Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mijn favoriete tuinboeken

mijn favoriete boeken

Ik verslind tuinboeken. Ik heb er een hele hoop en ik heb ze allemaal gelezen. Maar er zijn er een paar bij die ik heerlijk vind om te bekijken en die ik opnieuw en opnieuw kan lezen. Mijn favorieten op een rij.

Ik ga op reis en ik neem mee… deze boeken in ieder geval! Ze doen veel meer dan wat planten opsommen; ze geven inspiratie, interessante zienswijzen en goede ideeën. Een kort lijstje van leuke aanraders voor mensen die graag lezen en met hun handen in de aarde zitten! De meeste van deze boeken zijn prima te vinden in de goede boekwinkels maar zo niet, kijk dan eens bij de internetwinkels.

De eetbare tuin – Alys Fowler

Alys Fowler probeert zo veel mogelijk uit eigen tuin en uit de natuur te eten. Dat doet ze door haar hele achtertuin in een woonwijk in Engeland vol te zetten met een leuke mengelmoes van vanalles en nog wat (ze heeft wel een grotere achtertuin dan in Nederland gebruikelijk is, ik ben jaloers!). Bij de BBC heeft ze een eigen televisieserie gehad waarin ze laat zien hoe ze alles aanpakt in haar tuin (The edible garden, te bekijken op Youtube) en ze daarover heeft ze dus ook dit boek geschreven. Het boek beschrijft haar filosofie, tips voor beplanting, de planten die ze graag gebruikt en wat ze er vervolgens mee doet. Met mooie foto’s natuurlijk.

Landleven in de stad – Alex Mitchell

Een verzameling aan ideeën en mogelijkheden voor mensen die geen of een kleine tuin of balkon hebben en die graag eten en/of nuttige dierenplanten zouden willen kweken. Het boek behandeld ideeën voor kleine stukjes tuin en balkon, daktuinieren, tuinieren op alternatieve locaties (parkeerplekken, braakliggende terreinen, community-tuinen), ideeën om de openbare omgeving op te fleuren, wildplukken en het houden van dieren met voorbeelden van de meest vreemde plekken. Een must voor mensen die graag meer willen dan hun mini-tuin, stoepje of balkon en ook voor mensen zoals ik die nooit genoeg tuin kunnen verzamelen. Met specifieke beplantingsplannen en recepten.

Gaia’s Garden – Toby Hemenway

Voor wie geen probleem heeft met Engels en graag zelf voedsel wilt kweken is dit een geweldig boek. Gaia’s Garden is een uitgebreide handleiding voor Permacultuur geschreven door Toby Hemenway, een hoogleraar die lesgeeft in Permacultuur en ecologisch tuinieren. Beschrijft verschillende tuinontwerp- en beplantingstechnieken die de beschikbare grondstoffen en energie zo optimaal mogelijk benutten. Een kleine uitleg voor degenen die niet weten wat Permacultuur is: het is een ontwerpvisie gebaseerd op de werking van de natuur. Het geeft een hele alternatieve kijk op eten kweken die eigenlijk toch wel veel logischer klinkt dan wat gebruikelijk is –met veel gedachte-overeenkomsten met Cradle to Cradle.

Diervriendelijk tuinieren – Adrian Thomas

Een leuk en uitgebreid boek dat mij iedere keer weer nieuwe ideeën geeft. Opgesteld door o.a. de Vlinderstichting, Bijenstichting, Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging. Beschrijft voor een groot scala aan tuinbezoekers hun gedrag en hun wensen. Ook geeft het boek voor een paar diergroepen uitgebreide lijsten wat goede planten zijn om ze te lokken. Wat ik ook heel inspirerend vind is dat ze een aantal soorten tuinen gebaseerd op natuurlijke biotopen (dat doe ik zelf ook) uitgebreid behandelen. Geeft ook allerlei leuke veelzijdige projecten en ideeën voor tuin en balkon. Daarnaast behandeld het boek het belang van de tuin als reservaat, ecologisch en biologisch tuinieren en inheemse plantsoorten.

Tuinieren voor (wilde) dieren – Barbara Rijpkema

Een klein boekje vol snelle ideeën, planten en DIY-projecten om het dieren naar de zin te maken in de tuin. Beschrijft werkzaamheden en geschikte planten van maand tot maand en ook per seizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: