Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Het nut van bloesem-uitval

bloesem

Prachtig, al die bloesems om ons heen! De bomen zijn vol kleur. En als ze uitvallen kleurt de grond onder hen geel, roze of wit. Sommige mensen storen zich daar vreselijk aan, maar eigenlijk is het heel nuttig!

Ik word altijd vrolijk als ik een boom vol bloesems zie. Daarom heb ik er ook een paar in mijn eigen tuin gezet (en natuurlijk ook wel vanwege de appels en mispels). Ik vind het vooral jammer als ze uit gaan vallen, zoals mijn amandelboompje nu doet. Hij had van die mooie roze bloemen… Maar toch ben ik er ook heel blij mee, want de bloesemblaadjes voeden de grond. Er zitten heel veel nuttige voedingsstoffen in die worden opgenomen door de diertjes in de bodem. Die diertjes zijn vervolgens niet alleen nuttig omdat ze de bodem voeden met hun poepjes (het verteerde bloesem-materiaal), maar ook omdat ze bijvoorbeeld gangen graven en zo de bodem luchtig houden (wormen). Nog een voordeel van bloesems is dat de blaadjes een kweekbodem zijn voor goede schimmels, zoals de groep Mycorrhiza. En die goede schimmels beschermen en voeden weer de planten.

Dus als u over een door bloesem gekleurde straat loopt, denk dan eens daaraan. En als u last heeft van de bloesem en ze op wilt ruimen, veeg ze dan in de borders wat uw planten zijn er blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 april 2014 door in Algemeen, Bodem, bemesting, composteren en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: