Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Ideeën voor snoeiafval

Vogelmand

Mijn vogelmand-creatie

Heeft u net als ik nog snoeihout of ander snoeiafval liggen? Gooi het niet weg, want afval bestaat niet, zeker in de tuin! Er valt heel wat leuks mee te doen, dus hier een paar ideeën.

Vogelvoer-mobile

Dit kan met kleine takjes, grotere takjes, takjes met uitgebloeide bloemen… Laat de verbeelding spreken. Bind bijvoorbeeld vier takjes in een vierkantje aan elkaar, maak er een lusje aan om het op te hangen en hang in het vierkantje wat vogelvoer. De grote vogels kunnen er niet in staan, dus alleen de kleintjes profiteren. Maar een vogelvoer-mobile hoeft natuurlijk geen vierkantje te zijn, het kan in allerlei vormen en maten.

Levende speelhutjes en –tunnels

Dit heb ik ook in de tuin gemaakt –niet voor kinderen want die heb ik (nog) niet, maar voor een egel. Verhoute takken van bijvoorbeeld kornoelje en wilgen kunnen in een cirkel in de grond gestoken worden en bovenin samengebonden, zodat een levende tent ontstaat. In de zomer zullen de takken in blad staan en is het dus een groene tent. Of zet de takken in twee lijnen parallel aan elkaar, schuin naar het midden toe zodat bovenin de takken van de twee rijen elkaar raken. Zo is het een speeltunnel. Dit idee kan overigens ook met andere takken die niet meer uitlopen; het is dan leuk om ze te laten begroeien met klimmers (eetbare zoals framboos, doornloze braam etc.) –wat natuurlijk ook kan bij de takken die wel uitlopen.

Nestmateriaal voor vogels

Op de foto bovenaan dit stuk ziet u mijn vogelmand. Ik heb de mand gevuld met van alles wat de vogeltjes graag gebruiken voor hun nest: snoeimateriaal van de hortensia, sprieten van siergrassen, dunne takjes van kruiden, uitgebloeide bloemen en bloemschermen, pluimpjes van venkel en zelfs een paar plukjes haar van mijn katten (na het borstelen natuurlijk, niet geplukt :-)). En door het in een mand te stoppen blijft de boel een beetje opgeruimd. De vogeltjes hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en binnen een week was bijna de hele mand leeg.

Plantensteun                             

Plantensteun1Dit heb ik laatst zelf geprobeerd te maken van takken van mijn kornoelje. Die zijn lang en lekker flexibel, dus perfect om mee te vlechten. Ik heb een soort krabbetje gemaakt, zoals op de foto’s hieronder te zien is. Het was de eerste keer, dus hij is nog niet zo mooi, maar hij valt bijna niet op tussen mijn planten en dat vind ik heel belangrijk. Handig voor hogere bloemen zoals asters.

plantensteun 2

Klimrekje voor planten

Met minder lange of flexibele takken zijn ook leuke plantensteuntjes te maken. Het idee van een wigwam kennen we wel, maar wat dacht u van een laddertje? Met touwtjes zijn de takken aan elkaar vast te binden.

Krans

Snoeihout is ook leuk om mee te versieren. Knoop of vlecht bijvoorbeeld takjes in een cirkeltje of een vijfhoek en bind hier weer allerlei bloeiende snijbloemen en/of takjes met groene plukjes bladeren omheen.

Mandjes enzo

Voor de hele handige mensen onder ons –met de beschikking over flexibele, lange twijgen- is dit ook nog een mogelijkheid: het vlechten van mandjes, wandjes, bakjes en ga zo maar door…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: