dusver goed. Het is zelfs zo erg dat ik vaak ernaast nog planten in pot opkweek om wat meer te kunnen rommelen in de tuin.

Dus wat doe ik aan onderhoud in de tuin (en manlief straks hopelijk ook)? Het is in totaal zo’n 2 uur per week, waarvan 1,5 uur in oogsten zit… En de rest vooral eigenlijk in een pad onkruidvrij maken.

Zaaien

Circa 1-3 uur per week in het voorjaar.

zaailing

Zaaien is geen broodnodige bezigheid in onze tuin, maar ja, tomaten zijn zo lekker… De zaailingen worden gepamperd tot ze in hun uiteindelijke plaats zijn aangeslagen, daarna moeten ze het vooral zelf kunnen oplossen.

Snoeien

2 keer per jaar; 2 dagen (ieder 5 uur) in het voorjaar en 2 uur in het najaar.

snoeien

Op de eerste warmere dagen is de grote voorjaarssnoei. Alle kruidachtigen (die zonder verhoute delen) gaan volledig tegen de vlakte. Struiken en bomen worden gesnoeid. In september/oktober wordt nog een mini-snoei gedaan bij de bloeiaren van de lavendel.

Mulchen

1 uur in het voorjaar en circa 2-3 keer een kwartier in het najaar.

mulchen

In het voorjaar en het najaar wordt de bodem gemulched met snoeisel, compost en gevallen bladeren.

Aanbinden

Circa 3x per jaar 1 uur.

aanbinden

Soms moeten hangende takken worden aangebonden, anders hangen ze in de weg (of zoeken ze zelf een gastheer op), of een lange plant valt om en ziet er gewoon mooier uit als hij een steuntje heeft. Dat aanbinden gebeurt ongeveer drie keer per jaar, één keer tijdens de start van het tuinseizoen, één keer in het voorjaar en één keer in de zomer.

Onkruid wieden

Ongeveer 5 keer per jaar 1 uur (grindpad) en 2-3 uur borders (in totaal in het jaar).

Hier heb ik geen plaatje van gemaakt (of het opgenomen in het boekje), want mijn man weet niet welke plant gewenst is en welke niet! Dus die mag dat niet zomaar doen, voorlopig. Maar wieden doe ik sowieso weinig, behalve in het grindpad. Dat is de enige plek waar we vaak ‘last’ hebben van onkruid en waar dan ook meteen meer tijd in gaat zitten om het te verwijderen. Met name in de zomer moet het een aantal keer.

Wat onkruid in de borders betreft heb ik weinig werk. Een paar wilde planten laat ik lekker staan, zoals wilde salie, tuinmelde en kantig wilgenroosje (vooral die laatste heeft goede neutrale blaadjes voor in salades). Vooral in het voorjaar ben ik bezig om wat spontane zaailingen of geplante planten die te veel dreigen te domineren weg te halen, de rest van het jaar haal ik zo nu en dan een plantje weg als ik erlangs loop en denk ‘Hé, jou wil ik daar niet.’

Vijver

Circa 8 keer (voorjaar en najaar) 5 minuten.

vijver hengelen

In het voorjaar is alg sneller met groeien dan de planten en dan ziet de vijver er mooier uit als het er niet inzit. Maar het is geen must, het is (lang) niet zo veel dat de vijver er last van ondervindt en het verdwijnt vanzelf als de planten opkomen. Najaar: verwijder ongeveer 1x per twee weken van gevallen blad.

Potplanten verzorgen

Ongeveer drie weken per jaar 2-3 keer een kwartier (bewateren) en circa 4 keer per jaar vloeibare voeding (5 minuten).

potplant

Bij een lange tijd droog en/of warm weer hebben ze een paar keer per week water nodig. Fruit- en groenteplanten krijgen ook ongeveer iedere 4-6 weken in voorjaar/zomer vloeibare voeding (klein scheutje op de gieter vol water, roeren!).

Oogsten

Veruit de meeste tijd en het hele jaar door: 1-2 uur per week.

oogsten

Simpel: oogsten. Gaat jaarrond door, hoewel het de ene week veel meer tijd in beslag kan nemen dan de week daarop.

Bloggen

Hoewel, experimenteren en bloggen kost duidelijk nog het meeste werk! Maar ik doe het allemaal graag :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: