Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Gestoomde boerenkool

Boerenkool

‘Traditionele’ boerenkool vind ik erg lekker, maar met de oogst uit eigen tuin wilde ik eens iets bijzonders doen. De smaak is veel beter dan uit de winkel en dat wilde ik goed kunnen proeven. Dus heb ik het eens gestoomd! Hier is mijn recept.

Dit recept is weer eens wat anders dan boerenkool met aardappelen en worst. Bovendien heeft het stomen voordelen: er blijven veel meer voedingsstoffen achter en bovendien blijft de boerenkool knapperig.

Nodig:

  • Verse boerenkool (circa 2 grote handen per persoon -bij stomen blijft er veel meer van over)
  • Een stoommandje (als u dit niet heeft dan werkt het ook prima om de boerenkool in een metalen vergiet te leggen en die van boven af te dekken met aluminiumfolie)
  • Een steelpan waarop het stoommandje of vergiet past
  • Water
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Eventueel: schepje roomkaas, room of mayonaise
  • Eventueel: pitjes en/of nootjes, rucola, gebakken uitjes

Bereiding:

Maak de boerenkool goed schoon. Controleer bij boerenkool uit eigen tuin goed de gekrulde bladeren op beestjes, want daarin willen ze zich nog wel eens verstoppen. Zet een pan met een redelijke laag water aan de kook waarop u straks het stoommandje zet (er bovenop dus, niet erin). Ik vind het zelf altijd zonde om water weg te gooien, dus kook ik hierin het liefst tegelijkertijd rijst of pasta. Zorg dat het water goed kookt als u het stoommandje erbovenop zet. Hou ook in de gaten dat er de hele stoomtijd genoeg water inzit. Mijn man heeft de boerenkool bij het stomen weten aan te branden (wat wel heel bijzonder is) maar ik vermoed dat hij te weinig water heeft gebruikt. Laat de boerenkool circa 8 minuten stomen.

Als de boerenkool klaar is giet er dan een scheutje olijfolie overheen en voeg naar smaak peper en zout toe. Om het puur op te dienen is het lekker om er een schepje roomkaas, room of mayonaise op te doen. De smaak van de boerenkool is heel duidelijk. Bent u iets minder fan van die uitgesproken smaak, doe er dan wat rucola, pitjes of nootjes en eventueel ook gebakken uitjes doorheen. Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 februari 2014 door in Recepten en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: