Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Katten in de tuin

Afbeelding

Katten kunnen erg gezellig zijn als u buiten bezig bent en ze houden de tuin muis-vrij, maar ze weten tuiniers ook tot wanhoop te drijven. Tips voor en tegen katten in de tuin.

Op de bovenstaande foto ziet u mijn eigen tuintijger. Als ik buiten ben, ligt hij erbij. Hij is liever lui dan moe en jaagt alleen als het eten uit eigen beweging zijn mond in gaat. Ik heb ook nog een tuinpanter (een zwarte dus) die ieder halfuur even langskomt en mij dan de oren van het hoofd kletst. Helaas is zij wel een geduchte jager van al wat vliegt, springt, zwemt en kruipt. Ik heb van alles met ze meegemaakt en zo heel wat dingen kunnen uitproberen. Daarom vertel ik u hieronder wat ik heb geleerd. Maar u zult verschillende dingen moeten uitproberen want niets is ooit helemaal onfeilbaar: het blijven (zeer eigenwijze) dieren.

Katten afschrikken met planten

Als u katten bij bepaalde plekken of planten weg wilt houden dan kunnen planten met een citroen- of uiengeur helpen. Bijvoorbeeld citroenmelisse, citroenkruid, citroenverbena of bieslook en prei. De sterke geur komt pas vrij als de kat tegen de plant aan komt, dus zet ze op een slimme plek waar de kat langs móet komen. Zet ze bijvoorbeeld voor gaten in de heg, die katten gebruiken als aanlooproute. Of op een plek onder struiken waar katten graag hun behoefte doen, kan het helpen om ooievaarsbek (Geranium) te planten. Als ze er dan doorheen lopen, ruiken ze de sterke geur en niet de geur van andere katten. Bovendien is de grond dan niet kaal en daardoor veel minder aantrekkelijk om te gebruiken als kattenbak. Wijnruit (Ruta graveolens) vinden ze ook vies. Overigens werkt bij mij bieslook erg goed op de tuinpanter, terwijl de tuintijger er rustig van gaat zitten eten…

Nog een oplossing zijn planten met stekels. Ik heb zelf een vogelhuisje aan mijn pergola hangen en was blij verrast toen ik ontdekte dat er een nestje in zat. Tot ik zag dat mijn tuinpanter via de pergolapaal verticaal omhoog klom om erbij te komen. Het liep gelukkig goed af -ik had snel de plantenspuit paraat. Nu heb ik tegen die paal een Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) neergezet, een gemene klimmer met heerlijke framboosachtige bessen. Nu denkt de tuinpanter wel na voordat ze dat nog eens doet. Ook planten als kruisbes (Ribes uva-crispum), bottelrozen (o.a. Rosa nitida, R. glauca, R. canina en R. rugosa ‘Dagmar Hastrup’) en Japanse kwee (Cheanomeles) zijn goede sterke opties met bonuspunten voor hun nectarrijke bloemen en eetbare vruchten.

Sintel3

Katten en vogels en andere diertjes

Ik heb een tuin vol vogels, maar mijn katten krijgen ze lekker niet te pakken. Ik bied de vogels namelijk verschillende veilige uitkijkpunten zoals onbegroeide plekken op mijn pergola en mijn open appelboom. Dat zorgt voor leuke taferelen: als de katten op de grond zijn, zitten de vogels op de pergola, en als de katten op de pergola zijn, zitten de vogels op de grond. Dat werkt heel frustrerend voor de tuinpanter: ze sluipt wel, maar kan er toch niet dichtbij genoeg komen. ’s Ochtends vroeg zijn vogels erg hongerig en daardoor minder bezig met uitkijken. Dat maakt ze ’s ochtends veel kwetsbaarder. Daarom hou ik mijn katten ’s nachts binnen en wacht ik het liefste met ze naar buiten laten tot het al een paar uur licht is.

Voederhuisjes en nestkastjes hang ik hoog op en ik zorg dat er geen hoge begroeiing in de buurt staat, zodat katten niet ongezien dichtbij kunnen sluipen. Daarnaast probeer ik nestkastjes in de pergola te beschermen door er planten omheen te zetten die zorgen dat de kat er niet bij kan of die stekelige takken hebben. Wat ze dan proberen is via het dakje van het vogelhuisje naar beneden te glijden, wat ik voorkom door klimmers juist boven die huisjes flink uit te laten groeien. De ouder-vogeltjes hebben dan meer uitkijkpunten en voelen zich beschut, waardoor ze ook nog eens sneller voor het huisje kiezen, terwijl al die takken in de weg zitten voor de kat om naar beneden te hengelen.

Kleine diertjes en vogeltjes op de grond bied ik beschutting met stekelige en dik vertakte planten op verschillende plekken in de tuin en heb ik hier en daar een omgekeerde pot staan waar een kikker in weg kan kruipen. Verder zijn kikkers de katten meestal te snel af. Wat vissen betreft: ik heb één keer gehad dat een kat een vis uit het water had gegrepen. Meestal zijn ze echter veilig. De meeste katten hebben weinig interesse in het water of staren alleen vanaf de kant naar de visjes die toch al buiten bereik zijn. Sommige katten jagen echter graag in vijvers en anderen laten een mooie kans niet ongemoeid als een vis dichtbij genoeg zwemt. Daarom heb ik veel planten rond mijn vijver staan (geeft de kat geen ruimte om de kont te parkeren en diertjes kunnen zich erin verstoppen) en hou ik het waterniveau een paar centimeter lager zodat ze er moeilijk bij kunnen. Maar in mijn geval (met twee buren met grote visvijvers naast me) moeten de vissen banger zijn voor reigers dan voor katten.

Katten en poepen

Aan dit onderwerp heb ik inmiddels een afzonderlijke blogpost gewijd: Kattenpoep! Hieronder vat ik mijn eigen ervaringen samen.

Bij mijn vorige (gehuurde) huis had ik een klein betegeld tuintje. Een tegel was uitgespaard om regenwater uit de regenpijp weg te laten vloeien. En die zanderige grond vonden mijn katten geweldig; véél beter dan de kattenbak, die binnen net om de hoek stond. Ik werd zo moe van steeds alle drollen opruimen dat ik er bakstenen overheen legde. Vervolgens legden ze hun drollen daar pontificaal bovenop. Dus legde ik gaas over de bakstenen. Dat stopte ze uiteindelijk op die plek, maar in plaats daarvan deden ze toen hun behoefte op de tegels naast de muren… Wat ik hiermee wil zeggen is dat niets altijd werkt. Zelfs een geheel betegelde tuin is niet veilig.

Nu heb ik een grotendeels beplante tuin. Ik heb expres een stukje achteraf voor de schooiers vrij gehouden, maar ze gebruiken het niet. Ook de vele andere katten gebruiken het niet, tot mijn verbazing is het enige dat ze in mijn tuin komen doen zitten en genieten. Het lijkt alsof ze niet poepen waar ze graag zijn (tips daarvoor in de laatste paragraaf). In mijn voortuin heb ik wel even strijd gehad. Nadat ik nieuwe planten had aangeplant zag ik verschillende katten de vrije grond eromheen als kattenbak gebruiken. Wat werkte was gaas over de bodem leggen, niet direct op de grond maar een paar centimeter erboven door stenen eronder te leggen. Geen kat meer te zien en inmiddels zijn de planten er netjes overheen gegroeid zodat het gaas niet meer zichtbaar is. Op andere plekken zijn de bodembedekkers dichtgegroeid, waardoor de katten geen kale grond meer kunnen vinden en liever een zanderig gemeenteperk opzoeken (en die zijn er zat). Wat ook werkt is mulch van snoeihout (liefst wat grover).

Katten doen hun behoefte graag op een vaste plek en als u die verstoord, zullen ze waarschijnlijk koppig genoeg zijn om nog steeds die plek te gebruiken. Het beste is dus voorkomen dat een plek een vaste plek wordt door zo snel mogelijk in te grijpen. Haal uitwerpselen altijd weg en strooi een laag verse aarde of compost over de plek zodat de katten niet kunnen ruiken dat hier andere katten zijn geweest. Grond met een hoog organisch gehalte lijkt ook minder aantrekkelijk te zijn dan zanderige grond, dus enkele keren per jaar een laag compost over de bodem verspreiden kan ook helpen. En vooral: probeer verschillende dingen uit.

Katten en krabben

Dit is een lastige. Mijn tuintijger heeft een boomstam (zoals te zien op de foto) waaraan hij graag zijn nagels scherpt, maar toch pakt hij zo nu en dan een pergolapaal. Ik kan wel proberen om hem steeds achterna te zitten als hij dat doet, maar ik ben niet steeds thuis en vaak zie je het pas als de schade al gedaan is. Wat dan werkt is gaas om de paal (of boomstam) te zetten. Verschillende liggende en staande krabobjecten zorgen voor minder aanvallen op tuinmeubelen, zeker als er kattenkruid in de buurt staat. En misschien zijn planten met citroengeur of stekels er omheen genoeg.

Katten verwennen

Ik wil dat mijn eigen katten het ook naar hun zin hebben in mijn tuin en bovendien helpt een fijne kattentuin tegen veel kattenstreken. Daarom geeft ik hier tips hoe u uw tuin ook katvriendelijk kan maken.

Allereerst: kattenkruid (Nepeta). Deze plant vinden katten heerlijk, ze worden zelfs een beetje high van het snuffelen en likken hieraan (het is dan ook de plant waar catnip van gemaakt wordt, het kruid dat in speeltjes en dergelijke zit). Grappig om te zien en een goede afleidingsmanoeuvre van kostbare planten. Ze gaan er wel graag in liggen kroelen en eten van de blaadjes (geheel veilig, wij kunnen ze ook eten) dus zorg dat u er meerdere bij elkaar heeft staan, anders krijgt dat ene plantje veel te verduren.

Katten houden van een groene tuin vol dieren, want dan valt er van alles te zien, ruiken, horen en jagen. Bovendien voelen ze zich prettiger in de beschutting van planten. Een betegeld terras in de zon gebruiken ze net als wij graag om te zonnen. Zorg ook voor drinkwater: een vijver, waterobject of waterschaal (regelmatig verversen met regenwater, vinden ze lekkerder dan leidingwater) zijn prima drinkplekken en prikkelen hun zintuigen. En zorg voor klauw- en klimobjecten en uw tuintijger, -panter, -leeuw of -cheeta zal zich dag in, dag uit heerlijk vermaken.

3 reacties op “Katten in de tuin

  1. Pingback: DIY Mierenval: simpel, onschadelijk en zeer effectief | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Zo creëert u een fijne vogeltuin | Iris' Garden Ecology

  3. Pingback: Permacultuur: anders kijken naar een probleem | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 februari 2014 door in Algemeen, Praktische tuintips en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: