Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Voorjaarsbloemen om op te eten

campanula

Het voorjaar kunt u eten. De bloemen die nu zo heerlijk ruiken of die het landschap kleuren, zijn vaak ook eetbaar. Hier een lijstje van eetbare voorjaarsbloemen.

Als garnering, gesuikerd, in de salade, op een taart, geglazuurd, in warme of koude dranken of in gerechten. Bloemen kunnen voor van alles gebruikt worden en fleuren een gerecht helemaal op.

Appel

De bloemen van de eetbare appels (Malus domestica) zijn eetbaar. De zachte geur die de bloemen verspreiden kun je ook proeven. De smaak is heel erg zacht, dus de bloemen zijn vooral geschikt voor garnering, gesuikerd of in dranken. Lastige keuze dus: eet u de bloem of de appel?

Daslook

Deze inheemse soort uit de uienfamilie (Allium ursinum) bloeit van april tot en met juni met mooie witte bloemen. De plant groeit graag onder bomen en spreidt zich snel uit. Zo ontstaat er in het voorjaar een mooi wit tapijt. Na de bloei sterven de bovengrondse delen af, om het volgende jaar weer vrolijk op te komen. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar, dus ook de bloem. De smaak is licht ui- en knoflookachtig en past goed in salades en soepen.

Driekleurig viooltje

Viola tricolor is een eenjarige laagblijvende plant die met mooie bloemen in paars, wit en geel bloeit van april tot en met oktober. De bloemen hebben niet veel smaak en zijn dus geschikt als garnering of gesuikerd. Dit viooltje groeit graag op zonnige, droge plaatsen in redelijk voedselrijke grond.

Klokje

Klokjes zijn meestal kruipend, hangend of klimmend en bloeien met vele blauwe bloemetjes. De meeste soorten zijn niet erg kieskeurig wat hun standplaats betreft, maar groeien het beste in zon of halfschaduw. Het zijn dankbare tuinplantjes waar u veel plezier van heeft en die weinig onderhoud vergen. Een aantal soorten van het Campanula-geslacht zijn eetbaar, zoals o.a. C. cochleariifolia, C. fenestrellata, poscharskyana, C. punctata, C. takesimana, C. porscharsyana, C. rapunculoides en C. versicolor. Er zit weinig smaak aan, maar als garnering of gesuikerd zijn ze erg geschikt.

Komkommerkruid

Komkommerkruid of bernagie heeft de wetenschappelijke naam Borago officinalis. Het is een eenjarige plant met ruwe stengels en bladeren, die klein blijft (50 cm) of 1,6 m groot kan worden. De plant bloeit eigenlijk het hele jaar door, zolang het maar niet vriest, met blauwe bloemen die smaken naar komkommer. Daarom zijn de bloemen goed als koude garnering en in de salade. Komkommerkruid zaait zichzelf flink uit, maar de ongewenste zaailingen zijn makkelijk te verwijderen. De rest van de plant is heel geschikt om vloeibare plantenvoeding van te maken (hoe u dit makkelijk doet leg ik in een later artikel uit) en bevat veel kalium, wat belangrijk is voor vruchtdragende planten.

Meidoorn

De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is goed eetbaar: zowel de bloemen, bladeren als vruchten zijn eetbaar. De witte bloem en ongeopende bloemknop zijn lichtzoet en geschikt voor thee en limonade, gesuikerd of in zoete gerechten. De meidoorn bloeit in mei-juni en ondanks dat deze struik (ook verkrijgbaar als boom) doorn in de naam heeft, valt het aantal doorns erg mee. De meidoorn is een prachtige inheemse voorjaarsbloeier die veel insecten trekt (en met de bessen vogels), groeit in zon of halfschaduw en het in de meeste grondsoorten wel goed doet.

Pinksterbloem

Pinksterbloem heeft de wetenschappelijke naam Cardamine pratensis. De bloemen van deze mooie inheemse plantjes die in april – juni de wateroevers en vochtige graslanden lichtroze kleuren zijn ook eetbaar. Aan de mooie bloemschermen zelf zit weinig smaak, maar ze zijn prachtig als garnering of als gesuikerde lekkernij. De planten zijn ook goede vlinderlokkers; het zijn belangrijke waardplanten voor het oranjetipje. Voor de wat meer vochtige plaatsen in de zon is dit een mooie plant.

Echte sleutelbloem

De gele bloemen van echte sleutelbloem (Primula veris) zijn geschikt als garnering en om gesuikerd te eten. Ze bloeien van maart tot en met mei en hebben het liefste een plaatsje in de halfschaduw in enigszins vochtige grond. Ze staan prachtig rond vijvers en waterelementen.

Vlier

De mooie witte bloemschermen van deze struik (Sambucus nigra) hebben een lichte frisse smaak die geschikt is om thee, limonade en zelfs champagne van te maken. Ook kunnen ze als garnering of gesuikerd gebruikt worden. De vlier wordt een grote struik in de zon of halfschaduw, doet het goed in de meeste soorten grond en is bijvoorbeeld geschikt als (niet winter-groene) afscheiding. De bloemen trekken veel nuttige insecten aan en de bessen die volgen zijn geschikt om jam van te maken, mits u de vogels voor bent.

Eén reactie op “Voorjaarsbloemen om op te eten

  1. Pingback: DIY: kruidenboeket | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: