Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Liever geen bemeste tuinaarde!

sintel geniet

Mijn tuintijger geniet van het vroege lentezonnetje!

Momenteel is er weer veel tuinspul in de aanbieding. Zo ook bemeste tuinaarde. En dat is goedkoop, dus mensen laden hun kar ermee vol. Gebruik dat nou niet! Zonde!

Bemeste tuinaarde is eigenlijk vooral zand en inert materiaal (=materiaal dat niet vrijkomt en dus geen voedingsstoffen afgeeft voor de planten) met een beetje mest. Het doet bijna niets; het verbetert de bodem niet (tenzij u zware klei heeft) en het bevat weinig voedingsstoffen. Als u dit koopt betaalt u dus vooral voor zand. Dáárom is het zo goedkoop. Bemeste tuinaarde is pas interessant als u een deel heeft afgegraven en dit met verse grond wilt vullen.

Koop liever een zak gedroogde koemest-korrels als u graag uw tuin wilt bemesten. Ik heb een zak van 1 kg van 10 euro, waarmee ik twee jaar lang mijn voor- en achtertuin geheel van mest kan voorzien. Uiteindelijk dus veel goedkoper dan meerdere zakken bemeste tuinaarde. Nog beter is compost (of de combinatie gedroogde mest + compost): dit bevat voedingsstoffen voor planten én nuttige bodemdieren en verbetert de water- en voedingshuishouding van de bodem. Dit komt meestal niet in de aanbieding maar als u bij goedkopere tuincentra kijkt (bijvoorbeeld Ranzijn of Overvecht) dan scheelt dat enorm in prijs. En dan betaalt u voor voedingsstoffen en bodemverbetering en dat was toch waarom het ging?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: