Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Hoe ik meer aardbeien kweek (en uien, knoflook en peultjes)

aardbeientoren

Wat hebben 24 aardbeien, 4 knoflookjes, 14 uien en 18 peultjes met elkaar gemeen? Ze staan in mijn tuin bij elkaar op een plekje van 0,8 m2. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik deze toren gemaakt.

Ik ben gek op aardbeien. Helaas moeten de planten 30 cm van elkaar af staan, dus je kan er meestal niet veel kwijt op een klein stukje. Nu was ik zo gek om een pakket van 25 stuks te bestellen (en dat terwijl ik al 7 plantjes heb)… Maar ik had al een idee.

De voordelen van een toren

Het idee van een toren is dat de planten trapsgewijs worden geplant. Daardoor krijgen ze allemaal voldoende zon en kunnen ze veel dichter  dan die 30 cm op elkaar staan, want de wortels van de ene groeien een trede lager dan de wortels van die daarboven. De planten die op hetzelfde niveau naast elkaar staan heb ik natuurlijk wel op 30 cm van elkaar geplant. Dus nu kan ik veel meer planten kwijt, in mijn geval 24 aardbeien -helaas net eentje te weinig maar daarvoor kon ik elders nog wel een plekje vinden 🙂

Een extra voordeel voor mijn aardbeien is dat de grond van alle niveaus wel met elkaar in contact staat en dus een stuk koeler blijft. Zo hoop ik dat de aardbeien niet op apengapen gaan (bij wijze van spreke natuurlijk) als we weer een hittegolf krijgen. Nog een voordeel is dat de aardbeien over de randen gaan hangen, dus van de constructie zie je straks niet veel meer en de vruchten blijven mooi schoon.

Zo’n toren wordt ook vaak als spiraal uitgevoerd.

Nog meer planten

Om de gezondheid van de aardbeien te verhogen heb ik tussen twee plantjes in steeds een knoflook of ui geplant. Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren). Daarnaast heb ik een paar rijen peultjes gezaaid, die voor extra stikstof in de bodem zullen zorgen. Het mooie is dat knoflook, ui en peultjes hele andere wortels hebben dan aardbeien, waardoor ze niet ondergronds met elkaar concurreren en dus rustig een stuk dichter op elkaar kunnen staan. Dus zo verhoog ik de gezondheid van mijn aardbeien en tegelijkertijd mijn opbrengst van dat relatief kleine stukje grond.

Andere toepassingen

Een toren of spiraal kan voor heel veel soorten planten gebruikt worden. Voor kruiden zijn ze heel geschikt (bijvoorbeeld de meest droogtetolerante soorten bovenin). Ik heb ook eens een spiraal gezien die met allerlei soorten munt was aangeplant, wat handig is omdat munt nogal kan woekeren. Nog een idee zijn groenten als kropsla, andijvie of kool. En door ook deze planten af te wisselen met andere planten (opnieuw zijn uien en peultjes geschikt) krijgt u een grotere oogst en zijn de planten sterker, wat weer goed past in ecologisch tuinieren.

Hoe deze toren werd gemaakt

De constructie was heel simpel. Als basis had ik al een rechthoekige bak van gemetselde stenen met een fundering van grindtegels (beide uit de oude tuin). Nu heb ik twee kleinere houten bakken gemaakt, eigenlijk omdat ik nog wat resten hout had. Maar er kunnen net zo goed trappen van stenen gemaakt worden. Mijn houten bakken bestaan uit vier houten planken, in de hoeken aan elkaar vast geboord op vier paaltjes. De onderkant is open en de paaltjes steken een stuk naar onderen uit, zodat de bakken vastgeprikt konden worden. De bakken heb ik vervolgens met een 50/50 mengsel van biologische potgrond en compost gevuld. Ik heb er ook nog tijdelijk een zelfgemaakte mierenlokdoos bij gezet, want bij verse aanplant kunnen mieren een probleem vormen.

4 reacties op “Hoe ik meer aardbeien kweek (en uien, knoflook en peultjes)

 1. Pingback: Moestuin als aanvulling op pensioen? Misschien heeft Klijnsma wel een punt… | Iris' Garden Ecology

 2. Pingback: Het ontwerp van mijn eigen achtertuin | Iris' Garden Ecology

 3. Clarissa
  13 februari 2021

  Hey Iris, wat een leuk idee! Mijn aardbeienplantjes komen eind maart, dan zou ik jouw idee graag uitvoeren. Heb nog wel vraag: waar zaai je de peultjes precies? Naast de ui / knoflook? Alvast bedankt!

  • Iris Veltman
   13 februari 2021

   Hoi Clarissa, ik zou de peultjes niet direct naast de ui/knoflook zaaien omdat ze het meestal niet zo geweldig doen naast elkaar. Eerder om en om met de aardbeienplanten. Als je klimmende peultjes hebt kun je misschien takken snoeien (bijvoorbeeld kornoelje) en laten drogen, om er daarna een soort tipi boven de toren van te maken (dus je steekt zo’n tak in de grond waar je zo’n 3-4 peultjes in de grond stopt en bindt de takken boven de toren in de top samen). Als je de aardbeien in een zeer zonnige plek kweekt is het beetje schaduw dat de peultjes geven tegen juni goede bescherming als het weer zo’n hete/droge voorzomer wordt. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: