Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: leve de herfst!

wpid-wp-1446106798742.jpeg

In de categorie ‘tuindagboek’ schrijf ik over wat mij in de tuin is overkomen. Deze week: lekker genieten van het seizoen.

Heerlijk, de herfst! Echt mijn favoriete tijd van het jaar. Er valt zo veel te zien, te beleven en te oogsten! Ik word er altijd weer kinds van. Zo stop ik iedere keer als ik door mijn voortuin loop even bij mijn appelboom om te kijken: zijn ze al klaar? Nee, nog héél even wachten. Als ik van binnen wat snelle bewegingen zie dan ren ik met een noodgang naar het raam om de vogeltjes (het is in mijn tuin altijd extra druk in de herfst) te kunnen bewonderen die net zo speels van dit seizoen lijken te worden als ik. Ik geniet van alle mooie kleuren, de regen van gekleurde blaadjes, de gezelligheid als het donker wordt. Ik vind het heerlijk om een dikke trui en een warme sjaal aan te trekken en in het bos de frisse lucht op te snuiven. Van het vinden van een paddenstoel word ik helemaal blij (ongeacht welke). En als de bomen dan eindelijk kaal zijn dan prikkelt dat mijn fantasie. Ja, ik ben er zo eentje die nog altijd even in de plassen moet stampen als ik er voorbij loop.

Om de één of andere reden geeft de herfst mij ook altijd nieuwe inspiratie voor de tuin. Misschien zijn het de kleuren van de bomen of de vormen van kale takken of dat ik lekker knus weg kan kruipen met een tekenblok en een hele middag kan besteden aan tekenen en plannen. Het tuinseizoen is nog niet afgelopen of ik begin alweer met het maken van een plan voor volgend jaar. Ik vind altijd wel íets om over te puzzelen.

Dit is ook de tijd van het jaar dat ik extra blij ben met de planten die in mijn tuin staan. Zo heb ik een wilde kardinaalsmuts, een boompje die in deze tijd van het jaar echt prachtig is (door de bladeren én de ‘mutsen’) maar waar ik extra trots op ben door de manier waarop ik eraan ben gekomen. Ik zocht er al een tijdje naar, maar bij kwekers en tuincentra prezen ze me alleen maar Aziatische soorten óf de groenblijvende aan, ach, hetzelfde toch? Hardly! Want de Europese soort is niet alleen mooi, maar ook nog eens voedsel voor roodborstjes. En laat ik nou ’s winters steevast een paar op bezoek hebben. Maar goed, ik maar zoeken. De duinen staan er vol mee, maar ja, je mag niet plukken. Op een keer in de winter liep ik er met mijn moeder. We kwamen op een plek waar een groep beheerders en vrijwilligers bezig was planten weg te halen. Ik zeg ineens: “mam, volgens mij zijn ze kardinaalsmuts aan het ruimen!” Ze kunnen nogal woekeren namelijk, doordat de zaden worden uitgepoept en weer nieuwe planten vormen én vanwege hun wortelstokken. Maar dat was voor mij geen probleem (mijn buurt mag wel wat groener 😉 ). Dus ik loop naar een meneer toe en vraag hem, “Is dat toevallig kardinaalsmuts dat u daar weghaalt?” “Ja,” zegt hij. Dus ik vraag hem: “Zou ik misschien een stekje mogen? Ik zoek al een tijdje naar deze soort.” “Natuurlijk,” zegt hij, “ik zoek een mooie voor je uit!”. Nou, een mooie kreeg ik zeker. Hij bikte een halve boom voor me uit met een mooie wortelstok. Het enige was, we moesten nog even wandelen. Dus liep ik door de duinen met een kleine boom over mijn schouder! Mensen die ons tegemoet liepen keken mij aan met een mix van amusement en misprijzen. Sommigen reageerden met iets als ” Hé, dat mag niet hè!” of “Zo, zo, jij durft!”. “Nee, het is helemaal legaal, met toestemming van de beheerder!” antwoordde ik dan, maar het klonk mijzelf al als een smoesje in de oren dus zij geloofden me vast niet. Dat is dus wat er gebeurt als je met een boom door de duinen loopt. Nu staat hij in mijn tuin, waar hij lekker mag blijven staan en pronkt nu met zijn mooie blad. Ik word blij als ik ernaar kijk, van zo’n mooie vondst maar ook omdat ik mezelf weer met die boom door de duinen zie lopen!

4 reacties op “Tuindagboek: leve de herfst!

 1. Aaaah wat fijn dat je een 1 mocht hebben! En lief van je, dat je aan de roodborstjes denkt door niet een uitheemse boom neer te zetten. 🙂

  • Iris Veltman
   1 november 2015

   Ja dat was een hele leuke verrassing! Wij (vogels+gezin) zijn erg blij met onze ‘gewone’ kardinaalsmuts 😉

 2. Pingback: 10 Mooie wilde planten (deel 1) | Iris' Garden Ecology

 3. Pingback: Spookbomen en spinselmotten | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 oktober 2015 door in Tuindagboek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: