Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: eetbare planten in Mallorca

wpid-wp-1443440494327.jpeg

Botanische tuin van Sóller

Dit keer gaat het niet over mijn eigen tuin, maar de belevenissen op mijn werk.

Afgelopen week was ik voor werk in Mallorca (ja mijn werk is awesome 😉 ). Een heel ander klimaat en hele andere omstandigheden. Zo kwam ik veel van onze kamerplanten daar in het wild tegen en ook heel wat planten die ik zelf ook graag zou kweken (of makkelijker dan nu). En de ruimte, ik werd er jaloers van. Het huis waarin ik verbleef had een enorm stuk grond, waar ik over kon wandelen. En ik bedoel niet dat ik even heen en weer kon lopen, maar ik kon daadwerkelijk een wandeling van 20 minuten maken. Wauw. Het terrein is grotendeels wild/verwilderd, maar er was genoeg te vinden. Zo stond er zeekraal (eigenlijk een neefje daarvan), maar ontdekte ik ook zeemelde (Atriplex halimus) en zeevenkel (Crithmum maritimum). Beiden herkende ik meteen, want ik probeer ze zelf ook te kweken. Allemaal ingrediënten voor een zilte salade dus, geweldig!

Zeevenkel, een delicatesse

Zeevenkel, een delicatesse

Ik ben geen fan van overal maar hetzelfde planten en ik geef bovendien graag voorrang aan lokale wilde planten. Dus om nou in Mallorca te komen en de boel vol te zetten met Echinacea… nee. Maar wat er van nature groeit, wat je daarvan kunt gebruiken (zeker als je vooral eetbare soorten zoekt zoals ik), dat is een studie op zich. Dus wat doe je als je in een ander gebied de planten wilt leren kennen? Bezoek een botanische tuin (foto bovenaan), koop een gidsje over de wilde flora, wandel rond en overleg eventueel met lokale kwekers. Dat heeft mij enorm geholpen (en kom op, dat doe ik sowieso al voor de lol), want na één week kon ik de meeste planten op het terrein determineren én vertellen wat er wel en niet aan eetbare planten kan groeien. Een goede tip dus! En wat boerenverstand kan ook geen kwaad natuurlijk. Nu ga ik nog even van mijn vrije dag genieten, na een week hard werken XD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 september 2015 door in Tuindagboek en getagd als , .
%d bloggers liken dit: