Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

DIY: kerstdecoraties van takken uit de tuin

Sterren kerst versiering1

Takken en spullen uit de tuin zijn perfect voor kerstdecoraties en je hoeft er echt niet mega-creatief voor te zijn. Deze sterren waren bijvoorbeeld heel makkelijk. 

Er valt weinig te doen in de tuin, dus even (bijna) geen tuindagboek. In het tuinseizoen ga ik weer verder! In plaats daarvan: kerstdecoraties met tuinmaterialen. Want ik ben niet zo van de kerstprullaria en een kerstboom vind ik een beetje saai. Daarom maak ik liever mijn eigen versieringen, het liefste van natuurlijke materialen. En laat ik nou een tuin daarmee vol hebben!

Kerstboeket

Als eerste heb ik een ‘kerstelijk’ boeket gemaakt van groenblijvende takken (nee, geen coniferen). Ik heb de meest grote en maffe vaas opgezocht die ik heb, een met een mooie donkere kleur en aparte vorm vanwege het mooie silhouet dat vaas en boeket zo samen maken. Het boeket zelf heb ik gemaakt van Viburnum ‘Tinus’ (die bloeit nu) en kamperfoelie Lonicera henryi (met besjes). Daarnaast heb ik er een paar mooie krullerige takken van de blauwe regen (Wisteria) tussen gestoken voor een wat speelser effect. Ik heb de takken één voor één in de vaas gestoken en een beetje als een waaier naar buiten laten vallen. Voor net dat beetje kerstgevoel heb ik er kleine (in mijn geval oranje) sterretjes in gehangen. Wat eromheen en voilà! Zo makkelijk.

Kerst boeket takken tuin

Krans om lamp

Ik moet altijd iets met deze lamp doen met kerst. In het verleden heb ik een hoepel van ijzerdraad gemaakt, die ik met een haakje over het smallere deel nét boven de rand vastmaak. Hij is net iets kleiner dan de grootste diameter van de lamp en valt er dus niet zomaar vanaf. De diameter heb ik bepaald door hem over de lamp heen te leggen en het teveel af te knippen.  Wanneer je er dingen aanhangt schuift hij wel, maar als hij klaar is schuif je hem makkelijk weer op zijn plek. Wel kan zo’n krans wat krassen, dus als u een lamp heeft waar u heel zuinig op bent of die snel krast, gebruik dan liever gecoat ijzerdraad en zorg dat uiteindes niet tegen de lamp krassen.

kerst versiering lamp tuin takken

Ik heb wel eens slingers om de hoepel gewonden (rotwerk om los te maken trouwens), of er decoratieve ijspegeltjes aan gehangen. Dit jaar wilde ik een krans van groenblijvende takken (opnieuw Viburnum en kamperfoelie). Daarvoor heb ik een nieuwe hoepel gemaakt, van drie ijzerdraden, die ik iedere paar centimeter even om elkaar heen draaide. In de tussenstukken kan ik nu de draden wat van elkaar af buigen, waar ik de takjes met bladeren voorzichtig doorheen heb gestoken. De takjes heb ik het liefste twee keer (voor en achter) door het ijzerdraad gestoken, zodat ze wat meer horizontaal hangen. De bloemetjes van de Viburnum heb ik wat laten hangen, zodat je daarnaar opkijkt vanaf de tafel. De takjes die ik gebruikt heb waren korter, ongeveer 10-15 cm, dat werkt het makkelijkste en geeft het mooiste (meest dichte) resultaat. De blaadjes heb ik waar mogelijk over het ijzerdraad gehangen, zodat dat niet zichtbaar is. Daarna heb ik er nog meer van diezelfde kleine oranje sterretjes in gehangen.

Kerststerren

kerstster

Deze vond ik zelf het leukste! Ze zijn makkelijk en een beetje stoer. Ik heb ze gemaakt van takken van de rode kornoelje en dun henneptouw. Voor iedere ster heb ik één lange, mooie tak uitgekozen. Die heb ik met mijn snoeischaar opgeknipt in 5 ongeveer gelijke stukken (door steeds het eerste takje ernaast te leggen).

nodig kerstster 1

Knip de tak in 5 ongeveer gelijke delen.

stap 3 kerstster

Bind de eerste twee takken aan elkaar. Leg ze met de kruizing op (een flink stukje) touw, zodat aan weerzijde van de kruizing een uiteinde terecht komt. De ene kant kan het beste korter zijn dan de andere kant, maar lang genoeg om straks te knopen. Om ze mooi en stevig aan elkaar vast te hebben, trok ik de lange kant eerst ónder de kruizing door en daarna eroverheen.

stap 1 kerstster

Na onder- en bovenlangs wikkelde ik de rest van het stuk touw een aantal keer rond de kruizing. Ik vond wat meer wikkelingen mooier, maar dat is persoonlijk. Daarna knoopte ik beide uiteinden aan elkaar vast en knipte de uiteinden zo kort mogelijk af (maar nog net lang genoeg zodat de knoop blijft zitten, hoe lang dat is hangt af van het gebruikte touw).

stap 2 kerstster

Eerst heb ik alle uiteinden van de takken samengebonden. Daarna kon ik een beetje met de takken en het touw schuiven, zodat de ster zo recht mogelijk werd. Als laatste, voor extra stevigheid (en het ziet er gewoon leuk uit) heb ik de plaatsen waar takken elkaar kruisten in het midden vastgebonden, met het touw er een enkele keer omheen geslagen. Ik heb er nog een touwtje doorheen gehangen zodat het hangers geworden zijn.

Kerstster 2

Tadaa! Alvast een fijne kerst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 december 2015 door in DIY's en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: