De foto die ik voor de achtergrond heb gebruikt
Ik vond het tijd voor een beetje vernieuwing. En deze foto wilde ik graag even toelichten, want welk dier wil zich hierin nu niet verstoppen? Even een klein stukje tussendoor.
Een van mijn favoriete foto’s. En toch: hortensia’s en clematis zijn niet de meest bij- en vlindervriendelijke planten, I know. Maar dat maakt ze niet ‘nutteloos’.
Vooral over hortensia’s bestaat discussie: zijn de bloemen nou wel of niet stuifmeel- of nectarbronnen? Deze twijfel komt waarschijnlijk door de combinatie van de enorme keuze aan gekweekte hortensia’s, maar vooral door het geintje dat hortensiabloemen uithalen. De bloeischermen van een hortensia kennen namelijk twee soorten bloemen: de steriele, opvallende bloemen en de kleine, onopvallende, vruchtbare bloemen (de kleine witte of lichtgekleurde bloembolletjes). De steriele bloemen zijn een lokkertje voor insecten, maar bij aankomst blijkt dat er weinig te halen valt. Maar die insecten komen niet helemaal voor niets, want bij nadere inspectie blijken de vruchtbare bloemen goed bereikbaar stuifmeel te hebben (o.a. in de studie van Reed, S. M. (2005): Pollination biology of Hydrangea macrophyllia). Op deze bloemen kunt u dus hommels aantreffen. Voor ons mensen zijn echter de opvallende bloemen het meest spectaculair. En nu voelt u de bui misschien al hangen: doordat juist de steriele bloemen gewild zijn, hebben veel gekweekte soorten insecten weinig te bieden. Maar er zijn gelukkig prachtige cultivars beschikbaar die wél beide soorten bloemen hebben. Clematissen staan ook niet bekend om hun enorme aantrekkingskracht op bestuivers. Toch produceren de meeste soorten wel wat nectar en een enkele soort (onze inheemse bosrank bijvoorbeeld) een grote hoeveelheid. U kunt dus bijen aantreffen op de clematis, maar als er betere bronnen beschikbaar zijn dan zullen ze die eerder plunderen.
Maar de ecologische waarde houdt niet op bij nectar en stuifmeel. Want wat ik zo mooi vind aan deze foto (naast dat-ie gewoon erg goed gelukt is), is dat er een struik doorgroeit is met een klimplant. En dat geeft veel structuur en een goede beschutting. Denk eens aan alle spinnen en insecten die zich hier kunnen verstoppen en hier kunnen jagen op elkaar. Vogels zijn er ook blij mee. Vaste lezers weten het vast al, want ik heb al vaker geschreven over mijn wijlen hortensia, waarin vogels zich altijd graag verstopten én ook nog eens de vergane bloemen als nestmateriaal gebruikten.
Zo zie je maar, iedere plant kan heel nuttig zijn voor de omgeving, het ligt allemaal aan de manier waarop je ernaar kijkt en hoe je hem combineert.