Een vleugje zomer in de winter. Deze thee maak ik ’s zomers met verse bladeren uit mijn eigen tuin en in de winter drink ik de gedroogde versie.
Was de blaadjes en takjes goed en controleer op omgekrulde blaadjes -i.v.m. beestjes, het is niet erg fris als je bladluis, rupsen of spinnetjes in je thee ziet drijven- en laat ze dan circa 3 minuten in heet water trekken. Opmerking: als de thee afkoelt naar lauw of te lang staat dan verkleurt deze; het heldere gele water wordt dan grauw en de smaak is dan niet goed meer.
Was blaadjes en takjes goed en laat ze een dag lang op keukenpapier liggen. Dat is vooral belangrijk als je een grotere hoeveelheid hebt, want dan kun je niet goed genoeg ieder blaadje langslopen op meelifters. Als er namelijk rupsjes verstopt zitten in de blaadjes zie je na een dag poepjes op het keukenpapier liggen. Controleer de blaadjes in de buurt tot je het rupsje hebt gevonden. Was daarna het groen nog een keer goed, laat het nog een dag uitlekken op keukenpapier en herhaal de controle als er dan weer sporen te zien zijn. Is dat niet het geval, dan kunnen de takjes en blaadjes in de oven. Droog ze op 60 – 65 °C met de deur een klein stukje open voor ten minste 2 uur en controleer dan of ze droog genoeg zijn. Ze zijn goed als ze broos zijn en makkelijk verkruimelen. Door ze bij deze temperaturen in de oven te drogen, pasteuriseert u ook gelijk en overleven de meeste bacteriën en andere diertjes niet.