Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: oogsten in de regen

Leuk idee voor wateropvang in De tuinen van Appeltern.

Leuk idee voor wateropvang in De tuinen van Appeltern.

In de categorie ‘tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: regen, regen, regen.

Wat een regen viel er afgelopen week! De putjes in onze straat konden de hoeveelheid water niet meer aan. Maar trots heb ik mijn man gewezen op het putje direct bij ons voor (alweer, want hij zag het de vorige keren ook): “Kijk, die is als enige niet onder water gelopen!” Want het was heel duidelijk. Het hele blok heeft grotendeels betegelde voortuinen, alleen één buurvrouw verderop heeft naast ons een groene tuin. Maar wij hebben ook nog eens halfverharding op de paden en reliëf om infiltratie te bevorderen (de tuinen lopen af naar de straat). Water stroomt bij ons dus niet weg, zelfs niet met de enorme buien van vorig jaar. Dus bij veel neerslag zoals van afgelopen week is onze straat het bewijs: het belang van niet-betegelde tuinen voor het opvangen van water en het verminderen van wateroverlast en druk op het riool! Ik wil er nog eens een foto van maken, maar ja, het regent…

Ik hou zelf wel van regen. Lekker laarzen aan, regenjas aan en gaan met die banaan! Het klinkt leuk, het is gezellig als je binnen bent of samen onder de paraplu loopt, het is lekker rustig buiten… En ik geef toe dat ik ook stiekem moet lachen om al die mensen die zo moeilijk kijken als het regent. Mensen kunnen dan echt heel zuur kijken! Ik laat me dus niet zomaar tegenhouden door een beetje regen, want anders zit je in Nederland toch wel verkeerd. Maar deze week had ik er ook een beetje de pest in. Vanuit huis zag ik allemaal mooie dikke frambozen, niets lekkerders dan ze vers van de plant af snoepen. En ik wilde zo graag de tomaten oogsten voordat ze barstten, om er groene tomatenchutney van te maken. Maar ja, dan moest ik door dat gordijn van regen…

Uiteindelijk heb ik de moed niet kunnen verzamelen om het te wagen. Want dat is toch wel een beetje een nadeel, zo’n voedselbos. Als ik iets moet oogsten dan kom ik altijd wel tegen andere planten aan, al is het maar een beetje. En als het dan nat is buiten, dan is het zo vies en koud om die natte bladeren tegen je kleding aan te krijgen! Ik ga straks maar eens een rondje doen om te kijken wat ik nog van de oogst kan gebruiken…

Update: zojuist een rondje gemaakt. Ik heb toch nog een flinke hand vol dikke frambozen kunnen oogsten en de tomaten zagen er gelukkig nog prima uit. Ik kwam zelfs nog een mini-trosje druiven tegen die al rijp waren. Ik ga lekker snoepen!

frambozenoogst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 september 2015 door in Tuindagboek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: