Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Idee: snel en goedkoop een kas

kas

Mijn simpele kas van gerecyclede glazen platen

Een warme plek in de winter voor niet-helemaal-vorst-tolerante planten en een voortrek-plek voor jonge planten in het voorjaar. Daarvoor heeft u echt geen grote en dure kas nodig, kijk maar!

Mijn kas heb ik gemaakt van glazen planken die ik uit een oude kas heb gehaald, en door die schuin tegen een zonnige muur te zetten is een lekker warm plekje ontstaan. Ik heb er niet helemaal winterharde planten in staan, die nog klein waren toen ik ze er afgelopen herfst onder zette. Ze zijn veel langer doorgegaan met groeien dan hun soortgenoten op andere plekken en inmiddels zijn ze zo groot dat ze tegen de glazen panelen duwen. En dat is prima, want ik gebruik de kas als winterkas en dus staat deze opstelling ieder jaar maar tijdelijk. Het werkt zo goed omdat de muur erachter uit bakstenen bestaat en op het zuiden gericht is. Stenen nemen namelijk veel warmte op van de zon, die ze vervolgens langzaam weer loslaten. Zo krijgen de planten nog een tijd lang warmte als de zon al weg is.

Kijk eens met andere ogen naar wat wordt weggegooid. Allerlei doorzichtige platen en borden en zelfs glazen vazen kunnen dienst doen als kas. Ook een leuk idee voor een gerecyclede kas is door oude deuren te gebruiken, wat Alys Fowler doet in The edible garden: Salads (ook te zien op Youtube). Die van haar vind ik heel mooi geworden!

Eén reactie op “Idee: snel en goedkoop een kas

  1. Marcus Lobenstein
    11 juni 2015

    Hier in polen vind ik veel enkelglas. Zij zitten massaal in de isolatie periode en voeren het dubbelglas overal in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 april 2014 door in Algemeen, DIY's, Praktische tuintips en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: