Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7 Smoesjes om eetbare planten te kweken!

Aardbei jam jam

Waarom zou u eetbare planten kweken? Of beter: waarom niet? Zelf kweken en plukken is leuk en het hoeft niet veel werk te kosten. Wat mij betreft krijgt een tuin of balkon of zelfs een vensterbank zo veel meer waarde door eetbaarheid. Hier volgen de redenen waarom ik vind dat eigenlijk iedereen zou moeten proberen eetbare planten te kweken.

1: Het is leuk

Het is ochtend en er hangt wat nevel. Dan is het toch heerlijk om even door de tuin te lopen, de plantjes te bekijken en een handvol grote sappige aardbeien te vinden? Jonge kinderen maakt u hier meestal al helemaal blij mee. Weer eens wat anders dan steeds uitkijken of ze niet van giftige planten eten. En voor veel vruchten hoeft u niet veel te doen. Maar iets meer werk voor lekkere verse groenten of fruit kan ook leuk zijn, zeker als u een plant verzorgt en daarvoor iets lekkers terugkrijgt.

2: Het is super-vers en vaak veel lekkerder

Ik kan dit uitleggen, maar een praktijkvoorbeeld werkt beter. Wist u dat uw supermarktappel waarschijnlijk een jaar in de koeling heeft gelegen voordat u deze koopt? Daardoor zijn de appels melig, waterig en hebben ze weinig smaak. Wat een verschil met vers! Want wij hebben afgelopen jaar voor het eerst verse zoete appels uit eigen tuin gegeten en nu zijn we voorgoed verpest.  En dat geldt voor heel wat meer gewassen. Misschien juist een reden om níet zelf te kweken…

3: U weet hoe het geteeld is

Bijna wekelijks komt er weer een nieuw voedselschandaal in het nieuws. Biologische groenten die helemaal niet biologisch zijn, de uitbraak van de EHEC bacterie in 2011, kruidenthee met kruiden noch thee (of juist met giftige wolfskers – 2013) en vruchtensap dat bijna alleen bestaat uit suiker… Of wat dacht u bijvoorbeeld van rabarber in de supermarkt na 21 juni? Na die datum zou het oxaalzuurgehalte in de stelen te hoog worden. Veel oxaalzuur kan nierproblemen geven. Dus waarom ligt het dan toch buiten het seizoen in de supermarkt? Met kassen kun je een groeicyclus wel een beetje beïnvloeden, maar niet zó veel. Bijna alle groenten en fruit zijn nu jaarrond verkrijgbaar, maar dat is dus helemaal niet zo gezond.

4: Het is duurzaam

Groente en fruit wordt van over de hele wereld ingevlogen en/of in (verwarmde en verlichte) kassen geteeld. Door zelf te kweken vermindert u CO2-uitstoot en gebruik van energie. Alle beetjes helpen. Bovendien zijn de verschillende soorten groenten en fruit die in de grote commerciële consumptie verbouwd worden beperkt tot enkele soorten en afkomstig van enkele plantenfamilies. Wereldwijd (ook in Nederland) is maïs een van de meest verbouwde voedselgewassen. Het zit in de meeste bewerkte voedselproducten (o.a. brood). Dus als er een insect opkomt die het op maïs heeft voorzien dan verdwijnt een groot deel van ons voedsel of het wordt duurder. Als er een ziekte zou uitbreken die het heeft voorzien op alle planten uit de rozenfamilie hebben we ook een probleem, want tot die familie behoren de meeste fruitsoorten in de supermarkt. Het gebruik van enkele soorten maakt ze kwetsbaar en niet in de laatste plaats door het gebruik van ondier- en schimmelbestrijding waarvoor de te bestrijden organismen steeds resistenter worden. Terwijl u, als u zelf verbouwd, kunt kiezen uit zo veel meer rassen en plantenfamilies dan u in de supermarkt vindt.

5: Het bevordert gezond eten

Ten eerste: het eten van zelf gekweekt voedsel helpt om het meer te waarderen. U weet wat ervoor nodig is om het te laten groeien. Bovendien is snoepen van zelf gekweekte planten een goede manier om kinderen gezond te leren eten. Ten tweede weten de meeste mensen niet goed meer welke groenten en fruit bij welk seizoen horen. Door zelf te kweken krijgt u daar weer meer ‘feeling’ mee.

6: Het geeft een extra dimensie

U kunt van uw tuin genieten door erin te zitten, te luisteren, te kijken en te ruiken. Ervan eten geeft nog een goede reden om graag de tuin in te gaan.

7. Ruimte is iets kostbaars!

Wereldwijd is er een tekort aan ruimte om voedsel te kweken. In ons kleine landje is grond duur en veel huizen hebben geen tuin of niet eens een balkon. Waarom zou u dan uw tuin volblubberen met tegels? Waarom heeft u dan een tuin? En nee, u kunt mij niet wijsmaken dat geheel betegeld onderhoudsvriendelijk is, blijf mijn blog maar in de gaten houden. Gebruik de ruimte die u heeft! Voortuin, achtertuin, balkon, dak, vensterbank, raamkozijn of stoep! Er zijn zo veel mogelijkheden! Ga voor eetbaar én mooi, multifunctioneel!

TIP: makkelijk eetbare planten kweken

Begin klein en het liefste in de buurt van uw voor- of achterdeur of waar u veel zit. Zo kunt u uw planten goed in de gaten houden en heeft u er weinig onderhoud van. Start met maar een paar makkelijke planten en breidt uit als het u bevalt: fruitplanten zoals framboos, kruisbes of aardbei, groenten zoals zuring, rabarber, pluksla, snijbiet of boontjes en kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt (in pot!) of bieslook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: