Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Veel kool en geen slakkenvraat (zonder iets te doen…)

superkool

Mijn kool ná oogst voor een koolschotel…

Ik heb geweldige grote kolen in mijn tuin staan, zonder vraatsporen van slakken… Dit is mijn “geheim”.Ik heb bijna heel 2014 niets aan de tuin gedaan (SHOCK!). Ik voelde me de hele zwangerschap door zo beroerd, dat ik bijna niks uit de tuin kon eten zonder spugen (aardbeien, bah!, waarom heb ik ooit een aardbeientoren gemaakt om er zo veel mogelijk te kweken???), laat staan dat ik ook maar enige energie overhad na mijn werk… Hoe kom ik dan toch aan die mooie grote kolen waar we met een flinke koolschotel nog niet eens ééntje voor hebben kaalgeplukt?

Precies door niets te doen, blijkbaar. In 2013 heb ik op verschillende plekken in mijn tuin tussen de andere planten eeuwig moes (Brassica oleracea var. ramosa) en meerjarige broccoli (Brassica oleracea ‘Nine star perennial’) gezaaid (o.a. te vinden bij Vreeken’s zaden).  Van beide planten kun je het hele jaar door de bladeren eten, net zoals je bij andere bladkolen zou doen, en van de meerjarige broccoli kun je in het voorjaar de ongeopende bloemknoppen als mini-broccoli’s (of bloemkolen? het zit ertussenin) eten. Maar in de winter zijn ze, net als veel andere koolsoorten, een van de belangrijkste voedselgewassen. En ze zijn dus meerjarig.

Het eerste jaar heb ik niet geoogst, zodat de planten konden groeien en aansterken. Het jaar daarna, in 2014, had ik kunnen oogsten, maar ook kool viel onder de noemer ‘bah!’. Bovendien waren de kolen in de zomer en herfst hét doelwit van de lokale slakkenbende, want die paar keer dat ik naar ze keek waren ze meer gat dan blad. Dat had wel één voordeel: ze werkten als bliksemafleiders voor de andere planten, die hadden nergens last van. Maar nu de vorst is ingevallen (en ik mijn energie en eetlust weer terug heb) valt mij iets op: ineens zijn de kolen mooi groot en is er geen slakkenspoor op te zien. Dus wat is er gebeurd?

Toen het kouder werd hebben de slakken zich teruggetrokken, maar de kolen zijn doorgegaan met produceren. En dat is een voordeel ten opzichte van eenjarige kool. Want een eenjarige plant put zichzelf uit om snel (bovengronds) te groeien en is daardoor veel kwetsbaarder. Als de omstandigheden iets minder gunstig worden dan is vaak sprake van een vicieuze cirkel: verzwakking door te weinig energie, gevoeliger voor plagen en/of ziekte, waardoor het nog moeilijker wordt om te groeien en energie aan te maken. Een meerjarige plant heeft meer reserves aan kunnen maken in goede tijden en heeft meer energie vrij om te besteden aan het immuunsysteem en een uitgebreider wortelstelsel. En door het uitgebreidere wortelstelsel heeft deze dan weer minder snel last heeft van bijvoorbeeld voedselschaarste, droogte of kou. Het duurt wat langer voor je kunt oogsten maar uiteindelijk levert de plant meer op.

Voor ons wordt het in ieder geval kool, kool en nog eens kool eten deze winter…

2 reacties op “Veel kool en geen slakkenvraat (zonder iets te doen…)

  1. keesdeboon
    14 januari 2015

    Goeie tip Iris! Zelf ben ik ook van het effeciente tuinieren. Lees bijv. m’n column over “Gedogen is het nieuwe schoffelen” op http://goo.gl/0yOAET

  2. Pingback: Veel kool en geen slakkenvraat (zonder iets te doen…) | joycehendriks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: