Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

(nr. 99…) Tuindagboek: tuinieren is sporten!

Cartoon gewichtheffen Kleur

Tekening met dank aan mijn man

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: spierpijn.

(Nr. 99… heeft u al een lezersvraag voor post nr. 100?)

Ik was nieuwsgierig en dus heb ik het even nagerekend (via calorieenverbranden.nl): bij tuinieren verbrand je evenveel calorieën als bij lopen met 6,4 km/uur (333 kcal/uur bij een gewicht van 70 kg). Krachtig gewicht heffen is daarentegen 444, gymnastiek 296, steps 517 en langlaufen 545 kcal/uur. Nou, dan zou tuinieren toch een stuk hoger moeten uitkomen, want laatst heb ik fanatiek gewicht geheven (oftewel bakstenen sjouwen), gegymnastiekt (muurtjes klimmen en bukken), gestept (op en afstappen van randen en muren) én gelanglauft (met plakkaten modder aan de laarzen heen en weer ploegen door de compost). En dat voor een paar uur lang. En ik was niet alleen: de anderen waren heen en weer aan het rijden met kruiwagens (welke sport is vergelijkbaar?), en (vochtige dus zware) compost en aarde aan het scheppen en harken (sneeuwschuiven: 444 kcal/uur). Met zijn allen hebben we dus flink lopen sporten. De jassen gingen al snel uit, de soep tussen de middag ging er gretig in en aan het einde was iedereen afgepeigerd maar wel voldaan. Ik weet niet hoe het met de rest zit, maar ik heb nog dagen lang enorme spierpijn in mijn kuiten, bovenbenen, billen en armen gehad…

Wat hebben we gedaan dan, vraagt u zich misschien af. Nou, niet eens zoiets geks. We hebben een (mega) kruidenspiraal gemaakt voor de tuin van PermacultuurCentrum Haarlem, een oplopende spiraal van gerecyclede stenen, compost, aarde en daarin straks kruiden… Echt tuinieren dus en daar hoort ook gewoon slepen, scheppen, klimmen, bukken, sjouwen, ploeteren en schuiven bij. Een combinatie van allerlei sporten eigenlijk. Dus in plaats van te betalen voor de sportschool kunt u zich ook gratis aanmelden als vrijwilliger bij PermacultuurCentrum Haarlem 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 november 2015 door in Tuindagboek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: